Günümüzde sosyal medya kullanımının artmasıyla birlikte fotoğrafa olan ilgi de büyük ölçüde artmış durumda. Artık neredeyse yazışmak yerine birbirimize fotoğraf göndererek ya da sosyal medya hesaplarımıza fotoğraf ekleyerek iletişim kuruyoruz. Profesyonel fotoğraf makinelerinin yanı sıra akıllı telefonların her yeni modeli de bu değişimi desteklercesine çok daha gelişmiş kamera özellikleriyle üretiliyor. Bize ise harika fotoğraflar çekmek kalıyor. Peki, profesyonel kalitede fotoğraflar çekmek için nelere dikkat etmeniz gerekiyor? Sizin için araştırdık…

Çektiğiniz karelerin sizi yansıttığını unutmayın

Herkesin bir hikayesi ve hayata dair anlatmak istedikleri vardır. Fotoğraf, kişinin iç dünyasını yansıtabilmesi için seçebileceği en keyifli seçeneklerden biridir. Doğa fotoğrafçılığından portre fotoğrafçılığına, sokak fotoğrafçılığından detay fotoğrafçılığına kadar çok farklı kurgularda fotoğraf çekimi yapmak mümkün. Olabildiğince hepsini deneyip kendi tarzınızı belirleyin ve çektiğiniz her karede sizden izler oluşmasını sağlayın.

Harika fotoğraflar çekmenizi sağlayacak 5 önemli ipucu | 1

Işığı iyi ayarlayın

Eski Yunanca’da ışıkla resim çizmek anlamına gelen fotoğraf kelimesi, aslında tam olarak yapılan eylemi özetliyor. Çünkü başarılı bir fotoğraf karesinde, her şeyden önce ışığın doğru ayarlanmış olması gerekiyor. Gündoğumu ve günbatımı gibi ışık açısının en iyi olduğu saatlerde çekilen fotoğrafları beğenmemiz de bundan kaynaklanıyor. Bu nedenle eğer açık alanda fotoğraf çekecekseniz güneş ışığının mümkün olduğunca eğik geldiği saatleri tercih edin. Kapalı alanlarda ise eğer bir ışık kaynağınız yoksa çekeceğiniz objeyi ışık alan bir yerde konumlandırmanın sonucu oldukça etkileyeceğini unutmayın.

Harika fotoğraflar çekmenizi sağlayacak 5 önemli ipucu | 2

Kadrajı iyi ayarlayın

Fotoğrafı, anları sığdırdığınız küçük kareler olarak düşünün ve iyi bir fotoğraf için o karede yer alacak ögelerin estetik bir şekilde durmasını önemseyin. Çok daha doğal ve dengeli bir kompozisyon için 1/3 kuralı dediğimiz altın oran kuralından yararlanın. Bunun için kadrajı zihninizde yatay ve dikey olmak üzere 3’er eşit kareye bölün ve objenizi bu karelerin kesişim çizgilerinde konumlandırmaya özen gösterin. Bol bol pratik yaparak kuralı benimseyin. Böylelikle zamanla çektiğiniz fotoğraflardaki gelişime kendiniz bile inanamayacaksınız.

Harika fotoğraflar çekmenizi sağlayacak 5 önemli ipucu | 3

Kameranızı yakınlaştırmayın

Uzaktaki bir objeyi çekmek için kameranızın zoom, yani yakınlaştırma özelliğini seçtiğinizde fotoğrafınızın kalitesinden ödün verirsiniz ve piksel piksel olmuş bir fotoğraf elde edersiniz. Kimi kameralarda kaliteyi düşürmemek için optik zoom özelliği bulunur. Eğer kameranızda optik zoom özelliği yoksa kamerayı objektife yakınlaştırmak yerine siz objeye yaklaşın.

Harika fotoğraflar çekmenizi sağlayacak 5 önemli ipucu | 4

Çektiğinizle yetinmeyin

Günümüzde profesyonel fotoğrafçılar da dahil birçok kişi fotoğraf düzenleme uygulamalarını kullanıyor. Söz konusu uygulamalarla fotoğrafın tamamına efektler verilebileceği gibi kısmi olarak renklendirme, ışık ve netleme gibi daha teknik değişiklikler de yapılabiliyor. En güzel kareye ulaşmak için bu uygulamalardan faydalanın ve çekim teknikleri kadar bu uygulara hakim olmaya çalışın.

Harika fotoğraflar çekmenizi sağlayacak 5 önemli ipucu | 5

Yeni Sesu Tüy Dökücü Krem Serisi ile sadece 5 dakikada arının, geri kalan zamanı kendinize ayırın!

Kömürlü, killi ve himalaya tuzlu tüy dökücü krem seçenekleriyle hem pürüzsüz hem de arınmış bir cilde sahip olmanı sağlayan Sesu, #SaklamaKendini diyor ve seni harika fotoğraflar çekmeye davet ediyor.

Sipariş vermek için tıklayın!

Harika fotoğraflar çekmenizi sağlayacak 5 önemli ipucu | 6