Halsizlik, yorgunluk, çabuk yorulma, üşüme hissi, baş dönmesi, çarpıntı, konsantrasyon bozukluğu, çalışma kapasitesinde düşüklük kansızlığın ve bununla beraber B 12 eksikliği habercisi olabilir.

PROF. DR. NURHAN BAYRAKTAR, vitamin eksikliğinin genelde taze meyve ve sebze ile beslenen, yeterli et ve et ürünleri tüketen kişilerde gözlendiğini vurguladı. Bayraktar, ancak bazı durumların vitamin gereksinimini artırabileceğini ifade etti. “Vitamin gereksinimi arttıran durumlar, gebelik, emzirme, bağırsaklarda emilim bozukluğu, ameliyat olma, büyüme ve gelişme, ağır stres, ağır bedensel çalışma ya da egzersiz, kemoterapi, ağır yanıklar ve ağır enfeksiyonlar olarak sıralanabilir. Vitamin eksikliği hastalıkları da beraberinde getirir” dedi.

YORGUNLUK HABERCİSİ

Vitaminlerden B12’nin kansızlığa ve ciddi sağlık problemlerine yol açabileceğini anlatan Prof. Dr. Bayraktar, “Basit bir kan sayımıyla kansızlık teşhis edilebilir. Altta yatan nedeni öğrenmek için kan testleri yapılması gerekir. B12 vitamini eksikliği de kansızlığa ve ciddi sağlık problemlerine yol açabilir. Vitamin B12 alyuvarların kemik iliğinden üretilmesi için gereklidir. B12 vitamininin yeterli miktarda olmaması halinde kansızlık oluşur. Kansızlık görülür. El ve ayaklarda uyuşma, zihinsel fonksiyonlarda azalma, unutkanlık, çarpıntı, sararmış cilt, şişmiş ağrıyan ve hassas dil, yorgunluk gibi belirtiler görülür diye konuştu.

Nazmiye Köseer
YENİ YÜZYIL GAZETESİ