Spiral yan etkileri bulunmakta olup çok tipik yan etkilere sahip değildir. Bazı kadınlar spiral takıldıktan sonra hafif de olsa kasık ağrısı hissedebilmektedir. İlk takıldığı zamanlara özel olan bu yan etki 2 ay içerisinde kendiliğinden geçmektedir. Halk arasında yaygın bir inanış haline gelen spiralin bel ağrısı yapması ya da kilo aldırması gibi inanışların doğruluk payı yoktur. Modern zamanların en etkili doğum kontrol yöntemlerinden biri olan spiral, kolay ve etkili bir uygulamadır.

Spiral Belde Ağrı Yapar Mı? Spiralin Yan Etkileri Nelerdir? | 1

Spiral Kullanımının Yan Etkileri Nelerdir?

Spiral yan etkileri görülme olasılığı oldukça düşüktür. Spiral takıldıktan sonra çoğu kadın herhangi bir yan etki yaşamamaktadır. Genelde görülebilen yan etkileri ise şu şekilde sıralanabilmektedir;

  • Spiral takıldıktan sonra ilk 2 ay kasık ağrısı yaşanabilmektedir.
  • Spiralin hammaddesinin bakır olması sebebiyle âdet kanamalarında artış gözlemlenebilir.
  • Hormonlu spiral kullanımı sağlanıyorsa âdet kanamasında azalma gözlemlenebilir.

Spiral Belde Ağrı Yapar Mı? Spiralin Yan Etkileri Nelerdir? | 2

Spiral Kullanımında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Spiralin takılması cerrahi bir işlem olduğu için alanında uzman bir doktor tarafında yapılması gerekmektedir. Aksi takdirde enfeksiyon oluşumu gerçekleşebilmektedir. Enfeksiyon oluşumlarında ilaç tedavisi yöntemi uygulanmaktadır. Spiral kullanmanın riskleri arasında dış gebelik ihtimalini arttırması bulunmaktadır. Spiral kullanan kadınların kullanmayanlara göre dış gebelik risklerinde artış olduğu gözlemlenmiştir.

Spiral takılması sırasında ya da düzgün takılmadığında sonraki dönemde rahmin delinmesi riski bulunmaktadır. Böyle bir durum yaşandığında oluşacak olan kanamanın durumuna göre farklı tedavi yöntemleri uygulanabilmektedir. Spiral kullanımında kadınların dikkat etmesi ve takip etmesi gereken bir diğer durum ise spiralin kullanım ömrüdür. Bakır spirallerin kullanım süresi 10 yıl iken hormonlu olanların kullanım süreleri 3 yıla kadardır. Bu sebeple takibinin iyi yapılması ve kontrollerin aksatılmaması gerekmektedir.

Spiral Zararları İçin Tıklayın !

Boncuklu Spiral Nedir? Faydaları Nelerdir? Tıklayın !

Spiral-Rahim içi Araç (RIA) Genel Paylaşım Alanı Tıklayın !