ADH nedir? Antidiüretik hormon görevi ne işe yarar? Antidiüretik eksikliği yüksekliği ne olur? Anti idrar söktürücü hormon hipotolamus olarak bilinen beynin tabanındaki bir alanda bulunan özel sinir hücreleri tarafından üretilir.

ADH Nedir?

Kısaca ADH olarak tanımlanır. ADH açılımı antidiüretik hormondur. Sinir hücreleri bu hormonu, sinir liflerinden (aksonlar) aşağıya, hipofiz bezine taşır. Anti-diüretik hormon, böbreklere ve kan damarlarına etki ederek kan basıncını kontrol etmeye yardımcı olur. Vasopressin ADH hormonu yani antidiüretik olarak da bilinmektedir.

ADH Nedir? (antidiüretik hormon)
ADH Nedir? (antidiüretik hormon)

Antidiüretik Hormon Ne İşe Yarar?

Bu hormonun en önemli rolü, idrarda çıkan su miktarını azaltarak, vücudunuzun sıvı hacmini korumaktır. Bunu idrardaki suyun böbreğin belirli bir bölgesinden vücuda geri götürülmesini sağlayarak yapar. Böylece kan dolaşımına daha fazla su geri döner. İdrar miktarı artar, su kaybı azalır.

Yüksek ADH hormonu konsantrasyonları oluşumu, kan basıncını arttırır. Vücut sıvısı eksikliği (dehidrasyon), ancak su alımının arttırılması ile geri kazanılabilir. Anti-diüretik hormonun normalden az ya da çok salgılanması endokrin sistem hastalıkları arasında incelenir.

Antidiüretik Hormon Yüksekliği Ne Anlama Gelir?

Aşırı antidiüretik hormon yükselmesi çeşitli ilaçların yan etkileri ve akciğer göğüs duvarı veya hipofiz hastalıkları nedeniyle olabilir. Bazı tümörler (özellikle akciğer kanseri) anti-diüretik hormon üretimini arttırabilir. Çocukların Altına Kaçırma Sorunu ADH hormonu olabilir.

Yüksek anti-idrar söktürücü hormon salgılanması, böbreklerin vücuttaki suyu tutmasına neden olur. Gerekmediği halde fazla miktarda anti-diüretik hormonu salındığı durumlarda aşırı su tutma özelliği ile karakteristik olarak düşük tuz konsantrasyonu söz konusu olur.

ADH Hormonu Düşüklüğü Ne Anlama Gelir?

Düşük antidiüretik hormon seviyeleri, böbreklerin çok fazla su salgılamasına neden olur. İdrar hacmi kan basıncında düşüşe ve dehidrasyona yol açacak şekilde artar. Düşük seviyelerde anti-diüretik hormonu, hipotalamusa veya hipofiz bezine ya da primer polidipsiye zarar verebilir.

adh hormonu düşüklüğü
adh hormonu düşüklüğü

Primer polidipside düşük seviyedeki anti-diüetik hormon, vücudun fazla sudan kurtulma cabasını gösterir.

Diabetes insipidus hastalığı, çok az anti-diüretik hormonu (genellikle bir tümör travması, hipofiz ya da hipotalamus iltihabı nedeniyle) üretildiği veya böbreklerin buna duyarlı olmadığı durumdur. Diabetes insipidus hastaları susuzluk ve idrar üretiminin artışından şikâyetçidir. ADH Hormonu Eksikliği Belirtileri İçin forum sayfamıza göz atabilirsiniz.