Saçlarımız, güzelliğimizin en önemli tamamlayıcılarından. Ancak mevsim değişiklikleri, güneş ışınları, klorlu su derken, pek çok olumsuz etkene maruz kalıyorlar. Neyse ki, onları koruma altına almamızı sağlayacak bir o kadar da çözüm yolu var.

Peki, hacimli ve sağlıkla parlayan saçlara sahip olmak için ne yapmamız gerekiyor? Besleyici bitki özleri içeren serumlar, saçın nem ihtiyacını karşılayan nemlendirici spreyler, onarıcı saç maskeleri ve yağları, kozmetik dünyasının sunduğu çözümlerden birkaçı. Tabii, bir de daha doğal çözümler var ki, onları Diyetisyen ve Yaşam Koçu Gizem Şeber şöyle sıralıyor.

Parlak Saçlar İçin

Somon: En kaliteli omega-3 kaynaklarından biri olan somon, sadece kalp sağlığını değil, saç sağlığını da destekliyor. Kaliteli protein içeriği ve D vitamini içermesi sayesinde saçları güçlendiriyor. Deri sağlığı açısından önemi olan A vitamini ile saç derisinin daha sağlıklı olmasına yardım ediyor.

İstiridye: Çinko minerali yetersizliği saç dökülmelerine yol açar. İstiridye, çinkonun zengin kaynaklarından biri. Yalnız civa içeriği sebebi ile aşırı miktarda tüketilmesi sağlıklı değil. Gebe ve emziren annelerin tüketmemesi gereken besin grubunda yer alıyor.

Yumurta: Yumurtanın sarısında bulunan biyotin saç sağlığı açısından oldukça önemli. Saçların parlak olmasını sağlıyor. Yumurta beyazının tam pişmeden tüketilmesi biyotinin vücutta etkin kullanılmasını engelliyor. Bu nedenle, gür ve sağlıklı saçlar için tükettiğiniz yumurtanın beyazının iyi pişmiş olduğundan emin olmalısınız.

Ay çekirdeği: E vitamini içerikleri ile ay çekirdeği başta olmak üzere fındık, badem ve ceviz gibi yağlı tohumlar saçların daha hızlı uzamasına yardımcı oluyor.

Tatlı patates: Saç ve deri sağlığında önemli rolü olan A vitaminin öncül maddesi beta-karoten bakımından zengin. Bir adet tatlı patates, A vitamini gereksiniminin 3 katı kadar beta-karoten içeriyor.

Avokado: İçerdiği sağlıklı yağlar ile saçların sağlıklı ve parlak olmasına yardım ediyor. Birlikte tüketildiği diğer besinlerin de vücutta daha etkin şekilde kullanılmasına yardımcı olduğundan sadece saç sağlığını değil, genel sağlığı geliştirmeye de destek oluyor.

Kivi: Saçların daha parlak görünmesine yardımcı olan C vitamininin en zengin kaynaklarından biri. Günde 1 adet kivi tüketerek günlük C vitamini ihtiyacınızın yaklaşık yüzde 80’ini karşılayabilirsiniz.

Kırmızı et: Demir minerali yetersizliğinde saç dökülmesi gözlenir. Kırmızı et demirin en kaliteli kaynağı. Anemiden korunmak ve sağlıklı saçlar için beslenmede düzenli olarak yer alması gerekiyor.

Koyu yeşil yapraklı sebzeler: Ispanak gibi koyu yeşil yapraklı sebzeler demir minerali bakımından oldukça zengin. Sebzelerde bulunan demirin vücutta kullanılabilmesi için bu sebzelerin bir miktar kıyma veya et ile pişirilmesi veya yanlarında C vitamininden zengin bir besin kaynağı tüketilmesi öneriliyor.

Fotoğraf: Victoria’s Secret

Kaynak: blog.gittigidiyor.com/kozmetik-kisisel-bakim