Egzersizler sağlıklı, dinamik ve aktif bir yaşam için gerekli olan ve yaş ilerledikçe de devam ettirmeniz gereken alışkanlıklardır. Bununla birlikte belirli egzersiz alışkanlıkları yaşamınız boyunca kendinizi zinde hissetmenize yardımcı olabilir. Size egzersizler konusunda dikkat etmeniz gereken birkaç konu başlığından bahsetmek istiyoruz. Özellikle ileri yaşlarda egzersizlerin dikkatli yapılması gerekiyor. Egzersiz rutininizde gençlik dönemlerinde ve sonrasından faydalı bir programla çalıştığınızdan ve hata yapmadığınıza emin olmanız gerekiyor.

İleri yaş egzersizlerinde dikkat edilmesi gereken noktalar

İleri yaş egzersizleri

İleri yaş egzersizleri

1.YAŞINIZ İLERLEDİKÇE UZAK DURMANIZ GEREKEN EGZERSİZ YÖNTEMLERİ
Yoğun egzersiz programlarınızı sınırlayın. Yüksek tempolu çalışmalar çok etkili egzersiz programlarıdır. Bununla birlikte, sık sık yüksek yoğunluklu egzersiz yaptığınızda kendinize zarar verebilirsiniz. Yüksek tempolu egzersizler vücudunuz yıpranma problemleri yaratabilir ve vücudunuzda dinlenmeden yapıldığında daha hızlı aşınmalara neden olabilir. Vücudunuzun dinlenebilmesi için yüksek tempolu egzersiz rutinlerine ortalama iki gün ara vermeniz gerekir.
2. YALNIZCA KARDİYO YAPMAKTAN KAÇININ
Kardiyo egzersizi kalp sağlığı ve kan basıncını düşürme gibi birçok yönden faydalıdır. Ancak, egzersizler sırasında yaptığınız tek şey buysa, sizi yorabilir. Kardiyo egzersizlerinin, kas kütlesi oluşturmaya etkisi olmaz. Temel amacı kan basıncı yükseltip vücudu ısıtmaktır.
Yaşlandıkça kas kitlelerini kaybedersiniz. Bu bir sorun olarak görülebilir fakat doğal bir süreçtir. Kas kütlesi kaybetmek metabolizmayı yavaşlatır ve iskeleti zayıflatır. Bu, egzersiz programınıza kas gücü eğitimi eklemeniz gerektiği anlamına gelir.
Her hafta programınıza en az üç günlük dayanıklılık eğitimi ile birlikte iki buçuk saat boyunca orta düzeyde aerobik ve kardiyo aktivitesi ekleyebilirsiniz.
3. DÜŞÜK EGZERSİZ PROGRAMLARINA AĞIRLIK VERİN
Yürüme gibi egzersizleri programınıza ekleyebilirsiniz. Yürüme diğer ağır egzersiz programlarına göre sizin için çok daha güvenli olacaktır. Koşu gibi yüksek etkili egzersizler, özellikle yüksek BMI değeriniz varsa, kalça protezi ihtiyacınız veya osteoartrit gelişme riskinizi artırabilir.
Bunun nedeni, yüksek etkili egzersizlerin kalça, diz eklemleri, daha fazla darbe ve yıpranmaya neden olmasıdır. Bu egzersizlerin sıkça yapılması vücudunuzu yoracaktır.
Sağlıklı kalmak ve yüksek etkili egzersizden kaynaklanan olası komplikasyonları önlemek için, koşu, veya ip atlama gibi egzersizleri sınırlandırın.
Başka bir seçenek olarak karışık bir egzersiz programı oluşturabilirsiniz. Örneğin, iki günlük bisiklet sürüşünün sonra iki günlük yürüyüş ve ardından hafta başınızı koşu gibi yüksek etkili egzersizlerle bitirebilirsiniz.

4. OMUZ EGZERSİZLERİ YAPARKEN DİKKATLİ OLUN
Yaşlandıkça omuz kaslarınızı güçlü tutmanız gerekir. Ancak bazı egzersizi programlarında geriye doğru baskı oluşturulabilir. Örneğin, kas açma egzersizleri yapmak için bir makine yerine elastik direnç bantları kullanabilirsiniz. Ya da omuz ağırlıklarını kullanabilirsiniz.
Omuz yaralanması veya ameliyattan sonra egzersizler ve diğer hareket yönergeleri için daima doktorunuzun önerilerini dikkate alın. Ağır ve yorucu omuz egzersizlerinden kaçının.
5. YARALANMANIZA NEDEN OLABİLECEK HAREKETLERDEN KAÇININ
Yapılan bazı ağır egzersizler yaşlandıkça zayıflayan kemiklerde kırıklara yol açabilir. Osteoporoz (Kemik erimesi) gibi durumla karşı karşıyaysanız bu egzersizlerde çok dikkatli olmanızda fayda var.
Bu egzersizler şöyledir.
Situ-up’lar gibi omurga üzerinde çok sayıda egzersiz.
Bükülme hareketleri, örneğin bir golf sopasının sallanması.
Yorucu kaldırma gibi eğme hareketleri.
Hızlı veya yüksek etkili hareketler, örneğin platformlara atlama gibi