Duvar nasıl boyanmalı? Ev duvarlarınızı kendiniz boyayarak tasarruf edebilir, hem de kendi emeğiniz ile yaratmış olmanın keyfini çıkarabilirsiniz.

 Evdeki duvarları kendiniz boyamaya karar verdiğinizde, öncelikle ciddi bir ön hazırlık yapmanız gerekir.

Duvar nasıl boyanmalı?

 Renklerinizi seçin

Öncelikle duvarları boyayacağınız rengi seçmeniz gerekir. Bunun için, boya satın almadan önce birkaç numune seçip, bunları birer mukavva ya da plakaya uyguladıktan sonra, evdeki duvarlara tutun. Günün farklı zamanlarında, ışık değişimi ile renkleri gözlemleyin ve en uygun olduğunu düşündüğünüz rengi seçin.

Yeteri kadar boyanız olsun

Duvarları ve tavanı boyamaya yetecek kadar boyanız olduğundan emin olun.

Malzemelerinizi hazırlayın

Boyama işlemi için doğru malzemelerinizin olması gerekir. Bir merdiven kesinlikle gereklidir. Kenarlar için fırça, geniş yüzeyler için ise rulo gerekir. Fırça için bir kova, rulo için ise bir tepsi etrafı kirletmemenizi sağlar. Kenarları boyarken maskeleme bandına ihtiyaç olur. Ek olarak, kirletmemek için el altında sürekli nemli bez ve kağıt havlu olmasında da fayda vardır.

Duvarları onarın

Önce duvarları boyaya hazırlamanız gerekir. Bunun için duvardaki bozukluk ve delikleri macun ile doldurun ve düzleştirmek için zımparalayın. Duvarların pürüzsüz olması, boya uyguladığınızda, doğru sonuç alabilmeniz için gereklidir.

Duvarları temizleyin

Zımparalama işleminden dolayı duvarlarda oluşmuş olan tozu, boya uygulamadan önce mutlaka temizlemeniz gerekir. Hafif ıslak bir bez veya sünger ile tüm duvarları temizleyin. Duvar yüzeyini her çeşit kir, pas ve yağdan temizlemeniz gerekir.

Odayı hazırlayın

Odadaki tüm mobilyaları odanın ortasına çekin ve üzerlerini örtün. Yerleri de naylon veya bezle örtün ve kenarlardan bantlayın ki kayma yapmasın.

Duvarları hazırlayın

Boyadan önce duvarlara astar atmanız gerekir. Temizlenmiş duvarı, boydan boya tek kat astar ile geçin.

Yönergelere uyun

Boyayı hazırlarken, kutu üzerindeki yönergelere uyun. Boyayı fırça veya ruloya alırken, çok az miktarda alın ve önce tepside yayın.

Önce tavanı boyayın

Tavanı boyamadan önce maskeleme bandı ile kenarları kapatın. Kenarları ince fırça ile, ortaları ise rulo ve gerektiğinde bir uzatma yardımı ile boyayın. Boyarken, paralel hareketler yaparak boyayın. Maskeleme bandını boya tam olarak kurumadan çıkarın ki boyayı da çıkarma riski olmasın. Mümkünse, tam kafanızın üzerinde boya yapmayın.

Sonra, duvarları boyayın

Aynı şekilde duvarları da boyayın. Boyarken, duvarın üst tarafından başlayıp, aşağıya doğru ilerleyin. Boyanın ilk katını attıktan sonra, kurumasını bekleyin ve ikinci katı da atın.

Köşebentleri boyayın

Duvarları boyadıktan sonra, köşebentleri boyayın. Ahşap köşebentleri boyamak için ince fırça ve maskeleme bantı kullanın.

Bitirin

Boya işlemi bittikten sonra, tüm malzemelerinizi temizleyin. Bir gün bekledikten sonra, kendi boyadığınız duvarlarınızın keyfini çıkarabilirsiniz.

Evinizi kendiniz boyayarak tasarruf edebilirsiniz. Ön hazırlık yaparak, doğru malzemeleri kullanarak ve titiz davranarak çok iyi sonuç alabilirsiniz. (kaynak: Evhayat.com)