Eklemlere zarar vermenin yanı sıra, romatoid artrit akciğerlerinizi de etkileyebilir, bu nedenle doktorunuza danışmanız ve önlem almanız önemlidir. En ciddi komplikasyonlardan biri, tespit edilmesi zor olabilen interstisyel akciğer hastalığıdır. Romatoid artrit ( RA ) sadece eklemlerinizi etkilemez. Eklemleri çevreleyen dokuya, ayrıca gözlerinize , kalbinize ve en önemlisi akciğerlerinize de zarar verebilir.

Romatoid artritin neden olduğu akciğer komplikasyonları ciddi olabilir ve hatta ölüme neden olabilir.

Romatoid artritiniz varsa akciğerlerinizi ve solunum yollarınızı korumak için beklemeyin. Avrupa Solunum İncelemesinde yayınlanan araştırma, akciğer zarında veya plevrada hasarın RA’lı tüm insanların yüzde 70’ine varan oranda meydana gelebileceğini, ancak yalnızca yüzde 3 ila 5’inde semptomların görüldüğünü göstermektedir. Artrit Vakfı‘na göre RA ile yaşayan insanların neredeyse yüzde 10’u interstisyel akciğer hastalığı (ILD) veya akciğer dokusunda yara izi geliştirecek.

İnterstisyel Akciğer Hastalığı: Nedir, RA ile Nasıl İlişkisi Vardır?

romatoid artrit akciğer tutulumu belirtileri
romatoid artrit akciğer tutulumu belirtileri

Romatoid artrit ile ilişkili interstisyel akciğer hastalığı veya RA-ILD, romatoid artritli kişiler için en ciddi akciğer komplikasyonlarından biridir. Bu hastalığı tespit etmek zor olabilir, ancak akciğer dokusu iltihaplandığında ve sonunda yaralandığında ortaya çıkar. Amerikan Romatoloji Koleji‘nin (ACR) Kasım 2020’deki yıllık konferansında özet olarak sunulan bir Fransız çalışması, ortalama 13 yıllık RA süresinden sonra subklinik (semptomsuz) ILD prevalansının yüzde 18,2 olduğunu buldu. Bu, RA ile ILD gelişiminin nadir bir olay olmadığını göstermektedir.

RA ile ilişkili akciğer sorunları ölümcül olabilir. Brigham and Women’s Hospital’dan ACR 2020’de sunulan bir başka çalışma, RA-ILD’nin aşırı mortalite, özellikle de solunum ve kanser mortalitesi ile güçlü bir ilişkisini öne sürüyor, diyor bölümdeki tıp profesörü başyazarı Jeffrey A. Sparks Boston’daki Brigham ve Kadın Hastanesi ve Harvard Tıp Fakültesi’nde romatoloji, iltihaplanma ve bağışıklık konularında uzmanlaşmıştır.

Romatoid Artrit Akciğer Sorunları için Risk Faktörleri

Romatoid artrit ile ilişkili interstisyel akciğer hastalığı
Romatoid artrit ile ilişkili interstisyel akciğer hastalığı

Romatoid artrit akciğer arasındaki bağlantı hakkında hala çok şey bilinmemektedir, ancak son araştırmalar yeni risk faktörlerini tanımlamıştır:

  • Erkek Olmak: Artrit Vakfı’na göre, erkeklerden daha fazla kadın RA’ya yakalanmasına rağmen, erkekler RA-ILD’ye yakalanma açısından kadınlardan daha yüksek risk altındadır . Dr. Sparks, “Bunun neden böyle olduğunu bulmak için daha fazla araştırmaya ihtiyacımız var” diyor. “Genetik olabilir veya erkeklerde daha agresif bir RA şiddetine sahip olma eğilimi olabilir.”
  • Uzun Süreli Sigara İçme Öyküsü: Brigham ve Kadın Hastanesi Romatoid Artrit Sıralı Çalışması (BRASS) , ACR konferansında 30 paket yıllık bir eşiğin üzerinde sigara içildiğini (örneğin, 30 yıl boyunca günde bir paket veya 2 paket) bulan bir özet sundu. 15 yıl boyunca günlük paketler) RA-ILD ile güçlü bir şekilde ilişkilendirilmiştir.
  • Genetik: Konferansta sunulan başka bir özette, MUC5B promoter varyantı olarak adlandırılan bir gen varyantının RA hastalarında artmış ILD riski ile ilişkili olduğu gösterilmiştir. Bununla birlikte, farklı bir ACR 2020 özeti, bu varyantın “10 yıllık takip süresince RA-ILD’nin ilerlemesi ile ilişkili olmadığını” bildirdi. Araştırma henüz klinik olarak kullanılabilecek bir yerde değil, ancak gelecekte riski tahmin etmeye yardımcı olmak için kullanılabilir.
  • Obezite: Sparks, “Obez hastaların gelecekteki ILD riski açısından iki kattan fazla daha yüksek riske sahip olduğunu bulduk” diyor.

Romatoid Artrit Akciğer Belirti ve Semptomları

Romatoid artrit (RA) akciğer (ILD), nefes darlığına ve kuru öksürüğe neden olabilir, ancak çoğu durumda hiçbir semptoma neden olmaz ve erken teşhisi zorlaştırır.

RA-ILD için İlaç ve Tedavi

RA- ILD’yi tedavi etmek için mikofenolat mofetil , azatioprin (Azasan, Imuran) , siklosporin (Gengraf, Neoral) ve siklofosfamid (Cytoxan) gibi diğer bazı ilaçlar kullanılır. Antifibrotikler (pirfenidon ve nintedanib) adı verilen yeni bir ilaç sınıfı, diğer fibrotik akciğer hastalıkları veya akciğerde yara izi veya hasarı içeren hastalıkları olan kişilerde kullanılmaktadır. RA-ILD’li hastalarda bu ilaçların kullanılması gerekip gerekmediğini belirlemek için araştırmalar devam etmektedir.

