Bebek Beslenmesi 13 aylık oğlum katı besin yemiyor

Bebek Beslenmesi, Ek Besin Önerileri, Mamalar, Anne Sütü, 3 yaştan büyük çocukların çok yeme ya da yememe, obezlik, iştahsızlık, okulda beslenme, beslenirken dikkat edilecek konuların yani her türlü yeme problemlerinin paylaşıldığı alan.
Benm oglumda 19 aylik cok sukur kendi kendine bile yiyebiliyo belki yanlis belki dogru ama 4 aylikken yemek sularundan meyve lerden birazbiraz tattirmistim vbelki onun faydasi var cok yakin bi arkadasimda 3 ay kucuk kizi var ama hala tam yiyemiyor tikanir diye korkup pek bisi yedirenemislrdi sadece corba pure yedi. Cok yanlis lutfen korkmadan yedirin zaten yutamazsa kendi cikarabilir her cocuk ooledir hatta mumkunse makarna haslayip tabaga koyabilirsin kendi de yemeye calisir biraz dagitr doker ama mtlaka basaricagna eminim :) allah kolaylik versin cocuk buyutmek cok cok emek istiyo annelerimizi Daha iyi anliyorum

Kadınlar Kulübü Mobil uygulaması kullanılarak gönderilmiştir.
 
Pirincli corba yaptim kuru kuru yemez biraz sulu yedirecem inşallah yerrr
 
İnsallah canm :) sormak istedigin bisi olursa yardimci olmak isterim

Kadınlar Kulübü Mobil uygulaması kullanılarak gönderilmiştir.

teşekürler canım , Dün pirinç çorbasını yedi yedi sonra pirinç yoğun mu geldi kaşığa anlamadım hooop çıkardı... Aslında kızımın suçu yok ben çok korktum bişey olur diye eline bişey vermedim boğazında kalır korkusunu çok yaşadım... şuan yavaş yavaş alıştırıyorum aile hekimi ile görüştüm yavaş yavaş alışacak annesi merak etme dedi kusacak sonra iyice yutmayı çiğnemeyi öğrenecek dedi ayrıca 15 ve 18 aylık arası tam yutma ve çiğnemeyi öğrenme dönemleri normal bu süreç dedi.... eline bişeyler ver korkma dedi... haklıda işte ben tedirgin oluyorum...Eline açkken ekmek verdi ama ben hazır açken yemek yedireyim diye uğraşıyorum zaten yemekle arası yok zorla yiyioruz bu fırsat fırsat diye yemek yediriyorum..
 
