Tütsülenmiş etin sağlıklı olup olmadığı tartışmalı bir konudur. İlkel zamanlardan kalan bu yana kullanılan tütsülenmiş et sağlığa zararlı mıdır? Yararlı mıdır?

Tütsülenmiş Et Sağlığa Zararlı Mıdır?

Tütsülemek, yaklaşık 9000 yıl önce ortaya çıkmıştır. Çıkış amacı ise eldeki etin bozulmasını önlemek ve uzun süre tüketim sağlamaktır. Tütsüleme işlemi sırasında et öncelikle ince ince dilimlenir, tuzlanır, hafif kurutulur ve tütsülenir. Etler böylece oda sıcaklığında bozulmadan saklanabilir.

Tütsülenmiş Et Sağlığa Zararlı Mıdır?

Tütsülenmiş Et Sağlığa Zararlı Mıdır?

Tütsülemede 2 yöntem kullanılır. Sıcak ve soğuk tütsüleme. Sıcak tütsüleme ateş dumanı ile olurken, soğuk tütsüleme günlerce süren kurutma işleminden oluşur. Tütsülenmiş etin günümüzde kullanılma amacı lezzettir.

Tütsüleme sırasında kullanılan tuz yüksek oranda sodyum içerdiği için kalp damar rahatsızları ve tansiyon gibi sağlık problemleri yaratabilir.

Et protein açısından zengindir ve bazıları demir gibi mineraller bakımından zengindir. Füme etin sağlıklı olup olmadığı direkt olarak et türüne bağlıdır. Manda, geyik eti, hindi balık ve tavuk göğsü gibi yağsız etler sığır etinden daha az yağ içerir. Bazı balıklar, omega-3 yağ asitleri bakımından zengin olup, sinir sistemini ve kalp-damar sağlığını teşvik eden sağlıklı bir yağdır. Tütsülemek yağ alımı bakımından daha faydalıdır. İşlemler sırasında pişirmeden kaynaklanan yağ alımı olmaz.

Pişirme

Et ısıyla pişirilmediği için dumana yani karbonmonoksite maruz kalmış olur bu nedenle kanserojen içeren maddelerle birleşmiş olur. Araştırmacılar, farklı kanser türleri ile tütsülenmiş gıdaların yenmesi arasındaki ilişkiyi göstermişlerdir. Evde tütsülemek yapmak hazır alınmış etten daha zararlı olabilir. Bunun nedeni ise evdeki tütseüleme yöntemlerinin prosyonel olmaması ve bazen tütsülemede kullanılan ateşin yada dumanın sağlığa zararlı olacak olmasıdır. Endüstiriyel ürünler belirli sıcaklık konrollerinden geçer.

Dikkat Etmesi Gereken Noktalar

Etler tütsüleme işlemi öncesine güzelce marine edilmiş olmalıdır.Tütsülenmiş et tüketimi fazla miktarda olmamalıdır. Hamile kadınlar, bazı bakteriler ve enfeksiyonlar içerebildiği için  tütsülenmiş et tüketiminden kaçınmalılardır. Bazı balıklarda çok çabuk bakteri üretebileceği için dikkatli olunmalıdır.