Miyom Kısırlık Sebebi Midir? Miyomlar, kadınlarda en sık görülen iyi huylu tümörlerdir. Rahim düz kas dokusundan oluşan ve yaklaşık olarak 1-1,5 santimetre büyüklükte olabilen miyomlar, 30-35 yaşın üzerindeki kadınların çoğunluğunda görülür. miyomların çoğu kadında her hangi bir zararlı etki göstermez. Üreme hormonları miyomların sayısında ve ebatlarında artışa sebep olur ve bu sebeple de üreme çağında ve gebelik döneminin başlarında miyomlar artar. Fakat östrojen hormonu azalınca, menopoz yaklaşınca miyomlar da yavaş yavaş küçülür.

Miyom Kısırlık Sebebi Midir?

Miyomlar genellikle pek fazla belirti vermez ve rutin jinekolojik muayenelerde fark edilir. Miyomlar, yerleştiği alana, ulaştığı büyüklüğe ve sayılarına göre kadında birtakım şikayetlere sebep olabilir. Bu sebeple de  miyomların kısırlık nedeni olup olmadığı merak edilir. Ancak miyomların gebeliğe engel olma, var olan gebeliğe zarar verme gibi riskleri çok düşüktür. Fakat yine burada da miyomun yerleştiği yer, boyutu ve sayısı bu etkiyi belirler. Çünkü rahim tabakasının yakınındakiler ise yumurtanın gelişmesini engelleyebilir, tüplerin yakınındakiler ise sperm ve yumurtanın döllenmesine engel olabilir. Bu bakımdan en doğrusu gebelik öncesinde detaylı bir jinekolojik muayeneden geçmektir.

Miyom hangi belirtiler verir?

Miyomlar rahimde oluşursa genelde her hangi bir şikayet ya da belirti gözlenmez. Ancak rutin bir jinekolojik muayenede doktor tarafından tespit edilir. Zaten tüm miyomlar düşünüldüğünde sadece % 15’i kadını rahatsız edecek şikayete sebep olur. Bu bağlamda miyomlar genel olarak adet kanamasının normalden uzun sürmesi şeklinde belirti verir ki, bu tür durumlarda da kadında anemi gözlenir. Bunun dışında karında ağrı ve şişlik, bacak, bel, kasık ve sırt ağrıları, cinsel ilişki sırasında ve adet döneminde ağrı, sık sık idrara çıkma, idrar kaçırma, çok şiddetli kabızlık gibi şikayetler de miyom kaynaklı olabilir. Ayrıca gebelik öncesinde ya da gebelik esnasında ortaya çıkan miyomların anne kadını olumsuz etkiler, ancak anne karnındaki bebeğe her hangi bir zarar vermez.

Miyomlar nasıl şikayetler yaratır?

Miyomların yarattığı şikayetleri bulundukları yer ve miyomun sayısı, büyüklüğü belirler. Bu bakımdan rahim içinde oluşan miyomlar ağrı, fazla miktarda kanamaya ve hatta kısırlık bile yapabilir. Rahim duvarı içindeki miyomlar kanama, rahim dışına doğru büyüme gösteren miyomlar ise idrara torbasına ve kalın bağırsağa baskı yaptığı için sık sık idrara çıkma ya da idrar kaçırmaya sebep olabilir.  

Miyomlar ve kısırlık ilişkisi

Uzmanlar; rahim dışına doğru ilerleme gösteren miyomların gebeliği engellemediğini, fakat rahim içi boşluğunda oluşan miyomların gebeliğin hem var olmasına hem de gelişmesine zarar verdiğini düşünmekteler. Çünkü rahim içi boşluğunda oluşan miyomlar embriyonun tutunacağı yere zarar veriyor ve rahim içinin doğal dokusunu bozuyor. Ayrıca rahim ağzında oluşan miyomlar da rahim ağzına zarar verdiğinden, spermler cinsel ilişki ile rahim içine giremeyebiliyor. Bu da gebeliğin gerçekleşmesinde engel teşkil eder. Bir de tüplere yakın yerlerde oluşan miyomlar büyüyerek tüplerin tıkayabilir ya da tüplerle yumurtalık arasındaki dokuyu bozabilir.

Miyom tedavisi nasıl yapılır?

Eğer hiçbir şikayete yol açmıyorsa ve sadece rutin bir muayenede tespit edildiyse miyomların tedavi edilmesine gerek duyulmaz. Böyle durumlarda doktor yılda 1-2 kez kontrole çağırabilir. Doktor, miyom sayısının arttığını, ebatlarının büyüdüğünü tespit ederse ameliyatla miyomları alır. Miyomların ameliyatla alınması için en az 5 santimetre büyüklüğünde olması gerekir. Fakat bazı durumlarda 5 santimetreden küçük miyomlar da şikayete sebep olabiliyor. O durumda da ameliyat gerekebilir. Rahim içindeki miyomlarda genellikle ameliyat uygulanıyor. Ameliyatla sadece miyom alınırsa myomektomi, hem miyom hem de rahim alınırsa histerektomi adı veriliyor.

Miyom ameliyatına karar vermede kadının yaşı, gebelik isteyip istememesi, miyomların sayısı ve büyüklüğü gibi kriterlere bakılır. Bu bağlamda eğer miyomlar çoksa, büyükse, hasta 40 yaşın üzerindeyse, histerektomi yapılır, rahim ve miyomlar birlikte alınır. Aksi halde myomektomi sonrasında ileriki yaşlarda miyomların yeniden oluşma riski bulunmaktadır. Miyom tedavisinde ilaç kullanımı pek tercih edilmez. Zira ilaçları bırakınca miyomlar yeniden ortaya çıkabilir.

Kaynak:

https://www.bulenttiras.com/miyomlar-hamilelige-engel-mi