Yaygın küçük hücreli akciğer kanseriniz varsa ancak ilk başta herhangi bir belirti görmediyseniz, yalnız değilsiniz. Bu hastalık başladığında herhangi bir uyarı belirtisi hissetmeyebilirsiniz. Doktorunuz bunu kazara keşfedebilir. Ama hızla ilerliyor. Semptomlarınız olduğunda, başladığı akciğerin çok ötesine yayılmış olabilir. Bu, geniş aşamaya ulaştığı zamandır.

Küçük Hücreli Akciğer Kanseri Nedir?

Bu kansere, mikroskop altındaki hücrelerin boyutuna ve şekline göre küçük hücre adı verilir. Akciğerin hormon üreten hücrelerinde başlar. Hücreler değişir ve kontrolden çıkmaya başlar. Doktorunuz, hastalıklı hücrelerin nereye yayıldığına bağlı olarak kanserinizi sınırlı veya kapsamlı olarak tanımlayacaktır. Akciğerlerinizden birinin veya yakındaki lenf düğümlerinin ötesine geçmedilerse sınırlıdır. Bu alanlara taşındıklarında, kapsamlıdır.

Bu rahatsızlığı olan yaklaşık 3 kişiden 1’i, erken veya sınırlı aşamada olduğunu öğrenir. Ancak çoğu, teşhisleri çoktan ilerledikçe alır. Bunun nedeni, küçük hücrenin çok hızlı hareket etmesidir. Siz ona sahip olduğunuzu öğrendiğinizde, göğsünüzün diğer tarafına çoktan yayılmış olabilir. Bazı durumlarda, karaciğeriniz veya kemikleriniz gibi vücudunuzun başka yerlerinde de olabilir.

Kimler Risk Altında?

küçük hücreli akciğer kanseri sigara içimi
Küçük hücreli akciğer kanseri ölümlerinin çoğu sigara içmekten veya pasif dumana maruz kalmaktan kaynaklanır.

Bu hastalığa yakalanma olasılığınızı en yüksek kılan şey, geçmişte sigara içmiş veya tütün kullanmış olmanızdır. Ağır sigara içenler en büyük riskle karşı karşıyadır. Sigara içen biriyle yaşıyorsanız, şansınız da artar. Bu hastalığa yakalanma şansınızı başka birkaç şey artırabilir:

  • Asbest ve arsenik gibi kimyasallara maruz kalma
  • Çok fazla hava kirliliğinin olduğu bir bölgede yaşamak
  • (Uzun süreli) tıbbi tedavi veya CT taramaları gibi testlerle normalden daha fazla radyasyona maruz kalma

Bugünlerde daha az kişiye küçük hücreli akciğer kanseri teşhisi konuyor. Bunun bir nedeni, daha az insanın sigara içmesidir. Ayrıca piyasadaki sigaralarda daha az katran var. Sigara içiyorsanız, teşhisten sonra bırakmanın hala getirileri vardır. Kendinizi sadece daha iyi hissetmekle kalmayacak, aynı zamanda tedaviden geçmeniz daha kolay olacaktır. Hayatınızı da uzatabilir.

Oku: Sigarayı Bıraktıktan Sonra Vücutta Görülen Değişiklikler

Kanseriniz yaygın olduğunda, hepsinden kurtulmak zor olacaktır. Küçük hücreli akciğer kanserini diğer türlerden daha iyi tedavi ettiği görüldüğü için kemoterapi ve radyasyon alabilirsiniz.

Son yıllarda, araştırmacılar bu daha az yaygın akciğer kanseri türünü tedavi etmenin daha iyi yollarını bulmak için daha fazlasını yapıyorlar. Her insan için sonuçları tahmin etmek imkansızdır, ancak mevcut tedavilerle, geniş küçük hücreli akciğer kanseri olan insanlar genellikle 6 ila 12 ay yaşayabilir.

