Hamilelik öncesi olduğu gibi hamilelik sonrası da özellikle emzirme dönemi beslenme dikkat edilmelidir. Emziren anne ne yemelidir diyorsanız sizlere listesini paylaşacağız..

Gebelikte sağlıklı bir beslenme programı uygulamak çok mühimdir. Ayrıca bebek doğduktan sonra yeni annelerin, emziren annelerin yeterli ve dengeli beslenmesi de annenin ve bebeğin sağlığı için zaruri bir durumdur.

Doğumdan sonra bedenin kendini toparlamaya, güçlenmeye ihtiyacı vardır. Emziren annelerin diyeti sağlıklı ve yararlı gıdalardan oluşursa, annenin süt üretimi artar, lohusalık süreci daha çabuk atlatılır. Emzirme süresi kadınların insiyatifindedir. Tavsiye edilen en az 6 ay bebeği yalnız anne sütü ile beslemektir. Emzirme, bebeğin 2 yaşını da geçmemelidir.

Yeni Doğum Yapan Anne Ne Yemelidir?

Emzirme döneminde olan annelerin beslenmelerinde dikkat etmeleri gerekenlerden bazıları şunlardır:

  • Omega 3 kaynağı olduğu için haftada en az 2 kere balık tüketmelilerdir. Taze olması gerektiği gibi; ızgara, buğulama veya fırında da yapmayı tercih edebilirler.
  • Protein kaynağı olduğu için her gün 1 adet yumurta tüketmelilerdir. Haşlanmış bir şekilde yiyebilecekleri gibi omlet veya menemen olarak da yiyebilirler.
  • Protein ve kalsiyum ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla her gün en az bir bardak süt içmelilerdir. Gaz şikayetleri olduğu takdirde laktozsuz süt tercih etmelilerdir.
  • Her öğün mutlaka ekmek, makarna ya da pilav gibi tahıllı ürün tüketmelilerdir.
  • Haftada en az 2 gün kuru baklagil tüketmelilerdir. Bitkisel protein alabilmek adına bu önemlidir.
  • D vitamini almalılardır.
  • Bebeğe de geçebilmesi amacı ile iyotlu tuzu tükettikleri yiyeceklerde kullanmalılardır.

Emzirme Sürecinde Beslenme Neden Önemlidir?

Emzirme sürecinde beslenmenin önemli olmasının 2 nedeni şunlardır:

  • Annenin sağlığını dengede tutabilmek
  • Bebeğin büyümesinin ve gelişiminin sorunsuz olabilmesi için anne sütünün yeterli ve verimli olmasını sağlamak

Emziren Annenin Kalori İhtiyacı Ne Kadardır?

Emziren annenin gün içerisinde alması gereken kalori miktarına ek olarak 700 kalori daha alması gerekmektedir. Bunun 200’ü gebelik dönemindeki besin deposundan karşılandığı için; emziren annelerin kilo vermesi daha kolaydır. 500 kalorisi ise annenin aldığı besinlerden gelir.

Emzirme Dönemi Beslenme Listesi Nasıl Olmalı?

emzirme dönemi beslenme
emzirme dönemi beslenme

Yumurta

Yumurta zengin amino asit içeriği ile müthiş bir protein kaynağıdır.
Bu yararlı gıda emzirme döneminde kendinize ve bebeğinize bakabilmek için size yeterli enerji ve kuvveti sağlayacaktır. Ayrıca yumurtanın içerisinden bulunan kolik bebeğin hafıza merkezlerinin inşaası için büyük rol oynar, güçlü hafızalı bebek için yumurtayı kahvaltınızdan eksik etmeyin. Haşlanmış olarak, omlet olarak veya yağda kızarmış şekilde tüketebilirsiniz.

emziren anneler nasıl beslenmeli
emziren anneler nasıl beslenmeli

Badem

Badem E vitamini ve diğer esansiyel yağlar ile bebeğinizin kemik gelişimi, sağlıklı büyümesi için oldukça önemli bir gıdadır. Bademde bulunan omega-3 yağ asitleri aynı zamanda süt üretimini artırmaya yardımcıdır.
Bu sağlıklı yiyecek ayrıca, kemik ve dişler için zaruri besin olan protein ve kalsiyumu da içerir. Dilerseniz Anne Sütünü Artıran Yiyecekler resimli makalemiz için tıklayınız 

emziren anneler nasıl beslenmeli
emziren anneler nasıl beslenmeli

Esmer Pirinç

Kahverengi pirinç tam tahıllı yapısı, yüksek karbonhidrat içeriği ile oldukça
sağlıklı ve faydalı bir gıdadır, emziren annelerin diyeti muhakkak yer almalıdır. Esmer pirinç enerjinizi yüksek tutar ve kan şekerinizi düzenler.
Bunlara ilaveten bu müthiş gıda, beyaz pirinçten daha fazla lif ve besin değerleri içerir. Anne sütü oranını ve kalitesini artırır. Esmer pirinci yapmadan önce, birkaç saat boyunca bu tahılı suda tutun. Böylece sindirimi daha kolay olacak ve bitki daha besleyici hale gelecektir.

emziren annelerin beslenmesi
emziren annelerin beslenmesi

Yulaf


Yulaf en popüler laktojenik gıdalardan biridir. Bu doğal tam tahıllı yiyecek, yüksek lifli yapısıyla kolayca sindirilebilir. Doğum sonrası çok yaygın bir durum olan kabızlıktan muzdarip yeni anneler için oldukça yararlıdır.
İçeriğindeki zengin demir özleri ile, yeni doğum yapmış kadınların genelinde görülen kansızlıkla mücadelede etkin rol oynar. Bunlara ilaveten yulaf, anne sütünü artıran da bir bitkidir. Sabah kahvaltılarınızda sütlü meyveli yulaf gevreği ile veya hamur işlerinizi bu tahılla yaparak yulafdan faydalanabilirsiniz.

emziren annelerin beslenmesi
emziren annelerin beslenmesi

Ispanak

Tüm yeşil yapraklı sebzeler emziren anneler için çok yararlıdı fakat ıspanağın yeri daha başkadır. Yüksek A vitamini içeriği ile sizin ve bebeğiniz için eşi bulunmaz bir gıdadır. Ayrıca, ıspanağın içerisinde yer alan folik asit özler demir içeriği sayesinde, doğum sırasında çok kaynak kaybetmiş annenin bedeninin tekrar kan hücresi üretmesinde oldukça etkilidir. Ispanak, kemik, kıkırdak ve kolajen oluşumuna yardımcı olan manganez içerir. Bu bitki yüksek kalsiyum ve C vitamini kaynağıdır.

emzirme dönemi beslenme
emzirme dönemi beslenme

Süt

Süt yeni annelerin beslenmesinde oldukça mühim yer tutar.
Süt içmek anne sütü oranını artırır. Bu yararlı gıda ayrıca, D ve B vitamini gibi temel besin değerlerinden bolca içerir. Tüm bunlara ilaveten sütteki kalsiyum emzirme yolu ile bebekten anneye geçer ve böylece bebeğin kemik gelişimine etki eder. Süt, yüksek su içeriği ile cildinizi içten nemlendirir.