Cilt için beslenme nasıl olmalı? Günlük tükettiğimiz kaloriyi azaltarak, daha az yağlı beslenerek ve eğer gerekiyorsa doğru besin desteklerini kullanarak daha genç ve parlak bir cilde kavuşmak mümkün. Sağlıklı bir cilt, sağlıklı bedenin yansımasıdır.

Cilt için beslenme nasıl olmalı?

Dengeli bir beslenme, cilt hücrelerini güçlü ve nemli tutar. Vücutta elzem yağ eksikliği, cildin kurumasına ve çabuk yaşlanmasına neden olur. Omega 3 ve omega 6 yağ asitleri, hücre zarını güçlendirir. Cildin daha genç görünmesini sağlar. Omega 3 ve omega 6 yağ asitlerini dengede tükettiğimizde, kan dolaşımı düzene girer ve cilde daha fazla oksijen taşınır. Katı yağlar, kılcal damar tıkanmalarına yol açar. Uzun süren dolaşım bozukluklarında, en güzel cilt bile doğal rengini kaybeder ve sağlıksız bir görünüm alır.

Cilt sağlığı, kırışıklıkların giderilmesi veya oluşumunun engellenmesi için C vitamini önemli bir rol oynar. A, C, D, E vitaminlerinin eksikliği cildin cansız, kuru veya fazla yağlı olmasına neden olur. E ve C vitaminleri antioksidan vitaminlerdir. Antioksidanlar sayesinde cilt kendini güneş ışınları ve çevre kirliliği gibi çevresel etmenlerin zararlı etkilerinden korur.

Vitaminlerin antioksidan etkileri, cilde doğrudan yararlı olduğu kadar, doğru beslenme ile vücuda aldığımızda da yararlıdır.

A vitamini ve beta karotenler: Yaşlanmayı geciktirici etkileri için kullanılır. Sarı, turuncu ve yeşil renkli sebzeler, yumurta akı, ciğer, tereyağı ve balık yağlarında bulunur.

B vitamini: B vitamini türü olan niasin (B3 vitamini) akne tedavisinde kullanılır. Antitümör etkisinden dolayı, cilt kanseri tedavisinde kullanılmaktadır. Tavuk, balık, şam fıstığı, hindi ve tam tahıllı ürünlerde bulunur.

C vitamini: İyi bir antioksidandır. Yara tedavisi üzerinde etkilidir. Yüzeysel olarak ince çizgi ve kırışıklıkların giderilmesinde, cilt yanıklarının tedavisinde kullanılır. Limon, greyfurt, portakal, çilek, kivi, frenküzümü, kuşburnu gibi meyvelerde; lahana, domates, karnabahar, kırmızı biber, yeşil biber gibi sebzeler C vitamini açısından oldukça zengindir.

E vitamini: İyi bir antioksidandır. Cilt üzerinde iltihap giderici etkileri vardır. Yüzeysel olarak uygulandığında cildin nemlenmesine yardımcı olur. Yumuşaklık ve pürüzsüzlük sağlar.

cilt_icin_beslenme

Sağlıklı bir cilt için;

  1. Güneş ışınlarına çok fazla maruz kalmayın.
  2. Günde en az 8-10 bardak su için.
  3. Sigaradan ve sigara içilen ortamdan uzak durun.
  4. Alkol ve kafein tüketmekten kaçının.
  5. Hayatınızdaki stres faktörleri ile mücadele etmeyi ve rahatlamayı öğrenin.
  6. Düzenli egzersiz yapın.
  7. Demir yönünden zengin besinler tüketmeye özen gösterin.
  8. Vitamin ve mineral yönünden dengeli ve yeterli beslenin.
  9. Kesinlikle güne kahvaltı yapmadan başlamayın.
  10. Günde 1-2 fincan yeşil çay tüketin.

Sağlıklı bir cilt için faydalanabileceğimiz bitkiler;

Aynısafa çiçeği: Cilt hücrelerinin gelişimini arttırır. Güneşten etkilenmiş cildi yumuşatır ve mikrop kapmaya karşı korur.

Cadı fındığı: Cildin dokusunu güçlendirir.

Maydanoz, ısırgan: İçerdiği antioksidan ve C vitamini içeriğinin etkisiyle cildin genç kalmasını sağlar.

Papatya: Yara iyileştirici özelliği bulunur.

Ginseng: Dolaşım problemlerine iyi gelir ve hücre içi metabolizmayı geliştiren ginsengin cilt için iyi tonik etkisi bulunmaktadır. Ayrıca cildi gençleştirir.

Kekik: Sakinleştirici, antiseptik ve dezenfektan özellikleri vardır. Kırışıklıkların gideirlmesinde etkilidir.

Zeytinyağı, çilek, ıspanak, somon, ananas, enginar, kuşburnu, yeşil çay, süt, domates, tam tahıllı ürürnler, portakal, mandalina, havuç gibi besinler cilt için yararlı besinlerdir.

Uzm. Dyt. İlay POLAT tarafından yazılmıştır.