Yakın zamanda bir rahim fibroid (miyom) teşhisi aldıysanız, bu durumun gelecekteki hamilelikleri önleyebileceğinden endişeleniyor olabilirsiniz. Miyomlu birçok kadının başarılı bir şekilde gebe kaldığını ve sağlıklı hamilelikler geçirdiğini anlamak önemlidir. Bununla birlikte, rahim fibroidlerinin bazen doğurganlığınızı etkileyebileceği doğrudur. Neyse ki, doğru miyom tedavisi rahminizin sağlığını ve işlevini korumaya yardımcı olabilir. Miyomlar ve kısırlık arasındaki bağlantı hakkında daha fazla bilgi edinmek için okumaya devam edin.

Miyomlar ve Kısırlık

Rahim fibroidleri genellikle rahim içinde veya çevresinde gelişen iyi huylu büyümelerdir. Miyomlar, rahim içindeki endometriyal astar boyunca veya rahim kaslarında oluşabilir. Bazı durumlarda, miyomlar rahmin dışı boyunca da büyüyebilir. Karın veya pelvik boşluğa bile çıkabilirler. Miyomlar bağımsız olarak veya gruplar halinde büyüyebilir ve boyut veya şekil bakımından değişiklik gösterebilir.

miyom kısırlık infertilite
miyom kısırlık infertilite

Miyomlu birçok kadın hamileliklerini gebe bırakabilir ve dönemine kadar sürdürebilir. Miyomunuz varsa, kısırlıktan veya hamilelikle ilgili komplikasyonlardan muzdarip olacağınız kesin değildir, ancak miyomların bazen bir kadının doğurganlığını etkilediğini anlayın. Miyomlu Hatunlar Kulübü göz atabilirsiniz.

Fibroid konumu, kısırlığın olup olmayacağını belirleyen şeydir. Türler şunları içerir:

  • Subserosal: Rahmin dış duvarında bulunur
  • İntramural: Rahim duvarının kas katmanlarında bulunur
  • Submukozal: Rahim boşluğunda bulunur

Miyomlar infertilite hastaların% 5-10’unda bulunur ve % 1-2.4’ünde infertilitenin tek nedeni olabilir. Myomlar, fallop tüplerini tıkayarak ve gamet taşınmasını bozarak kısırlığa neden olabilir.

Miyomlar Kısırlığa Nasıl Neden Olur?

Miyomlara bağlı kısırlık, miyomlarınızın nasıl ve nerede büyüdüğüne bağlıdır. Miyomu olan birçok kadın hamile kalırken, diğerleri zorluklarla karşılaşabilir. Örneğin, submukozal fibroidler olabilir implantasyon ve embriyo gelişimini bozan olabilir infertilite ya da gebelik yol komplikasyonlar.

miyomlar ve kısırlık
miyomlar ve kısırlık

Miyom tümörlerinin kısırlığa yol açabileceği diğer yollar şunlardır:

  • Serviksinizin şeklini değiştirmek, daha az spermin girmesine izin vermek
  • Sperm veya embriyonun hareketini engelleyen rahim şeklinin değiştirilmesi
  • Fallop tüplerinin bloke edilmesi
  • Rahim boşluğu zarının boyutunu etkilemek
  • Rahim boşluğuna kan akışını azaltmak, böylece embriyonun implante olmasına izin vermez

Miyomlar Doğurganlığı Nasıl Etkiler?

Bazı miyomlar fallop tüplerinizi tıkayabilir ve döllenmenin gerçekleşmesini önleyebilir. Gebe kalsa bile, rahmin boş alanında büyüyen submukozal miyomlar da döllenmiş yumurtanın rahim duvarına yapışmasını engelleyebilir.

miyomlar ve kısırlık
miyomlar ve kısırlık

Bazı miyomlar rahminizin şeklini bozabilir. Hamile kalırsanız, bebek anormal bir pozisyona zorlanabilir. Bu bazen plasental abruption veya erken doğumu tetikleyebilir.