Küçük Hücreli Akciğer Kanseri Belirtileri

küçük hücreli akciğer kanseri belirtileri
küçük hücreli akciğer kanseri belirtileri

Bazı erken belirtileri soğuk algınlığı ve diğer hastalıklarla karıştırabilirsiniz. Fark etmiş olabilirsiniz:

  • İyileşmeyecek bir öksürük
  • Kan tükürme
  • Öksürdüğünüzde göğsünüzde ağrı
  • Nefes darlığı
  • Hırıltı
  • Ses kısıklığı
  • Yorgunluk
  • Açıklayamayacağınız kilo kaybı
  • Göğüs ağrısı
  • Yutma sorunu

Ancak küçük hücreli akciğer kanseri olan kişilerin üçte ikisi, durumları geniş aşamaya ulaşana kadar teşhis edilmez.

Bazı semptomlar akciğerlerden daha fazlasını etkileyebilir. Onları nerede fark edeceğiniz, kanserin vücudun hangi bölgelerine ulaştığına bağlıdır. Onların arasında:

  • Sarımsı cilt veya gözler (karaciğerinizdeki kanserden)
  • Kemik ağrısı
  • Baş ağrısı veya çift görme (beyninizdeki kanserden)
  • Kollarınızda ve bacaklarınızda karıncalanma (beyninizdeki kanserden)

Oku: Bilinmesi Gereken 16 Kanser Belirtisi

Küçük Hücreli Akciğer Kanseri Teşhis

küçük hücreli akciğer kanseri erken teşhis
Küçük hücreli akciğer kanseri, akciğerlerinizin ayrıntılı görüntülerini üreten bir göğüs röntgeni gibi birkaç yaygın testle tespit edilebilir.

Doktorunuzun küçük hücreli akciğer kanseri olup olmadığına karar verebilmesi için muhtemelen en az birkaç teste ihtiyacınız olacak. Sizde olduğunu anlarlarsa, ne kadar uzağa yayıldığını görmeye bakarlar. Bu, sınırlı veya kapsamlı aşamada olup olmadığınızı belirleyecektir. Sınırlı küçük hücre ile durum fazla ilerlememiştir. Akciğerin dışında, akciğerler arasındaki dokularda veya yakındaki lenf düğümlerinde bulamazsınız. Daha karmaşık testler yapmadan önce, doktorunuz genellikle sizi muayene edecek ve akciğer fonksiyonunuzu kontrol edecektir. Semptomlarınızı ve bunların sizi ne zamandır rahatsız ettiğini soracaklar.

Biyopsi

Küçük hücreli akciğer kanserini teşhis etmek için, doktorunuz mikroskop altında incelemek üzere bir miktar doku veya hücre alacaktır. Bu örneği veya biyopsiyi çeşitli şekillerde alabilirler:

  • Balgam sitolojisi: Doktorunuz sizden biraz balgam çıkarmanızı isteyebilir. Kanser hücrelerini bulup bulamayacaklarını görmek için mukusa mikroskop altında bakacaklar. Bu bazı yararlı bilgiler verir, ancak küçük hücreli akciğer kanserini teşhis etmek için yeterli değildir.
  • Bronkoskopi: Akciğerlerinizin içini görmek için bir prosedürünüz olabilir. İlk önce hafif anestezi alacaksınız. Daha sonra doktor, ağzınızdan veya burnunuzdan akciğerlerinize giden solunum yollarına ışıklı bir tüp geçirecektir. Akciğerlerinizi görebilir ve daha fazla çalışmak için biraz sıvı veya doku alabilirler.
  • İnce iğne aspirasyonu / çekirdek biyopsisi: Bir doktor ayrıca göğsünüze bir iğne sokarak doku örneği alabilir. Bir görüntüleme taraması yardımıyla, iğneyi göğüs duvarından akciğerinize yönlendirebilirler.
  • Torasentez: Bu prosedürde doktor, akciğer ile göğüs duvarı arasındaki alandan sıvı çekmek için bir iğne kullanabilir. Herhangi bir kanser hücresi için o sıvıya bakacaklar.
  • Torakotomi: Doktorunuz anestezi altında ameliyat olmanızı önerebilir, böylece göğüs duvarında bir kesi yaptıktan sonra bir doku numunesi alabilir.