Pulmoner Fibroz Gelişme Riski

RA-ILD’nin neden olduğu tür gibi iltihaplanma, pulmoner fibroza veya solunum dokularının kalıcı yara izine yol açabilir. Sağlıklı hava keselerinin yerini düzgün çalışmayan yara dokusu aldığından, bu nefes darlığına neden olabilir. Ek oksijen nefes almayı kolaylaştırabilir ancak pulmoner fibrozun verdiği hasarı tersine çevirmez.

Boğazda, Ses Tellerinde ve Akciğerlerde Nodüller Oluşabilir

Romatoid artrit ayrıca boğazda ve ses tellerinde nodüllerin oluşmasına neden olarak ses kısıklığı, nefes darlığı ve diğer değişiklikler gibi komplikasyonlara neden olabilir. Nodüller akciğerlerde de gelişebilir ancak genellikle semptomlara neden olmaz ve hastalar bunları asla fark etmeyebilir.

Diğer Birkaç Akciğer Komplikasyonu Oluşabilir

Romatoid artrit ile yaşayan insanlar ayrıca yüksek riskle karşı karşıyadır:

  • Bronşektazi veya hava yollarında hasar
  • Bronşiyolit obliterans veya küçük bronşiyal tüplerde iltihaplanma
  • Plevral efüzyon , akciğer ve göğüs duvarı arasında sıvı birikmesi
  • Plörezi veya plörit veya akciğer ve göğüs duvarı zarının iltihabı
  • Pulmoner hipertansiyon, akciğerlerde yüksek tansiyon

Akciğer Dokusunu Uzun Vadede Korumak İçin Hemen Harekete Geçin

Romatoid artrit nefes darlığı
Romatoid artrit nefes darlığı

Uzmanların RA ile ilişkili akciğer sorunlarının ardındaki “neden” i anlamasını beklemeyin. Koruyucu eylem planınızı şimdi bu sekiz ipucuyla donatın:

RA için Erken Tedavi Alın

RA’da akciğer tutulumunun doğal seyrini ve ilacın tam olarak nasıl dahil edilebileceğini anlamaya hala çalışıyoruz. Bu noktada, belirti ve semptomları olan hastalar için akciğer tutulumu için erken taramayı teşvik ediyorum ”diyor Sparks. RA’nız varsa ve nefes darlığı , öksürük veya diğer solunum semptomları yaşıyorsanız , doktorunuzla konuşun. Bunlar, acil dikkat gerektiren potansiyel olarak ciddi semptomlardır. “

Sigara İçmeyin ve Pasif İçiçilikten Kaçının

Duman interstisyel akciğer hastalıkları geliştirmeye daha yatkındır. Sigarayı bırakın, bırakma konusunda yardım alın. Alo 171 Sigara Bırakma Danışma Hattı

Havadaki Kimyasallara ve Hava Kirliliğine Maruz Kalmayı Sınırlandırın

RA’da akciğerler ve eklemler arasında sıkı bir bağlantı var gibi görünüyor, bu nedenle pestisitler , havadaki kimyasallar ve hava kirliliği gibi solunan maddeleri mümkün olduğunca ortadan kaldırmak çok önemlidir. Sparks, Araştırmanın çoğu sigara içmenin hem eklemler hem de akciğerler üzerindeki zararlı etkilerine odaklandı, ancak diğerlerinin de muhtemelen sağlıksız olduğu mantıklı.

Doktorunuza Grip ve Zatürree Aşıları Olmasını İsteyin

Bu yıl grip aşısı oldunuz mu? Pheumonia aşısını doktorunuzla tartıştınız mı ? Akciğerlerde hasar olabileceği için enfeksiyonu önlemek enfeksiyonu tedavi etmekten daha iyidir. Sparks, “Grip ve pnömoni aşıları etkilidir ve RA’lı tüm hastalara, özellikle immünosupresif ilaç kullanılıyorsa, bu aşıların her ikisini de enfeksiyona daha duyarlı hale getirmesi şiddetle tavsiye edilir. Enfekte olursa daha şiddetli hale gelebilir. “

Vücudunuzu Harekete Geçirin!

RA’da akciğer sağlığı için egzersiz henüz kapsamlı bir şekilde çalışılmamıştır, ancak düzenli egzersiz tüm sisteminiz için sağlık yararları sağlar.

Olası RA İlaç Riskleri ve Yan Etkilerinin Farkında Olun

Bazı RA ilaçları bağışıklığı baskılayıcıdır ve akciğerlerde enfeksiyonlara neden olabilir. RA tedavisinin akciğerleri olumlu ya da olumsuz olarak nasıl etkilediğini gerçekten kimse bilmiyor. Sparks, hastaların, ilaçların eklem semptomları ve akciğer sağlıkları için en uygun olduğundan emin olmak için sağlık görevlileri ile konuşmaları teşvik ediliyor ”diyor.

Nefes Darlığı veya Kuru Öksürük Varsa Hemen Doktorunuza Söyleyin

Kalıcı öksürük , yukarıda bahsedilen herhangi bir akciğer hastalığı ve durumundan kaynaklanabilir. Gitmesine izin verirseniz ve enfeksiyondan kaynaklandığı ortaya çıkarsa, enfeksiyon daha da kötüleşir.

Romatoid Artritin En Erken Uyarı Sinyalleri