Boyunun üst kısmındaki bu yağlar hem bizi olduğumuzdan daha yaşlı hem de daha kilolu gösteriyor.

Kimi zaman fazla kilolarımız kimi zaman yılların bıraktığı hatıralar çene altı bölgede yağ fazlalığına neden oluyor. Boyunun üst kısmındaki bu yağlar hem bizi olduğumuzdan daha yaşlı hem de daha kilolu gösteriyor. İşte bu hiçbirimizin sevmediği ‘gıdı’ mızdan nasıl kurtulacağız? Boyun bölgesinde ve çene bölgesinde en hızlı ve belirgin sonuçları ameliyatlarla elde etmek mümkün. Liposuction ve boyun germe bu bölgenin iki önemli ameliyatı.

Liposuction

Lazer ve ultrason teknolojisi yağ alma operasyonlarında büyük bir çığır açtı. Çene altı bölgesinde bu işlem tek dikişlik küçük bir kesidenyapılır. Bu küçük giriş noktasından içeri yönlendirilen çok ince tığ benzeri problar ile enerji yağ dokusuna verilir.Enerji verilerek eritilen yağlar kolaylıkla dışarı alınır. Bu yöntemde morluk ve şişlik çok daha az olur. Sıklıkla sadece lokal anestezi ile gerçekleştirilen gıdı liposuction işlemi yağları azaltmak için çok etkin bir yöntemdir.

Boyun germe

Şayet sorun sadece yağların fazlalığı değil aynı zamanda derinin yaşla veya aşırı kilo verimi sonrasında sarkması ise bu takdirde boyun germe operasyonu tercih edilir. Uyutularak yapılan bu ameliyatta hem yağ hem de sarkan deri fazlası alınır. Kulak önünde ve arkasında iz bırakan bu ameliyat sadece liposuctiona göre daha uzun bir iyileşme süresi gerektirir.Yılların izlerini belirgin olarak ortadan kaldırmak için en ideal yöntem olan boyun germe yüz gençleştirme de en önemli ameliyattır.

Çene altındaki yağlarından ameliyatsız kurtulmak isteyenler içinde alternatifler var. Yağların dondurulması, ultrason enerjisiyle dışarıdan eritilmesi ve enjeksiyon ile yağ hücrelerinin parçalanması başlıca ameliyat dışı gıdı dan kurtulma yöntemleri.

Soğuk Lipoliz

Dışarıdan uygulanan soğuk ile yağlar dondurularak hücresel düzeyde yok edilir. Ortalama 45-60 dakikalık bir uygulama ile 1-1.5 cm arasında yağ dokusunda incelme elde edilir. Ağrısız bir işlem olan soğuk lipoliz tek seans da çene altındaki yağları azaltma da oldukça etkin. İşlem sonrasında etkinin ortaya çıkması için bir iki aylık bir iyileşme zamanına ihtiyaç olmaktadır.

Ultrasonik Lipoliz

Hem yağları azaltalım hem de bir miktar sıkılaşalım derseniz bu takdirde dışarıdan uygulanan ultrason enerjisi bu iki hedefe de yaklaşmamızı sağlar. Yüksek yoğunluktaki ultrason dalgası derinlerde odaklandığında yağ hücrelerini parçalarken daha yüzeyel çalışıldığında ise deri altının sıkılaşmasına ve kollajen üretiminin artmasına neden olur. Bu uygulamada sıklıkla bir veya iki seans yeterli olur; sonuç için ise 2-3 aylık bir bekleme süresine ihtiyaç vardır.

Deoksikolik Asit Enjeksiyonu

Yağ yakıcı enjeksiyonlarda çene altı yağlardan kurtulmak için kullanılabiliyor. Amerika da FDA onayı almasını takiben bu uygulama giderek yaygınlaşmaya başladı. Tek bir enjeksiyon ile gıdı bölgesindeki yağları haftalar içerisinde azaltan bu yöntem 18 yaştan itibaren kullanılabilmekte. Deoksikolik asit enjeksiyonu henüz Türkiye’de kullanılmaya başlanılmasa da yurt dışında şimdiden en çok sorulan estetik işlemler listesinde üst sıralara çıktı.

(Prof. Dr. Reha Yavuzer / AKŞAM)