Reflü bitkisel tedavi yolları çayları içecekleri yazımızda.. Reflü en sık karşılaşılan mide hastalıklarındandır. Reflüye iyi gelen yiyecekler ve içecekler nelerdir? makalemizde reflü hastasının yiyebileceği ve uzak durması gereken gıdalara yer verdik.

Reflü Bitkisel Tedavi Yolları Nelerdir?

Reflü bitkisel tedavi yolları makalemizdeki bilgilere uyarak kısa sürede bu derdinize derman bulabilirsiniz. Reflü, mide ekşimesinin yanı sıra bulantı, ağızda ekşi bir tat, boğaz ağrısı, kuru öksürük ve göğüs ağrısı gibi semptomlara yol açabilir.

reflü bitkisel tedavi yollari
reflü bitkisel tedavi yollari

Reflü için doğal çözümler özellikle ilaç kullanmak istemeyen ve hayat kalitesini düşüren bu sağlık sorununun çözümü için bitkisel öneriler tercih eden kişiler için oldukça etkilidir. Reflü bitkisel tedavi yöntemleri arasında:

  • Elma sirkesi
  • Zencefil
  • Adaçayı en etkili yöntemler arasındadır.

Reflüyü tetikleyen unsurlardan uzak durmak ve sağlık beslenmek de reflünün hafiflemesi için önem teşkil eder. Aşırı stres, çay ve kahve tüketimi, sigara kullanımı reflüye yol açan en önemli sebepler arasındadır. Ancak çok şiddetli reflü sorunlarında mutlaka doktora başvurulmalıdır. Aksi halde yemek borusu tahrişi ve özofagus kanseri gibi sorunlar meydana gelebilir.

Reflü Olanların Uzak Durmaları Gereken Besinler Hangileridir?

Meyveler

Elma, kavun, çilek, muz, şeftali, armut sizin için ideal meyvelerdir. Turunçgillerden (üzüm, ananas, portakal, greyfurt, limon ) uzak durun

reflüye_iyi_gelen_yiyecekler (1)

Ekmek ve tahıllar

Düşük yağlı süt ile yapılacak tüm ekmekleri size önerebiliriz. Tam yağlı süt ile yapılan ekmekler ise yasaktır.

Et

Az yağlı balık, hindi, tavuk ve et serbest. Pastırma, tavuğun derisi, sakatatlar yasak.

İçecekler

Çay, su ve turunçgiller hariç diğer meyve sularını tüketebilirsiniz. Kahve, alkol ve maden suları, sodalar ise size zararlı içeceklerdir.

Reflü için Doğal Çay Karışımları

Adaçayı Tarifi

Reflü için adaçayı en etkili yöntemlerden biridir. Bir tatlı kaşığı adaçayı ile iki tatlı kaşığı limon otunu karıştırarak, kaynatabilirsiniz. Yemeklerden sonra bu karışımı içebilirsiniz.

Reflü Bitkisel Tedavi Yolları | 1

Kimyon Çayı

Bunun dışında kimyon da en etkili reflü tedavilerinden biridir. Yemeklerinizi kimyon ile hazırlamanız, mide yanmalarını engelleyecektir. Karbonat özellikle mide ekşimeleri rahatlatmaktadır. Bir su bardağı içerisinde 1,5 çay kaşığı karbonatı, iyi su ile karıştırarak tüketebilirsiniz.

Dikkat: Ancak bu karışım tansiyon hastaları için uygun değildir. Reflü sorunlarında bol su içmek ve kahve tüketimini azaltmak en önemli önlemler arasındadır. Sigara tüketimi reflüyü tetiklediği için sigara kullanımı bırakılmalıdır.

Reflüye Ne İyi Gelir?

Reflüye ne iyi gelir sorusunun birçok doğal yanıtı bulunmaktadır. Özellikle reflü için kullanılan bitkisel yöntemler:

  • Rezene: bir bardak suyun içine, bir tatlı kaşığı rezene tohumu atmanız gerekmektedir. Bu karışımı kaynatıp demledikten sonra süzerek tüketebilirsiniz. Bu kürü 3 gün boyunca yapmanız gerekmektedir.
  • Elma sirkesi: Bir bardak temiz su içerisinde bir yemek kaşığı elması sirkesi koyup yemeklerden 30 dakika önce bu karışımı içmeniz gerekmektedir. Bu kürü 1 ay boyunca uygulayabilirsiniz.
  • Yumurta akı ve zeytinyağı: iki çay kaşığı zeytinyağının içine bir yumurta akını koyarak bu karşımı tüketebilirsiniz. Reflü tedavisi dışında bu doğal yöntemler rahatlama sağlayacaktır.
  • Tarçın: Yemeklerinize ve çaylarınıza koyduğunuz tarçın, mideyi rahatlayıcı özelliğe sahiptir.

