TIBBİ ÖZELLİKLERİ

VICKS VapoRub, lokal konjestiyon ve soğuk algınlığının solunum yollarında neden olduğu tahrişe bağlı rahatsızlıkların haricen tedavisinde kullanılan çift etkili bir preparattır. Aktif maddeleri arasında yer alan kafur ve mentol, etkisiyle sürüldüğü bölgede kılcal damarların genişlemesini sağlayarak bu bölgeyi ısıtır ve birikmiş toksinlerin atılmasını kolaylaştırarak ağrıyı ortadan kaldırır. Aktif maddeleri arasında yer alan ökaliptol, terebentin ve mentol, solunum yoluyla akciğerlerde salgı artırıcı ve yumuşatıcı etki yapar.

ÖNERİLEN KULLANIM YERİ

Hapşırık, öksürük, ses kısıklığı, boğaz ve brong mukozasında hafif akıntı, nezle ile birlikte soğuk algınlığı yakınmalarında sağlık durumunun düzeltilmesine yöneliktir.

KULLANILMAMASI GEREKEN DURUMLAR

Mentol, kafur ya da bileşimindeki diğer maddelerden herhangi birine karşı aşırı duyarlı olduğu bilinenlerde kullanılmamalıdır. Merhem, zarar görmüş veya iltihaplanmış cilde veya açık yaraların üzerine sürülmemelidir. Bronşiyal astım veya solunum yollarında aşırı hassasiyetin eşlik ettiği solunum yolu hastalıklarında kullanılmamalıdır. Akut akciğer hastalıklarında solunarak içe çekilmemelidir.

UYARILAR/ÖNLEMLER VICKS

VapoRub’ı yutmayınız. Burun deliklerinin içine sürmeyiniz. Küçük çocukların burun deliklerinin içine sürüldüğünde ani kolaps yapabilir.

Soluma durumunda: kaynar su ile uygulanmalı ve asla mikrodalga fırında ısıtılmamalıdır.

Gebelik ve emzirme döneminde kullanım: Preparat gebelikte ve emzirme döneminde kullanılmadan önce, bir hekime danıĢılmalıdır. Emzirme döneminde, meme bölgesine uygulanmamalıdır.

Çocuklarda uygulama: 2 yaşından küçük çocuklarda kullanılmamalıdır. 6 yaşından küçük çocuklar soluyarak içlerine çekmemelidirler.

YAN ETKİLER/ADVERS ETKİLER

Nadiren ciltte aşırı hassasiyet reaksiyonları veya temas alerjisi (örn. temas egzaması) görülebilir. İçinde mentol bulunan eterik yağların solunması, ender olarak öksürüğe neden olabilir.

GÜNLÜK KULLANIM ŞEKLİ VE DOZU

Sürerek uygulama (haricen uygulama)

Erişkinler ve 12 yaşından büyük çocuklar: Günde 2-4 kez, 2-3 çay kaşığı kadar

6-12 yaş arası çocuklar: Günde 2-4 kez, 1-2 çay kaşığı kadar

2-5 yaş arası çocuklar: Günde 2-3 kez, ½-1 çay kaşığı kadar

Soluma yoluyla uygulama: Erişkinler ve çocuklarda (6 yaşından küçüklerde uygulanmaz): Bir soluma çözeltisi oluşturmak üzere 1-2 çay kaşığı.

Uygulama şekli ve süresi: Sadece haricen veya solumak suretiyle kullanılır.

Haricen uygulama: Vicks VapoRub erişkinlerde ve 6 yaşından büyük çocuklarda göğse, boyna ve sırta sürülür ve 3-5 dakika süreyle hafif masaj yaparak özenle yedirilir. 2-5 yaş arası çocuklarda, sadece göğse ve sırta sürülür, burun ve yüz bölgesine sürülmemelidir. Rahat ve geniş giysiler giyilmesi, buharların solunmasını kolaylaştırır. Vicks VapoRub eterik yağları saatler boyunca açığa çıkardığından, özellikle de uykudan önce uygulanması tavsiye olunur.

Soluma yoluyla uygulama: Çok yoğun bir rahatlık sağlamak için Vicks VapoRub soluma yoluyla da uygulanabilir.

Erişkinlerde ve çocuklarda (6 yaşından küçüklerde uygulanmaz) 1-2 çay kaşığı Vicks VapoRub bir çanağın veya büyük yüzeyli bir kabın içine konulur. ½ litre su sıcak olacak, fakat kaynamayacak şekilde ısıtılarak (hiçbir zaman mikrodalgada ısıtılmamalıdır), kaba ilave edilir. Oluşan buharlar 10-15 dakika süreyle solunur. Soluma sırasında su ısıtılmaya devam edilmemelidir; kullandıktan sonra da tekrar ısıtılmamalıdır. Soluma sırasında çocuklar yalnız bırakılmamalıdır.
3-5 gün sonra yakınmalarda önemli bir iyileşme olmaması veya öksürüğün ısrarla devam etmesi veya daha da kötüleşmesi, ateşin çıkması veya ıslık çalar gibi öksürme durumunda, daha ciddi bir hastalık olasılığı nedeniyle bir hekime başvurulması tavsiye edilir.

