Erkekler içinde, kadınlar içinde bu dünyadaki en önemli varlık, kendi kanlarından, kendi candanlarından dünyaya getirdikleri çocuklardır. Zaten yaşama amaçlarımızdan biriside kendimizden sonra sağlıklı ve kendini gerçekleştirmiş, bilinçli bir nesil yetiştirmek değil midir? Evet hepimizin amacı budur. Bunda da en büyün görev ve sorumluluk herşeyde olduğu kadına düşüyor. Bunun ilk adımıda sağlıklı bir hamilelik dönemi ile dünyaya sağlıklı bir çocuk getirmekle başlıyor. Sağlıklı bir hamilelik için bütün kadınların bilgili, bilinçli ve hamileliğe hazır olmaları lazım ve hamile kalmadan önce bazı hazırları yapmaları gerekiyor.

Gebeliklerin çok büyük bir kısmı kendiliğinden ve herhangi bir planlama yapmadan gerçekleşir. Genellikle de doktor takibi gebelik başladıktan sonra akla gelir. Gebelik planlı bir şekilde oluşturulmak isteniyorsa, ki ideal olanı budur, yapmamız gereken bazı şeyler vardır. Bunlar;

  • Öncelikle sağlık durumunuzun gebeliğe elverişli olup olmadığını tespit ettirmeniz gerekir. Kalp damar hastalıkları, solunum sistemi hastalıkları, metabolik hastalıklar, şeker hastalığı, hipertansiyon gibi gebeliği direkt olarak etkileyen unsurların var olup olmadığı belirlenmelidir.
  • Tam bir jinekolojik muayene yapılmalı ve ultrasonografi yapılarak rahim ve yumurtaların durumu hakkında bilgi alınmalıdır. Rahim ağzı smear testi mutlaka yapılmalıdır. Yine rutin kan testleri ihmal edilmemelidir.
  • Kadın ve erkeğin ailelerinde kalıtımsal geçtiği düşünülen bir hastalık varsa bununla ilgilenen genetik uzmanlarından yardım istenmeli ve planlanan gebelikte bu riskin ne olabileceği sorulmalıdır.
  • Kullanmakta olduğunuz ve gebelikte devam etmeniz zorunlu olan ilaçların gebeliğe etkisi hakkında mutlaka bilgi edinmelisiniz.
  • Gebelik planladığınızda gıdalarınıza daha fazla özen göstermelisiniz. Hormonlu ve bol karbonhidratlı yiyeceklerden kaçınmalısınız. Besinleri doğal hallerine en yakın şekliyle tüketmeli, yeşil yapraklı salata ve sebzelere ağırlık vermelisiniz.
  • Sigara ve alkol gebeliğe çok olumsuz etkiler yapar. Bunlar genel sağlığımıza ve gebelikte bebeğe çok zararlıdır. Bu nedenle bu toksik alışkanlıkları bırakmalı veya en aza indirmeliyiz.