Tüp bebek yönteminde, döllenme bir laboratuar kabında gerçekleşir. Oluşturulan embriyo daha sonra herşey yolunda giderse tutunacağı ve diğer geleneksel hamileliklerdeki gibi büyüyeceği kadının rahmine yerleştirilir. Kısırlıkta GIFT tedavisi tüp bebekte olduğu gibi yumurta laboratuvar yerine, annenin fallop tüplerinde dölleniyor.

Eğer tüp bebek yöntemini seçerseniz, bir seferde birden fazla yumurta üretmenizi sağlamak için hormon tedavisi görürsünüz. Bu yumurtalar alınır ve eşinizin spermi ile döllenir. Sperm, birçok boşalmadan sonra daha yüksek etkili bir konsantrasyon elde etmek için toplanabilir, sonra sağlıksız spermleri gidermek için yıkanır. Bazen birkaç yumurta döllenir ve üç taneye kadar olanı rahme yerleştirilerek ‘yedek’ embriyolar, herhangi bir aksilikte yada bir başka zaman size ikinci bir bebek şansı sağlayabilmek üzere diğer denemede kullanılabilmeleri için dondurulur.

kisirlikta_gift_tedavisi_yontemi

Kısırlıkta GIFT tedavisi

“Tüp bebek yönteminde, eşinizin spermi yada bağışlanan sperm, toplanır ve yumurta ile birlikte bir kaba yerleştirilir. Bazı kliniklerde, yumurtanın dış yüzeyi spermi taşıyan bir mikro iğne ile yırtılmasa da delinebilir. Döllenme yaklaşık 18 saat sürer ve hücre, bölünmeye 12 saat sonra başlar.”

GIFT yönteminde, sperm ve yumurta tüp bebek’teki gibi elde edilir, sonra döllenmenin sizin bedeninizin içinde gerçekleşmesi için fallop tüpünün içine yerleştirilir. Bu metot doğal döllenmeyi daha çok andırır. GIFT, problem erkeğin spermindeyse ya da kısırlığın sebebi bilinmiyorsa sıklıkla başarılı olur.

Tüp bebek veya GIFT yöntemlerini denemeden önce ele alınması gereken bir çok faktör vardır. En önemlisi, hiçbir yöntemin sonuçta başarıyı garantilemez. Ciddi deneyime sahip merkezler ve uzmanlar tüp bebek yönteminde %30 veya daha fazlası GIFT yönteminde ise %35’e kadar bir başarı oranına sahiptir. Ortalama bir çift hamile kalmadan önce tüp bebek yöntemini üç ya da dört kez dener, bazıları ise daha fazla deneme yaparlar. Tedavinin maliyeti değişkenlik gösterir ancak oldukça yüksek olabilir, özellikle de birçok deneme gerekiyorsa.

Tedavi fiziksel ve duygusal olarak talepkar ve streslidir. Anneye ve henüz doğmamış bebeklere karşı riskli ve yükselen bir çoğul gebelik olasılığı vardır (başarılı tüp bebek tedavisi gören annelerin dörtte biri birden fazla bebek taşımışlardır).