1 ) Tüp Bebek Tedavisi Nedir? 

Tüp bebek tedavisi daha çok, doğal yollar ile çocuk sahibi olmaya engel teşkil eden sorunlara sahip veya çocuk sahibi olmayı ileri yaşlara ertelemiş olan çiftlere yapılmakta olan bir üreme tedavi yöntemidir. Bunun yanı sıra, çocuk sahibi olmaları için herhangi bir problem tespit edilemeyen, ancak buna rağmen doğal yollar ile bir türlü çocuk sahibi olamayan çiftlere de uygulanabilen bir yardımcı üreme yöntemidir.  Kısırlık, kesinlikle herhangi bir hastalık şeklinde düşünülmelidir. Tedavisi mümkün olan ve insanların yaklaşık  %15’inde rastlanan bir durumdur. Kısırlık probleminden rahatsız olan çiftler, bir takım alternatif tedavileri uygulamaktadır. Tüp bebek tedavisi ise, yardımcı üreme yöntemleri arasından en etkili ve başarı oranı en yüksek tedavidir.  Tüp bebek tedavisi çeşitli evrelerinden meydana gelir. Bütün çiftlere tüp bebek tedavisi uygulanmamaktadır. Tüp bebek tedavisinin uygulanabilmesi için, çiftlerde bir takım koşullar aranmaktadır.

2 ) TÜP BEBEK YÖNTEMİNE NE ZAMAN BAŞVURMALI?

Tüp bebek tedavisine başlayabilmek için öncelikle anne adayının yumurtalarının, döllenme için çatlayıp çatlamadığının bilinmesi gerekir. Bir takım kadın ile alakalı olan kısırlık problemlerine rastlanması durumunda, buna uygun olan tedavi yöntemine karar verilir. Bunu istinaden de, anne adayı bir müddet denetim altına alınır. Eğer herhangi bir gelişme bulunmuyor ise, direkt aşılama yöntemi uygulanır. Yapılan aşılama yönteminden başarılı sonuç elde edilemez ise, son adım olarak tüp bebek tedavisine geçiş yapılır.

Erkekten kaynaklanan kısırlık problemlerinden en fazla karşılaşılan durumlar ise,

  • Sperm sayısının veya hareketliğinin az olması,
  • Spermin kalitesinin yetersiz olması,
  • Sperm şekillerinde bozukluk görülmesi,
  • Hiç sperm tespit edilememesi gibi durumlardır.

Doğal yollar ile bebek sahibi olamayan çiftlerin bir kısmında, sebebi bilinmeyen kısırlık problemi olduğu bilinmektedir. Bu problemde, bugünkü koşullar ile herhangi bir problem tespit edilemez. Anne ve baba adayında herhangi bir problem görülmese dahi, bebek sahibi olamadığı görülür. Bu nedenden dolayı da, tüp bebek tedavisine başvurulur.

Tüp Bebek Tedavisi sorularınız için tıklayınız!

3 ) Kadının yumurtalarında yapışıklık olması durumunda

Kadın üreme organları etrafında, yumurtalıklarda oluşan yumurtaların fallop tüpleri tarafından yakalanmasını önleyecek yapışıklıkların meydana gelmesi halinde de, tüp bebek tedavisinin uygulanması gerekebilir. Bu karın içi meydana gelen yapışıklıklar, ya bu bölgelerde daha önce yapılmış olan ameliyatlara (örneğin; yumurtalık kisti ameliyatı, miyom çıkartılması, dış gebelik ameliyatı gibi) veya farkına varılmış ya da varılmadan geçirilmiş olan kadın iç genital sisteminin iltihabi durumu ile alakalı olabilmektedir. Bu durumda ilk tedavi adımı olarak, laparoskopik (kapalı) cerrahi ile bu yapışıklıkların açılması, normal tüp-yumurtalık ilişkisinin sağlanması için çalışılır.  Bunun sağlanamaması halinde veya sağlandığı halde cerrahiden sonra belli bir dönem içerisinde kendiliğinden hamilelik gerçekleşmez ise, tüp bebek tedavisine geçilmesi gerekmektedir.

4 ) Yumurtlama sorunu olan kadınlarda 

Yumurtlama sorunu yaşayan kadınlarda, yumurtlamayı destek olan ilaç tedavisi sayesinde, yumurtlamanın elde edilmesine rağmen gene de hamile kalınamıyor ise, tüp bebek tedavisine uygulanmasına geçmek gerekir. Bu grubun büyük bir kısmı, polikistik over sendromlu bayanlar tarafından oluşmaktadır.

5 ) Yumurtalıkların tıkalı olması durumunda

Toplum içerisinde yumurtalık kanalları olarak da bilinen kadın fallop tüplerinin tıkalı, önemli bir seviyede hasar görmüş veya cerrahi müdahaleler neticesinde alınmış olması halinde, tüp bebek tedavisinin uygulanması gerekir. Doğal yollar ile bir hamilelik durumunun meydana gelebilmesi için, kadının yumurtalık kanallarının hem açık olması, hem de normal işlev görmesi gerekmektedir.

6 ) Çeşitli sperm sorunlarında

Erkekteki sperm sayısı, sperm hareketi ve sperm şeklinde (sperm morfolojisi) bozukluk ve yetersizlik görülmesi halinde, tüp bebek tedavisinin uygulanması gerekmektedir. Günümüzde tüp bebek / mikroenjeksiyon uygulaması, erkekten kaynaklanan infertilitede en yüksek başarı ve hamilelik oranlarını veren, bir tedavi yöntemidir. Erkekten kaynaklanan infertilitesi mevcut olan çiftlerin, tüp bebek tedavisine erken dönem içerisinde sevk edilmeleri halinde, elde edilecek olan başarı oranı artar.

7 ) Doğal yöntemlerle hamile kalmak için ne kadar beklemelidir?

Çiftlere yapılan tahlillerin normal çıkması halinde, doğal yollar ile bebek sahibi olabilmeleri için 6 ay daha beklenmesi gerekir. Bunun nedeni, çekilen rahim filmi esnasında tüplerin açılması sebebi ile çiftlerin bu zaman içerisinde hamile kalabilmeleridir.

Kaynak: Tüp Bebek Tedavisinin Gerekli Olduğu Durumlar

Tüp bebek tedavisinde üst yaş sınırı var mıdır? Tıklayınız