Katı Gıdaya Yumuşak Geçiş
Önce karar vermek gerekiyor. Ya her zamanki gibi çorba içmeye devam edecek ya da katı yemeye başlayacak ve en az 1-2 ay çok az yemek yiyecek. Sonrasında da sizi tatmin edecek kadar yiyeceğinin bir garantisi yok. Bu bebeğinizin çocukluğa adım atmaya başladığı ve sizin onun üzerindeki hâkimiyetinizin azaldığının en net göstergesi olacak. Önce bunu kabullenmek ve doğru zamana karar vermek lazım. Bu 2 yaş olabilir. Ama başladınız mı geri dönüşü yok. Doktorların sıklıkla önerdiği aç bırakın nasılsa yer mantığının artık bir saçmalıktan ibaret olduğu anlaşıldı. İnsan öğrenen bir varlık. Doğru yolu izlerseniz elbet günlerce aç kalmadan, zafiyet geçirip hastaneye kalkmadan da katı yemeyi öğrenebilir. Normal yemek düzenini bozmanın, 6-7 saat yemek arası vermenin katı yemesine bir etkisi olmayacak, tersine onu yemekten soğutacaktır. Onu yemeye ısındıracak şey ısrar etmekten vazgeçmenizdir. Benim günler süren araştırmalarım, aylar süren gözlemlerim ve yıllar süren analizlerim sonucu aşağıdaki sonuçları derledim. Umarım faydalı olur.
1. En önemlisi rahat olacaksınız. Olamıyorsanız da rol yapacaksınız. Ne kendinizi kasacaksınız ne de çocuğa bunu hissettireceksiniz. Israrlı olmayın. Zorlamayın. Sizin için nasılsa onun için de yemek yemenin zevkli bir ihtiyaç giderme aktivitesi olduğunu ona hissettirin. İşe eğlence katabilirsiniz. (buna sonra geleceğiz)
2. Öncelikle ortamda dikkat çelicileri kaldırmakla işe başlayın. Yemek sırasında TV, tablet, PC, Telefon vb. açmayın. Sesli oyuncaklar, ışıklı oyuncaklar, müzikler vs. kullanmayın.
3. Sizinle birlikte sofraya oturması çok önemli. Bu taklit etme davranışını geliştirir.
4. Bir anda etli yemek yemesini beklemeyin. Bu iş sabır işi. Kararlılık işi. Sonucunu düşünerek motive olun.
5. Önce siz normal yemeğinizi yerken ona kaşık, çatal tutmasını öğretip ona da çorbasını verin. Yiyebildiği kadar yesin. Büyük ihtimal %10 gibi bir başarı yakalayacaktır. Dökerse asla tepki vermeyin. 10 dakika sonra siz eski düzen yine yemeğini tamamlayın. Bir hafta bu şekilde, bir hafta da püre şeklinde bu ritüeli yineleyin.
6. Aralarda eline sürekli katı bir şeyler verin. Birini değilse mutlaka birini ağzına götürmeyi deneyecektir. Bu şey kraker, pilav, sert meyveler, poğaça, kurabiye, salatalık, peynir, gofret vb olabilir. Burada mühim olan sağlıklı beslenmesi değil, katı yemeye başlaması. Bu nedenle gofret yemesi dünyanın sonu olmayacak.
7. Bir süre sonra (Bu bir iki hafta olabilir) çatalla ezip 5. Maddeyi 2 hafta daha tekrar edin.
8. Bu arada sakın ha baskı uygulamayın. Hadi ye, neden yemiyorsun, falan demeyin.
9. Bu öğünlerde yaşıtlarıyla bir araya getirebilirseniz, işinizi çok hızlandırır. En az 1 hafta kazanırsınız.
10. Bebeğiniz 2 yaş civarındaysa ve hala biberondan içiyorsa gece süt vermeyi kesin. Zaten yararı sabit değil. Boşuna ne siz ne de o uykunuzu bölmeyin.
11. Size kötü bir haberim var. Sabah kahvaltısını da eskisi gibi vermeye devam etmemeniz lazım. Minik ekmeklerin üzerine peynir, zeytin ezmesi sürebilirsiniz. Omlet verebilirsiniz. Peynir verebilirsiniz. Yumurta sarısı verebilirsiniz. İlk 2-3 hafta bulamaç vermeye devam edebilirsiniz. Ancak çatalla ezmeye başlar başlamaz bulamaçtan kesinlikle vazgeçmelisiniz.
12. Çatalla ezmeye başladığınızda şekilli ve renkli küçük makarnalardan kesinlikle alın. Bir şansınızı deneyin. Belki sizinki sever. Bu iş biraz da şans işi. Ama yine söylüyorum. Zorlamak yok. Önüne koyun. Elinizle alıp birkaç tane yiyin. Sonra ilgilenmiyor gibi yapın. Onu kendi haline bırakın.
13. Yemek seansları yarım saati geçmesin. İlk 10-15 dakika kendi çabalasın. Sonra siz. Yarım saat, hadi en fazla 40 dakika bittiğinde mutlaka tası tarağı toplayın. Yemek bitti deyin. Bir sonraki yemeğe kadar da artık hiçbir şey vermeyin. Doymadı diye tasalanmayın. Kreşte günlerce yemeyip bağışıklığı çöken ve 1 ay hastanede yatan çocukları düşünün. Sizinki az da olsa yedi sonuçta.
14. Çocuğa çiğneme masalları faydalı olabilir. Ne bileyim pamuk prensesin yemek yaptığını ve yedi cücenin yemekleri çiğneyerek yediğini anlatabilirsiniz. Ya da dişlerimizin çiğnemeyi ne kadar sevdiğini ve yemek yediğimizde dişlerin ne kadar mutlu olduğunu anlatabilirsiniz.
15. Dedim ama Hatırlatayım. Çocuğun yemesiyle ilgilenmeyin. Ona süje gibi davranmayın. Dökülene, saçılana kaptırmayın kendinizi. Yemek süresince çocuğun elini, ağzını, tepsiyi, tabağı silip durmayın.
16. Çocuğun önünde mümkünse birkaç çeşit yemek olsun. Çocuğa seçme şansı verin. Belki kendi seçtiğinde yeme isteği daha fazla olabilir.
17. Bebek mama sandalyesinde bile yese sizinle aynı sofrada olsun. En ideali yer sonrası. Çocuk koltuğunuz varsa masada oturabilir.
18. Birkaç tane de ısındırma egzersizi anlatayım. Bisküviyi çocuğun diline değil de yanak ile diş arasına koyun. Kendi diliyle oradan çıkarmaya çalışsın. Sonra diğer yanak için aynısını uygulayın.
19. Eğer becerebilirse sakız çiğnemesi çiğnemeyi öğrenmesine yardımcı olabilir.
20. Dudağının kenarlarına tatlı, peynir, çikolata vb. ne seviyorsa onu sürüp diliyle yalamasını isteyin. Çiğneme sırasında dilini kullanmasına yardımcı olacaktır.
 
Benim kızımda 14.ayna girecek hala pilav köfte tavuk et vs. Yemiyor bende çok kötü durumdayım ısrar Ediyorum aglio bende Ağlıyorum snrden. .çorba olarak hersey yiyor
 
benim kizim 16 aylik ve herseyi yiyior findik fistik bile. Ben kizim 5-6 aylikken cigneme refleksi gelismesi icin nokta kadar ekmek ufagini yanaginin ic kismina azi dislerin normalde oldugu yere koyuyordum ve oyle oyle cigneme refleksi gelisti. ve yatarak degil oturarak yemek yedirin
 
benim oğlum çok iştahsız ama katı gıdada özel bir takıtısı olmadı sanırım sebebi eline her öğün mutlaka ekmek verirdik onu kemirmeyi severdi grisini falan. eğer boğazına kaçarsa elim ayağıma dolanırdı ama serçe parmağımla bi anda alıverirdik. onun gibi 5 dk haşlanmış havuç ya da salatalık da olabilir pütüre çok alıştırıyor. bir de balangıç olarak çorbalarına şehriye atmak da farketmeden alışmasını sağlıyor..

not eline birşey verdiğinizde mutlaka oturur pozisyonda ve gözünüzün önünde olmasına dikkat edin..
 
X