Tırnak batması nedir? Dikkat edilmesi gereken şeyler nelerdir?

Tırnak batması tırnağın dış kısımlarının içe doğru gömülmesi sonucu oluşturduğu yara ve enfeksiyondur. Tırnak batması en çok ayak parmaklarında görülür. Batık tırnak yaşam kalitesini bozan bir rahatsızlıktır.

Bu nedenle tırnak batmasını hafife almayın. Çünkü batık tırnak rahatsızlığı sizi bir kere esir aldı mı bırakması kolay olmuyor. Tırnak batması hemen kurtulabileceğiniz türden bir rahatsızlık değildir tekrarlayabilir.

Tırnak batması ilk oluşumu sırasında kızarmaya başlar ve acı veren bir şişlik oluşturur.

Tırnak batmasının nedenlerini sizler için sıraladık göz atmanızda fayda var.

tirnak-batmasini-hafife-almayin-1

TIRNAK BATMASI NEDEN OLUR?

Tırnak batmasının birçok nedeni olabilir. Hiç ummadığınız bir takım şeyler bile tırnak batmasına sebebiyet verebilir.

-Yanlış tercih edilen ayakkabılar: Yüksek topuklu ayakkabıları çok sık kullanıyorsanız batık tırnak sorunu yaşayacaksınız demektir. Bu rahatsızlığa ortam oluşturmamak için yüksek topuklu ayakkabıdan kaçının.
-Ayağınızı bir yere çarpmanız: Ayağınızı bir yere çarpmamaya özen gösterin.
-Yanlış kesilen tırnaklar: Yanlış şekilde kestiğiniz tırnaklar uzamaya başladığında derinize doğru batmaya başlar ve zamanla sizi rahatsız eder.
-Kilolu olmak: Aşırı kilolu olmak ağırlığınızı ayakalara verdiğinden ayakta batığa neden olacaktır.
-Hijyenik ortamlarda yapılan pedikürler: Siz siz olun her yerde pedikür yaptırmayın. Hijyenik olmayan yerlerde yapılan pedikürler batık tırnak oluşumuna zemin hazırlar.

Yukarıda tırnak batmasına neden olan en sık etkenleri sıraladık. Tırnak batmasında tedavi çeşitleri durumun ciddiyetine göre değişiklik gösterir. Tırnak batmasında uygulanan en yaygın tedavi şekilleri şu şekilde.

TIRNAK TELİ YÖNTEMİ

Tırnağın yan katlantıları tırnak kökünden itibaren 0.5- 0.8 cm’yi geçmeyecek kadar çıkarılıp kesilir. Bu bölgeye özel aparatlar yardımı ile sürülen ilaçlar ile “kimyasal matrisektomi” denilen işlem gerçekleştirilir. Tırnak teli tedavi yöntemi kesin çözüm olup maliyetli bir tedavi şeklidir. Son yıllarda sık yapılmaya başlanmıştır.

BATIK TIRNAK AMELİYATI

Tırnak batmasının ileri seviyelerinde tırnak batması ameliyatı gerçekleştirilir. Maalesef ameliyat bazen kesin çözüm olmayabiliyor. Yani batık tırnak ameliyatı da olsanız bu süreç hep tekrarlayacaktır.

TIRNAK BATMASINA DOĞAL YÖNTEMLER

Eğer tırnak batmasını yeni yaşıyorsanız çok şanslısınız. Erken çözümler bularak cerrahi müdahale olmadan sağlığınıza kavuşabilirsiniz.

-Ayağınızı günde 4 kez sıcak suda bekletin. Suya hiçbirşey eklemenize gerek yoktur. İltihaplı bölgeyi günde iki kez yıkayın.

-Ayakkabı seçimize dikkat edin. Yüksek topuklu ayakkabılardan kaçının.Rahatsızlığınız gidene kadar rahat ayakkabılar giyin.

-Deriye batmakta olan tırnağı altına bir pamuk koyarak havaya kaldırın. Bunları düzenli halde yapmanıza rağmen hiç bir etki olmadıysa mutlaka bir doktora görünün.