Miyom teşhisi konduysanız ve gelecekte hamile kalmayı planlıyorsanız, seçeneklerinizi doğum uzmanı-jinekoloğunuz ile görüşmeniz önemlidir. Miyomlar sağlıklı bir hamilelik yaşamanızı engellemez, ancak hamile kalmaya çalışmadan önce tedavi görmeniz gerekebilir. Hamileliğiniz sırasında ve sonrasında da ekstra bakıma ihtiyacınız olabilir. Miyom teşhisi konduktan sonra hamile kalırsanız ne bekleyeceğinizi size bildirebilir.

Miyomlar Cinsel Yaşamımı Etkiler mi?

Aile planlaması ile ilgili endişelerin yanı sıra, miyomlar ilişkiyi etkileyebilir . Miyomlu bazı kadınlar, pelvislerinde veya alt karınlarında önemli ağrı hissederler. Bu ağrı penetrasyon sırasında daha kötü olabilir. Miyomlu birçok kadının aktif ve zevkli cinsel yaşamları vardır, ancak miyomlar bazen seks yapmayı zorlaştırabilir. Miyom semptomlarınız yaşam kalitenizi etkiliyorsa, tedavi rahatsızlığınızı hafifletmeye yardımcı olabilir.

Miyom Kısırlık Tedavisi Seçenekleri Nelerdir?

Birçok farklı rahim fibroid tedavisi seçeneği mevcuttur. Uzun yıllar rahim fibroidleri için histerektomiler ilk basamak tedaviydi, ancak artık durum böyle değil. Histerektomiler hala bazen şiddetli miyom vakalarında kullanılmaktadır.

miyom kısırlık tedavisi
miyom kısırlık tedavisi

Gelecekte hamile kalmak istemeyen kadınlar için de iyi bir seçenek olabilir, ancak miyom tedavisi artık hastaların gelecekteki gebelikleri için tüm umutlarından vazgeçmesini gerektirmez. Artık çeşitli rahim koruyucu tedaviler var.

Miyomektomi

Miyomektomi, sağlıklı rahim dokusunu korurken, fibroidleri cerrahi olarak çıkarır. Bu prosedürün kapsamı, miyomlarınızın boyutuna ve konumuna bağlı olarak değişebilir. Bazı miyomektomiler açık abdominal cerrahiyi içerirken diğerleri daha az invazivdir. İyileşme süresi ve cerrahi riskler, ameliyatın kapsamına göre değişir.

Miyoliz

Miyoliz, minimal invaziv bir laparoskopik prosedürdür. Bu prosedür sırasında, doktorunuz fibroid dokusunu dondurmak ve yok etmek için bir elektrik akımı kullanır. Miyolizin doğurganlık üzerindeki uzun vadeli etkileri tam olarak incelenmemiştir. Gelecekteki hamilelikleri planlıyorsanız, bu prosedürün gebe kalma yeteneğinizi etkileyip etkilemeyeceğini kadın hastalıkları uzmanına veya radyoloğunuza sormalısınız.

Endometriyal Ablasyon

Endometriyal ablasyon, rahim zarını tahrip ederek miyomları veya anormal kanamayı tedavi eder. Bu tedavi kanama sorunlarının giderilmesinde oldukça etkilidir ancak genellikle kısırlığa neden olur. Nadir durumlarda endometriyal ablasyon sonrası gebelik oluşabilse de gebelik komplikasyonları riski yüksektir. Doktorunuz, endometriyal ablasyondan sonra gebeliği önlemek için sterilizasyon veya uzun süreli doğum kontrolü önerebilir.

Uterin fibroid embolizasyonu

Uterin fibroid embolizasyonu, açık ameliyattan kaçınmak ve rahmini korumak isteyen kadınlar için en iyi seçeneklerden biridir. Uterin fibroid embolizasyonu minimal invazivdir. Prosedür, miyomlara kan akışını engelleyerek miyomları küçültür.

Çoğu durumda, Uterin fibroid embolizasyonu geçiren kadınlar hala hamile kalabilir. Uterin fibroid embolizasyonu belirli hamilelik komplikasyonları riskinizi artırabilir, ancak birçok kadın Uterin fibroid embolizasyonu sonra başarılı bir hamilelik geçirir. Gelecekte hamile kalmayı umuyorsanız, bir doğum uzmanı bu prosedürle ilişkili olası riskleri gözden geçirmenize yardımcı olabilir.

Bir önceki makalemizde Miyom Tedavisinde Kullanılan İlaç İsimleri‘ne göz atabilirsiniz.