Tıbbi Görüntüleme

Kanserinizi belirledikten sonra, doktorunuz ne kadar yayıldığı hakkında daha fazla bilgi edinmek için görüntüleme taramaları ve diğer testleri isteyebilir:

CT tarama: Doktorunuz, akciğer kanserinin boyutunun yanı sıra vücudun başka nerede olduğunu daha iyi anlamak için bu testi isteyebilir.

PET-CT: BT’niz PET (pozitron emisyon tomografisi) taraması adı verilen bir şeyle eşleştirilebilir. PET için, bir radyoaktif şeker maddesi enjeksiyonu alacaksınız. Radyoaktif şeker, vücudunuzda hangilerinin kanserli olabileceğini göstermek için bir izleyici görevi görür.

MRI (manyetik rezonans görüntüleme): Bu tür tarama, resim çekmek için radyasyon yerine manyetik alanlar kullanır. Ancak akciğerler gibi hareketli organlarla iyi çalışmaz. Bu yüzden doktorunuz sadece vücudunuzun diğer bölgelerine bakmasını isteyebilir.

Kemik taraması: Doktorunuz, kanserin kemiklerinize yayıldığından şüphelenirse bu testi isteyebilir. Yayılma belirtilerini aramak için, kan damarlarınızdan birine radyoaktif bir izleme maddesi enjekte edecekler. Daha sonra özel bir kamera, kemiğinizin kanser hasarı olabileceği alanları arar.

Tedaviye başlamadan önce, biyopsinizi ve diğer testleri başka bir akciğer kanseri uzmanının gözden geçirmesini tercih edebilirsiniz. Küçük hücreli olmayan akciğer kanseri olan bu hastalığın daha yaygın biçimi nedeniyle bazen küçük hücreli akciğer kanseri yanlış teşhis edilebilir. Küçük hücrelerde tedavi farklı olabileceğinden, tıbbi bakımınızın bir sonraki aşamasına başlamadan önce teşhinizin onaylandığından emin olmanız önemlidir.

Yaygın Evre Küçük Hücreli Akciğer Kanserinde Tedavi Seçenekleri

Küçük hücreli akciğer kanseri tedavisi
Küçük hücreli akciğer kanseri tedavisi genellikle kemoterapi ve immünoterapi kombinasyonuyla başlar. Tedavi ayrıca radyasyon terapisi ve ameliyatı içerebilir.

Küçük hücreli akciğer kanseri (KHAK) olan 3 kişiden yaklaşık 2’sinde, doktorlar kanserini ilk bulduklarında geniş evreli hastalığa sahiptir. Bu, durumun göğsünüzün diğer tarafına veya vücudunuzdaki karaciğer, kemikler, beyin veya böbrek üstü bezler gibi başka bir yere yayıldığı anlamına gelir.

Küçük hücreli olmayan (dışı) akciğer karsinomu (KHDAK), küçük hücreli akciğer karsinomu (KHAK) dışındaki herhangi bir epitel akciğer kanseridir. KHDAK, tüm akciğer kanserlerinin yaklaşık% 85’ini oluşturur. Bir sınıf olarak, KHDAK’ler küçük hücreli karsinom ile karşılaştırıldığında kemoterapiye nispeten duyarsızdır.

Kapsamlı KHAK’niz varsa cerrahi genellikle bir seçenek olmasa da, semptomları hafifletmek ve yaşamınızı uzatmak için tedaviler mevcuttur.

Kapsamlı Küçük Hücreli Akciğer Kanserinde Yaygın Tedaviler

Bazı seçenekler şunları içerir:

Kemoterapi ve immünoterapi

Kemo genellikle kapsamlı KHAK’li sağlıklı insanlar için tercih edilen tedavi yöntemidir. Doktorunuz, vücudunuzun bağışıklık sisteminin kanserle savaşmasına yardımcı olan bir immünoterapi ilacı ile birlikte kemoterapi önerebilir.

