Mercimeğin İçindeki Vitaminler ve Mineraller, Mercimeğin İçeriği Nedir?
Besin kaynaklarımız içinde önemli bir yeri olan mercimek zengin protein yönü ile de dikkati çeken bir tahıldır. Mercimek %24 oranında bitkisel protein içerir. Bol miktarda karbonhidrat bulunduran bu mercimek A, B1, B2, B3, C vitaminlerini ve kalsiyum, sodyum, potasyum, demir, fosfor gibi pek çok minerali de içinde barındırır.

Mercimek fosfor yününden değerli bir bakliyattır. Yüksek kalorilidir. Bir karşılaştırılma yapılırsa, örneğin bir başka güçlü besin olan turpun her yüz gramı 21 kalori ve 31 miligram fosfor verirken, 100 gram mercimek 334 kalori, ve 412 miligram fosfor sağlar. Cinsel gücün artmasında fosfor büyük rol oynar. Mercimek köftesi fosfor deposu olduğundan çok etkili bir yemektir.

Mercimeğin Faydaları Nelerdir?
Gözlerimiz için yararlı bir besindir mercimek

Mercimeğin kan şekerini ve insülini düşürücü etkisi bulunur.

Bağışıklığı güçlendiren mercimeğin faydaları arasında kansere karşı koruyucu etkisinden de söz etmek gerekir.

Mercimeğin yüksek tansiyonun düşürülmesinde de etkisi bulunur.

Azotlu besinler ve demir yönünden zengin mercimek, çok besleyici bir besindir. Bilindiği gibi azot ve demir, aynı zaman da cinsel gücü de artırır. Mercimek gaz yapıcı bir besindir. Mercimek organizmayı güçlendirir. Ancak, hazmı zor olduğundan yaşı ilerlemiş kimselerin bu besinden yararlanırken dikkatli olmaları midelerini fazla doldurmamaları gerekmektedir. Mercimek yemeğine sumak, zeytinyağı ve kişniş katılırsa hem lezzeti hemde gücü artar. Anadolu halkının başta gelen besin kaynağı mercimek, bedenin organizmadan demir ve diğer madensel tuzlar yönünden eksikliklerini giderir, kan yapar, enerji verir. Özellikle fiziksel enerji harcayanların bu besinden bol bol yararlanmaları gerekir.

Ayrıca yapımında kullanılan biber salçası, soğan, ve maydanoz da onun etkisini daha da artırır.

Mercimek Köftesi Nasıl Yapılır?
250 gram kırmızı mercimeği ayıklayıp yıkadıktan sonra tencereye koyun, üzerini iki parmak örtecek kadar su ile doldurup ateşe sürün. 10-15 dakika pişirin.

Öte yandan, tepsiye yarım kilo ciğ köftelik bulguru koyun. Bir tatlı kaşığı biber salçası, bir tatlı kaşığı domatesi salçası ve 2 çay kaşığı tuz ekleyin. Pişen mercimeği bulgurun üzerine dökün karıştırın. Tepsinin üzerini kapatıp 15 dakika bekletin.

Bu arada, küçük küçük doğranmış iki baş soğanı pembeleşinceye kadar yağda kızartın. Bekletilen tepsiyi açın, içindekileri 5 dakika yoğurun. Kıyılmış bir demet maydanoz ve kızartılmış soğanlı yağı içine dökün. Biraz daha yoğurun. Elle küçük küçük sıkın, tepsiye dizin ve üç ya da dört adet yeşil soğanla birlikte servis yapın. Etkili bir aşk yemeği olan mercimek köftesini zaman zaman yapabilirsiniz.