Kısırlık sorununun çözümü, oldukça disiplin isteyen bir süreçtir. Başarı şansını etkileyebilecek her küçük detaya dahi dikkat edilmelidir.Çiftler, başarı oranlarını doğru olarak bilmeli ve buna göre beklentilerini belirlemelidir.

Tüp Bebek Öncesinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Tüp bebek tedavisine başlamadan önce çiftler yeterli bilgi araştırmasını yapmalı, tedavi aşamalarını ve kullanılan ilaçları öğrenmelidir.

Tercih edilecek tüp bebek merkezleri araştırılmalıdır. Başarı oranları, doktorlar, mümkünse merkezi tercih eden çiftlerden referanslar araştırılmalıdır. En önemli oran, merkezin eve canlı çocuk götürme oranıdır. Bu oranı merkezden talep ediniz.

Şayet kadının yaşı gençse bir sene boyunca gebe kalmak için uğraşmalıdır. Ancak 35 ve üzerinde bir yaştaysa zaman kaybetmeden doktora başvurmalı ve tedavisini planlamalıdır.

Çiftler geçirdikleri hastalıkları bir liste yapmalı ve doktorla görüştüklerinde paylaşmalıdır. Bugüne kadar geçirilmiş ameliyatlar, cinsel hastalıklar, üreme organları ile ilgili sorunlar doktora bildirilmelidir.

Erkek adayın tedaviden önce kıyafetlerine de dikkat etmesi gerekir. Giydiği çamaşırlara, pantolonlara özen göstermesi, çok sıkı olmayan giysileri tercih etmesi gerekir. Şayet çamaşır ya da pantolon çok sıkı ise spermler bu durumdan olumsuz etkilenir. Bu da tüp bebek tedavisini olumsuz yönde etkiler.

Erkek adayın tedaviye başlamadan 3 ay önce alkol ve sigarayı kullanımını terk etmesi gerekir. Bunlar sperm kalitesini düşüren ve dolayısıyla başarıyı olumsuz etkileyen faktörlerdir.

Erkek adayların tedaviye başlamadan 3 ay öncesinde hamam, sauna gibi sıcak ortamlarda bulunmayı bırakması gerekir. Banyo yaparken dahi suyun sıcaklığına dikkat edilmelidir.

Tüp bebek tedavisinden önce aynı şekilde kadın adayın da ağır egzersizleri 3 ay öncesinden bırakması gerekir.

Tüp bebek tedavisine başlamadan 3 ay öncesinde kadın adayın sigarayı bırakması, hatta dumanına dahi maruz kalmaması gerekmektedir.

Tüp bebek tedavisinden 3 ay öncesinde anne adayın aşırı sıcak ortamlarda bulunmaması gerekir. Bunun dışında solaryum gibi uygulamalara kesinlikle girmemelidir. Beslenme düzeni tüp bebek tedavisine uygun olarak düzenlenmelidir.

Erkek adayın ve kadın adayının vücudunda özellikle de cinsel organlarında ve üreme organlarında herhangi bir iltihaplanma, enfeksiyon mevcut ise bu durumu doktoruna haber vermelidir. Kullanılan ilaçlar ve hastalığın süresi doktor ile paylaşılmalıdır. Bu gibi iltihabi durumlar gebelik oluşmasına engel teşkil edebilir.