Çemen Tohumu

Çemen tohumu sindirimi uyarır, asit ve gaz gibi mide sorunlarını rahatlatır.
1 bardak suya 1 tatlı kaşığı çemen tohumu atıp kaynatın.
5 dakika demlemeye bırakın. Süzün sabahları ve yemekten sonra bunu içmeye devam edin.

reflüye_iyi_gelen_yiyecekler (2)

Rezene

Rezene sindirimin iyileştirilmesi ve mide spazmların bastırılması için son derece faydalı bir bitkidir.

Yemeklerden sonra rezene tohumundan bir buçuk çay kaşığı çiğneyin.
Alternatif olarak, bir bardak su içine 1 tatlı kaşığı rezene tohumu atıp kaynatın . 10 dakika boyunca demleyin ve sonra süzün. Bir kaç gün boyunca günde iki ya da üç kez için.

Sakız Çiğneyin

Diş Araştırmaları Dergisi’nde yayınlanan bir çalışmaya göre, yemekten yaklaşık 30 dakika sonra şekersiz sakız çiğnemek reflü hastalığının belirtilerini hafifletiyor.

Sakız tükürük salgılanmasını uyararak, fazla asidin giderilmesini sağlar. Alkali olan tükürük de mide asitlerini nötralize etmeye yardımcı olur.

reflü bitkisel tedavi
reflü bitkisel tedavi karbonat

Karbonat

Sodyum karbonat olarak da bilinen karbonat, asit reflünün en önemli belirtilerinden olan midedeki yanma, ekşime sorununuza hemen şifa olacaktır.

Reflüye İyi Gelen Karbonat Tarifi

1 bardak suya yarım tatlı kaşığı karbonat atıp, karıştırın.
Anlık rahatlama için güvenle içebilirsiniz.

Not: karbonat yalnızca geçici bir çözümdür, devamlı kullanılması ve tuz içeriğinden dolayı tansiyon hastaları tarafından tüketilmesi tavsiye edilmez.

reflü bitkisel tedavi
reflü bitkisel tedavi

Elma Sirkesi

Elma sirkesi reflü için en etkili doğal çarelerdendir. Sindirime yardımcı olur, mide asit üretimini dengeler.

Elma Sirkesi Tarifi

1 bardak suya 1 tatlı kaşığı elma sirkesi, 1 tatlı kaşığı bal koyun ve yemeklerden 20-30 dakika önce bunu tüketin.
En az 1-2 ay elma sirkesi kürüne devam edin.

Elma, bir kaç badem tüketmek, probiyotik yoğurtlar asidik reflünüze şifa olabilir.

Reflü İyi Gelen Öneriler

  • Yatma saatinize yakın yemek yemeyin.
  • Fazla kilonnuz varsa zayıflayın.
  • Alkol, karbonatlı içecekler, kahve, çikolata, turunçgiller, soğan, sarımsak, baharatlı, kızartılmış ve yağlı yiyeceklerden uzak durun.
  • Uyurken başınız yüksekte olsun, 2 üst üste ince yastık kullanabilirsiniz.

Reflü Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Tedavi edilmediği takdirde, Barrett özofagus ve özofagus kanseri gibi ciddi komplikasyonlara de neden olabilir. Asit reflü hastalığının kesin nedeni hala bilinmemektedir. Fakat alt özofagus sfinkter kaslarındaki sorunlar, sigara, obezite, gebelik, bazı ilaç ve gıdalar, genetik gibi faktörlerin bu hastalığı tetiklediği düşünülüyor.

Asit reflüde sık ve şiddetli nöbetler varsa tıbbi tedavi gerektirir. Sadece hafif belirtiler yaşıyorsanız, şifa için bazı doğal ev ilaçlarını deneyebilirsiniz. Haftada iki kereden fazla rahatsızlık yaşıyorsanız, mutlaka bir doktora görünün.

İlgili Konular;