Meme kanserini önleyen beş besin

Kefir, brokoli, zeytinyağı, soya ve üzüm çekirdeği… Bu beş besin özellikle meme kanserine karşı mücadelede büyük önem taşıyor

Meme dokusu süt bezleri, meme başına ulaşan kanalcıklar ve kanallardan oluşur. Süt bezleri ve kanallarını oluşturan hücrelerin kontrol dışı çoğalarak büyümeleri meme kanserine neden olur.

Türkiye’de her 11 kadından biri meme kanserine yakalanıyor. 35 ile 65 yaşları arasındaki kadın ölümlerinin başlıca nedenlerinden biri meme kanseridir. Dünyada ise her yıl 700 bin kişinin meme kanserinden öldüğü tahmin ediliyor. ABD’de ise bu rakam 45 bin.

Sofranızda bulunsun
Meme kanserine karşı mücadelede doğru beslenme çok büyük bir önem taşıyor. Bu konuda beş besin dikkat çekici: Kefir, brokoli, zeytinyağı, soya ve üzüm çekirdeği.

Kefir: Tümör oluşumunu engelliyor ya da var olanın ilerlemesini azaltıyor. Japonya’da fareler üzerinde yapılan araştırmada kefirin kanser riskini yüzde 53,6 oranında azalttığı saptandı. Kanser önleyici ilaçlarla birlikte kullanılması halinde ise bu oran yüzde 67’ye çıkıyor.

Kemoterapi gören meme kanserli hastalarda kefirin kemoterapinin yan etkilerini azaltma durumu incelendi ve bulantı, ishal, kusma, ağrı gibi bulgularda azalma görüldü. Kefirin kanser ve diğer hastalıklardaki olumlu etkisi birçok çalışmada kanıtlandı.

Brokoli: A, C, E ve karotin bakımından oldukça zengindir. Klinik çalışmalar brokolinin içerdiği koruyucu maddelerle özellikle meme kanseri üzerinde olumlu etkileri olduğunu kanıtladı. Brokolinin antioksidan bakımından zengin olması da hücreleri serbest radikallere karşı koruyor.

Zeytinyağı: Zeytinyağında bulunan oleik asit meme kanserine karşı koruyucu özellikler taşıyor. Oleik asit meme kanseri oluşumunu tetikleyen geni baskılıyor ve harekete geçmesini engelliyor. Aynı zamanda meme kanserli hastalarda kullanılan ilaçların etkinliğini de artırıyor.

Zeytinyağının etkisinin artması için doğru kullanılması ve saklanması gerekiyor. Ayrıca çiğ tüketilmeli. Yemek yaparken kullanılırsa yemek pişmeden beş dakika önce ilave edilmeli.

Soya: Meme kanserinin oluşumunda östrojenin seviyesi ve etkisi önemli. Östrojen seviyesinde yapılacak yüzde 15’lik azalma riski dört kat azaltıyor. Soya fasulyesindeki genistein, östrojenin etkisini azaltıyor. Soya kanda östrojen bağlayan maddelerin artmasını sağlıyor. Genistein kemikler ve kan yağları üzerinde östrojene benzer etki gösterip süt bezleri ve prostat gibi hormona bağımlı organları koruyor.

Üzüm çekirdeği: Özellikle üzüm kabuğunda bulunan resveratrol kanser önleyici özelliğe sahip. Üzüm çekirdeğinde bol miktarda bulunan polifenoller ise antioksidan özellik göstererek serbest radikallerin etkisini azaltıyor.

Üzüm çekirdeği ve üzüm çekirdeği ekstresi kansere karşı koruyucu olduğu gibi hastalığın tedavisindeki yan etkileri de azaltıyor.