Mevsim değişimlerinin olduğu şu günlerde hastalık riski de artıyor. Hastalıklara yakalanma riski hormonal değişimler sebebiyle gebelerde daha yaygın görülmektedir. Bunun için alınabilecek önlemler mevcut olsa da anne adayları kimi zaman kendini aldığı önlemlerle korumakta yetersiz kalabilir.

Gebelerin grip aşısı yaptırması uzmanlarca önerilmektedir. Yapılan grip aşısı bebek dünyaya geldikten sonraki 6 ay, bebeği enfeksiyonlardan korumaya yardımcı olur.

Grip, viral bir hastalıktır. Öksürük, hapşırma ve temas ile bulaşabilir. Özellikle de kış aylarında hamile olan anne adayları bu sebeple oldukça dikkatli olmalıdır. Grip belirtileri, hastalık bulaştıktan 24 saat sonra başlıyor ve 5 gün ya da daha uzun süre devam edebiliyor. Grip kendini; ateş, geniz akıntısı, hapşırık, baş ağrısı, yorgunluk ateş ve eklemlerde ağrı olarak belli ediyor.  bknz: http://hamilelik.com/anne-adaylari-grip-asisi-yaptirabilir-mi

Anne adayları havaların soğuması ile beraber gribal enfeksiyon ve üst solunum yolu enfeksiyonlarına daha sık yakalanıyorlar. Hamilelik döneminde bağışıklık sistemi hastalıklara karşı daha açık hale geldiğinden enfeksiyon riski de artıyor. Bu durumda gebelik ve anne adayı çeşitli risklerle karşılaşabiliyor.

Grip aşısı yapıldığında bebek bu aşıdan herhangi bir sakınca görmezken, anne adayı gribe yakalanırsa, bebek bu durumdan etkilenebilmektedir. Özellikle de yüksek ateş ve enfeksiyon mevcut ise bu durumda bebek oldukça olumsuz etkilenebiliyor. Hastalık süresince bebeğin gelişimi duraksayabiliyor, erken doğum riskinde artış söz konusu oluyor. Anne adayı bu sebeple grip belirtilerini gördüğü anda zaman kaybetmeden bir doktora başvurmalıdır.

Gebeler grip aşısı yaptırmalı mı?

Yapılan grip aşısında, virüs canlı değildir. Bu sebeple gebelik döneminde de emzirme döneminde de güvenle uygulanabilir. Yapılan grip aşısı, yeni doğacak olan bebeği de altı ay boyunca koruyacaktır. Oluşan antikorlar sayesinde bebek yeni dünyaya geldiği dönemde enfeksiyonlardan korunmuş olacaktır. Anne adayına grip aşısı yapıldığında aşı yerinde kızarıklık olabilir, alerjik reaksiyonlarla karışlaşılabilir ya da hafif formda üst solunum yolu enfeksiyonu görülebilir. Ancak bunlar ciddi yan etkiler değildir. Bu sebeple de anne adayları endişe etmemelidir.

Şayet anne adayı grip olmuş ise uzun süre kapalı ve kuru havanın olduğu ortamlarda bulunmamalıdır. Bulunulan oda sık sık havalandırılmalıdır. Vücut direncinin artmasını sağlamak amacıyla C vitamini alınmalı ve beslenme düzenine dikkat edilmelidir.

Grip olduktan sonra anne adayının yapması gerekenler nelerdir?

Gribe yakalandıktan sonra anne adayı mutlaka bir doktora danışmalıdır. Gebelik döneminde doktor talimatı dışında ilaç kullanmak gebeliğin sonlanmasına dahi yol açabilir. Doktor şayet uygun görürse; ateş düşürücü ilaçlar, vitaminler ya da pastiller önerebilir. Şayet ateş yoksa doktor herhangi bir medikal ilaç kullanımı önermeyebilir. Bu durumda anne adayının bol bol dinlenmesi ve bol bol sıvı tüketmesi gerekmektedir. Anne adayı kalabalık ortamlarda bulunmamaya dikkat etmeli ve grip riski taşıyan kişilerle temas kurmamalıdır.

Tüp Bebek Tedavisi sorularınız için tıklayınız!