Hamilelik döneminde her kadında bir miktar kilo alımının gerçekleştiği bir gerçek ancak bu dönemde alınan kiloların belli sınırlar içerisinde kalmaması halinde çeşitli risklerin de ortaya çıkabildiği pek çok araştırma sonucunda görülüyor. Dolayısıyla hamilelikte fazla kilo tehlikeli midir sorusunun cevabına kısa yoldan evet tehlikelidir denilebilir. Lakin kimlerin fazla kilo aldığı veya almadığı hususunda doğru değerlendirmeleri de yapmak gerekli.

Hamilelikte Alınan Kilolar

Anne adayları hamilelikleri süresince biraz kendi yağlarının artmasından dolayı kilo alırlar ancak biraz da diğer faktörler kilo olarak anneye geri döner. Son aylara doğru bebeğin kendi kilosu, plasenta, amniyon sıvısının ağırlığı, büyümüş göğüs dokusu, anne kanındaki artış, vücutta depolanan su-ödem gibi diğer tüm faktörler bu işin içiine eklendiğinde, 5-6 kiloluk artışın zaten gerçek bir kilo olmadığı, bebeğin kendisinin ve bebeği destekleyen sistemlerden geldiği görülebilir. Yani 5-6 kilo civarında almış bir anne adayı aslında hamileliğinde kilo almamış demektir.

Kimler Kaç Kilo Almalı?

Hamilelik sürecinde bahsettiğimiz bu bebekten kaynaklı kilo alımının yanında genelde anne adayının depolaması gereken yağ miktarı da mevcuttur. Zira bu yağlar bebeğin doğmasıyla birlikte süt üretiminde enerji olarak kullanılacaklar ve gerekli yağ depolarına sahip olmayan annelerin süt üretiminde kesintilerin ortaya çıkması da mümkün. Ayrıca yağ miktarının hormon düzeylerini de doğrudan etkilediği unutulmamalı.

Vücut kitle indeksi hesaplamalarına göre normal kiloya sahip olan anne adaylarında 9 ila 12 kiloluk bir alım olması öngörülürken, düşük kiloya sahip olanlarda 15-17 kilo, fazla kilolu adaylarda ise en fazla 8 kiloluk bir alım öngörülmektedir. Bu sınırların ötesinde herhangi bir kilo alımı, maalesef fazla kilo aldığınızı gösterecektir.

Fakat tabii ki ikiz, üçüz gebeliklerde bir kaç kilo daha fazlasının özellikle son aylarda ortaya çıkacağını unutmamalısınız.

Hamilelikte Fazla Kiloların Tehlikesi

Fazla kilolar ve bunun ötesinde obezite, sadece hamile kadınlarda değil, hamile olmayan kadın ve erkeklerde bile ciddi bir sağlık riski oluşturmaktadır. Hamilelik dönemindeki fazla kilolar anne adayında tansiyon, kan basıncında yükselme, diyabet ve uyku apnesi gibi tehlikeli rahatsızlıklara sebep olurken, bu rahatsızlıkların etkileri bebeğin erken doğumu, fazla kilolu olması, doğumda solunum riskleri ve ayrıca düşük, doğum kusurlarına sahip olma, gelişim geriliği gibi problemlere de sebep olabilmektedir. Yani annenin fazla kilolu olması hem anne hem de bebek için ciddi sağlık sorunlarının ortaya çıkma ihtimalini ciddi anlamda arttırmaktadır.

Hamilelikte fazla kilolardan kurtulmak için sağlıklı bir beslenme düzeni oluştururken diyet gibi aç bırakan uygulamalardan kaçınmak, ayrıca hamilelik sırasında haftalara uygun ve anne adayını zorlamayacak şekilde fiziksel hareketlerde bulunmak gerekiyor. Hafta hafta hamilelik için hazırlanmış olan egzersiz programlarının yanında her gün düşük tempolu ancak düzenli yürüyüşler yapmak da gebelikte fazla kilolarla savaşta önem kazanmaktadır.

Kaynak: https://www.bulenttiras.com/hamilelikte-fazla-kilo-tehlikeli-midir