Metabolizmayı kışa hazırlamada baş yardımcı bitki çayları. Barut ağacı kabuğu, dut yaprağı, kiraz sapı, funda yaprağı en önemli metabolizma ayarcıları.

Hareketli yaz mevsiminden sonra, kış günlerinin durgunluğu metabolizmalarımızda da yavaşlamaya neden olabiliyor. Yeditepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Farmakognozi ve Fitoterapi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Erdem Yeşilada kışın rehavetli havasından bitki kalkanıyla korunulunabildiğini belirtti.

İşte ayar yapan bitkiler:

BARUT AĞACI

Kabızlığa karşı etkili bir bitkidir, bağırsakların hızlı boşaltılmasına yardımcı olurken, sancıya yol açmaması bir avantajdır.

FUNDA YAPRAĞI

Funda yaprağı idrar artırıcı etkisi ile vücuttan ödemin atılmasını sağlar.

KİRAZ SAPI

İdrar artırıcı özelliğinin yanı sıra zengin potasyum içeriği nedeniyle vücutta idrar ile atılan potasyum dengesinin bozulmasını önlemektedir.

BİBERİYE

Birçok sağlık probleminin çözülmesinde yardımcı olan bir bitkidir. Yapılan deneysel çalışmalarda pankreatik lipaz enzimini baskılayarak bağırsaklardan yağın emilmesini azalttığı ve dolayısıyla kilo almayı önleyici bir etkisi olduğu belirtiliyor.

Ayrıca safra salgısını artırarak bilhassa yağlı besinlerin sindirimini kolaylaştırmaktadır. Diğer taraftan, biberiye yapraklarının idrar söktürücü özelliği vücuttan ödemin atılmasına yardımcı olmaktadır.

DUT YAPRAĞI

Besinlerdeki kompleks şekerlerin (oligo ve nişasta gibi polisakaritler) bağırsaklarda basit şekerlere dönüşümünü sağlayan enzimleri (alfa-glikozidaz) baskılayarak emilimlerini engellemekte ve bu suretle şekerin vücutta yağ şeklinde depolanmasını engellemektedir.