Doktorlar aşağıdaki kombinasyonları kullanır:

  • Kemo ilacı etopositi sıklıkla kemo ilaçlar cisplatin veya karboplatin ile verilir.
  • İmmünoterapi ilacı atezolizumab (Tecentriq) önce etoposid ve karboplatin ile verilebilir ve daha sonra idame tedavisi olarak tek başına devam edilebilir.
  • İmmünoterapi ilacı durvalumab (Imfinizi) bazen etoposit ve karboplatin ile birleştirilir.

Ek olarak, son zamanlarda iki yeni ilaç, kanseri standart tedaviden sonra ilerleyen yaygın KHAK’li kişiler için umut vaat ediyor:

  • İmmünoterapi ilaçları nivolumab (Opdivo) ve pembrolizumab (Keytruda) kemoterapiden sonra kanseri ilerlemiş kişiler ve en az bir başka tedavi hattı için seçenekler olabilir.

Radyasyon

Kanseriniz kemo ve immünoterapiye iyi yanıt veriyorsa, doktorunuz kanserin oraya yayılma olasılığını azaltmak için beyne radyasyon tedavisi önerebilir. Ayrıca göğsünüze radyasyon da alabilirsiniz. Araştırmalar, bu tedavinin kapsamlı KHAK’li kişilerin daha uzun yaşamasına yardımcı olabileceğini gösteriyor. Semptomları hafifletmek ve yaşam kalitenizi iyileştirmek için vücudunuzun kanserin yayıldığı diğer bölgeleri için de radyasyon tedavisi alabilirsiniz.

Lazer cerrahisi

Kanseriniz kanamaya veya nefes darlığına neden oluyorsa, lazer ameliyatı bu semptomları hafifletmeye yardımcı olabilir. Bu tedavi, hastalıklı hücreleri öldürmek için bir lazer ışını kullanır.

Palyatif Bakım

Palyatif bakım, ağrınızı kontrol etmeye ve sağlığınızı iyileştirmeye yardımcı olabilecek önemli bir destekleyici yaklaşımdır. Palyatif bakımın bir parçası olarak, ağrı giderici ilaçlar, ek oksijen, beslenme rehberliği, masaj, mesleki terapi, ruhsal danışmanlık, bütünleştirici tedaviler ve daha fazlasıyla birlikte standart tedaviler alabilirsiniz.

Özellikle palyatif yöntemler aşağıdakilerin iyileştirilmesine yardımcı olabilir:

  • Nefes darlığı
  • Yorgunluk
  • Mide bulantısı
  • Kabızlık
  • İştah kaybı
  • Kaygı ve depresyon

KHAK Tedaviye Nasıl Karar Verilir?

Tedavinizin hedeflerini anlamak önemlidir. Kapsamlı KHAK’niz varsa, mevcut tedaviler muhtemelen kanserinizi iyileştirmeyecektir. Bunun yerine, doktorunuz bunları tümörlerin büyümesini yavaşlatmak, yaşamınızı uzatmak ve sahip olduğunuz semptomları gidermek için kullanacaktır. Doktorunuz hangi tedavinin en iyi olduğuna karar vermenize yardımcı olabilir.

Seçenekler şunlara bağlı olabilir:

  • Genel sağlığınız
  • Kanserin ne kadar yayıldı
  • Sahip olduğunuz diğer tıbbi durumlar
  • Kişisel tercihleriniz

Küçük Hücreli Akciğer Kanseri ile İyi Yaşamak İçin Tavsiyeler

Bu yaşam tarzı alışkanlıkları daha iyi hissetmenize ve daha iyi yaşamanıza yardımcı olabilir:

  • Bol meyve ve sebze içeren sağlıklı bir diyet yapın.
  • Mümkünse günlük egzersiz yapın.
  • Meditasyon, yoga veya masaj gibi tamamlayıcı bir yaklaşımı deneyin.
  • Doktorunuza daha iyi nefes almanıza yardımcı olabilecek bir pulmoner rehabilitasyon programı sorun.
  • Her gece yeterince uyuyun.
  • Gün içinde yorgun olduğunuzda dinlenin.
  • Durumunuzu anlayan diğer kişilerle bağlantı kurabilmek için bir destek grubuna katılın.

Oku: Kanser Tedavisinde Nelere Dikkat Etmek Gerekir?