Vicks Vaporub’ın Oniki Şaşırtıcı Kullanım Şekli

1. Göğsü Yumuşatmak İçin
Vicks’in en yaygın kullanım şeklidir, göğüs ve boğaz bölgesindeki tıkanıklığı gidermek için. Üst göğüs bölgesine uygulandığında öksürük ve tıkanıklık semptomlarında mükemmel rahatlama sağlar.

2. Ayak Tabanına Uygulama
Ayak tabanına Vicks Uygulanması gece öksürüğünü kesmenizde yardımcı olur. Yatmadan önce uygun miktarda tüm ayak tabanı üzerine VapoRub sürüp iyice ovun ve çorabınızı giyin. Saniyeler içinde öksürüğünüz kesilecektir. Aynı uygulamayı çocuklarınıza da uygulayabilirsiniz.

3. Kas Ağrılarında
Vicks fazla çalışmış kasları rahatlatır. Bunu kan dolaşımını artırarak yapar ve neredeyse anında iyileşme sağlar. Uygun miktarda Vicks VapoRub’ı ağrıyan bölgeye sürün.

4. Tırnak Mantarında
Eğer ayak tırnaklarınızda bir mantardan şüpheleniyorsanız uygulayın ve zaman içinde tırnak koyu bir renk alarak Vicks’in mantarı öldürdüğüne şahit olacaksınız. Tüm kalan bakterilerin tırnaklardan temizlemek için iki haftalık bir süre için uygulamaya devam edin.

5. Kediler Tırmalamayı Sever
Kediler pençeleri ile her sert yüzeyi çizmeye meyillidirler ve bu konuda kötü bir üne sahiptirler. Kapıları, duvarları ve pencereleri çizmelerini önlemek için bu alanlara VapoRub az miktarda uygulayın. Kediler kokusundan nefret edecekler ve uzak duracaklardır. Vücudunuzda da çizilmesini istemediğiniz yerlere sürerek bundan kurtulabilirsiniz.

6. Darbe Sonucu Oluşan Şişme Ve Morarma
Özellikle yeni yürümeye başlayan çocuklar düşe kalka büyürler, özellikle baş ve ayaklarında bu nedenle şişme ve morarmalar oluşur, bunun en iyi çözümü anında darbeyi alan yere Vicks VapoRub uygulamaktır. Şişme ve morarma olmayacaktır. Ayrıca bayanlar özellikle yaz aylarına girerken ayak ve kollarındaki morluklardan şikayet ederler, küçük bir çarpma dahi morarmaya neden olur, bununda en iyi çözümü vurduğunuz yere hemen Vicks VapoRub uygulamaktır.

7. Baş ağrısı
Vicks VapoRub’ı küçük bir miktar alnınıza sürün baş ağrısından kurtulun. Mentollü kokusu rahatlatırken başınızdaki basıncı ortadan kaldırarak anında ağrılarınızı dindirir.

8. Buğu
Vicks VapoRub buğu yapılarak da kullanılabilir. Sıcak suya katarak odanızda harika bir mentol ferahlığı sağlayabilirsiniz. Soluduğunuz bu rahatlatıcı hava sayesinde rahat bir uyku çekebilirsiniz

9. Yaralar
Enfeksiyonu önlemek ve iyileşme süresini hızlandırmak için küçük bir miktar Vicks uygulayabilirsiniz.

10. Keneler
Eğer bir kene tarafından ısırıldıysanız derhal Vicks sürün. Güçlü kokusu kenenin kendisini serbest bırakmasına neden olur.

11. Atlar ( Bu biraz sıra dışı)
Profesyonel jokeyler yarış günü yarış atlarının burun altında VapoRub sürerler. Güçlü kokusu ile diğer taylardan gelen kokuları algılamayıp onları yarışa odaklar.

12. Sivrisinek Kovucu
Sivrisinekler kesinlikle sizden uzak tuacaktır. Açıkta kalan yerlerinize veya üzerinizdeki elbiselerinize bir miktar uygulayarak sizleri sivrisineklerden uzak tutmaya yardımcı olur. Eğer ısırıldıysanız ve kaşıntınız varsa o bölgeye Vicks uygulayın ve yara bandı ile kapatın kaşıntıyı hafifleterek rahatlatmaya neden olur.

 

Vicks Vaporub kullanım şekli

Vicks Vaporub Kullanımı