Günümüzde kadınlar da çalışma hayatında aktif olarak rol alıyor. Bu durum evli kadınlar için bazı zorlukları da beraberinde getiriyor. Çünkü hem evi çekip çevirmek, hem de iş hayatında başarılı olmak isteyen kadınlar eşlerinden yardım istiyorlar… Peki erkeklerin evde iş yapmaları ne kadar mümkün? Anneleri tarafından el bebek gül bebek büyütülen erkek çocukları evlenince eşlerine yeteri kadar yardım edemiyorlar. Zamanında annelerinin yaptığı işleri evlenince eşlerinden bekliyorlar.

Çalışan kadın ise eşinin kendisine her alanda destek olmasını istiyor. Hatta çalışmayan kadınlar dahi, yetişemediği noktada eşinin devreye girmesini bekliyor. Hastalanıp yatağa düştüğünde kendisine çorba yapacak bir koca istiyor. Hatta işleri beraber yapalım, beraber gezip tozalım diyen kadınlar da var. Ama bu konuya kültürden kültüre değişen bakış açıları var.

“Evet tabii ki erkekler ev işi yapmalılar, aksi takdirde bu evlilik yürümez” diye bir şey olmadığı gibi, “Erkek adam evinde iş yapmaz, ev işi kadın işidir” diye bir şey de yoktur. Bu konuda hatalı olan, konunun bireyler için kompleks haline getirilmesi ve kalıp düşüncelerin etkisi altında kalınmasıdır. Bu yaklaşım da evliliği zedeleyecektir. Öyleyse ‘Erkekler ev işi yapar mı?’ sorusuna şöyle cevap verelim isterseniz: “Herhangi bir bedensel özürleri yoksa tabii ki ev eşi yapabilirler veya yaparlar.

Ancak bu bir zorunluluk arz etmez. Burada daha da önemli olan eşler arası sağlıklı diyaloğun kurulabilmiş olmasıdır. Ancak o zaman erkek, eşlerine destek olmaktan bir zevk duyabilecektir. Yani erkeğin bunu bir zorunluluktan öte, bazen bir sorumluluk bazen ise bir paylaşım aracı olarak görmesi gerekir.

Öyleyse kadınların bu konuda dayatma yapmaları, amaçlarına ulaşamadıkları takdirde de ciddi sorunlar yaşamaları gereksizdir. Şayet bir kadın için eşinin ona evde yardımcı olması gerekli ise, bunu şikayet veya erkeklerin tabiri ile -dırdır- malzemesi yapmadan samimiyetle ihtiyacını ve nedenini dile getirmesi gerekir. Böylelikle erkeğin inatlaşma riski ortadan kalkmış olacaktır. Tabii bir de her iki tarafın yoğun olarak çalışma hayatında aktif rol aldığını düşünelim.

Çalışan kadının eşi tarafından ev işlerinde desteklenmeye ihtiyaç duyması çok normaldir. Bunun için yine şikayet, teessüf vb. yaklaşımlarda bulunmayıp her iki tarafın da onaylayabileceği bir plan yapmaları en sağlıklı olandır. Aslında ev işi konusundaki bu tarz beklentilerin veya bakış açılarının evlilik öncesi konuşulması ve hatta evlilik sözleşmesine dahil edilmesi gerekir. Hiçbir erkek ev işlerinde eşine yardım etmekle kılıbık olmaz, bilakis bu, kendini aşmış ve kendisini bir erkek olarak ispatlama gayreti olmayan olgun insanların vasfıdır.