2 Yaş Sendromu Nedir, Belirtileri Nelerdir?

Elimden geldiğince ilgilenmeye çalışıyorum:KK43:
Üç yaştan sonra cümle kuranlar var. Bkz: Ben. Kardeşim 2 yaşındayken konuşmaya çalışıyordu, kuzenim ise car car konuşurken 1 ay daha büyük diğer kuzenim ise aba nana gibi sesler çıkarıyordu. Her bebek farklı. Başka bebeklerle kıyaslamayın. Hekiminiz takip ediyorsa o size zaten sorun olduğunu söyleyip terapiste yönlendirir.
 
Yok o cesaretten değil ben ilk ikiyi okula gönderip oh be az da olsa kafamı dinliyorum dediğim sene spralle hamile kaldım 3 ye ama dördüncü çocuğumu o cesaretle yaptım
Maşallah size cesaretinize
Ben iki tane yeter diyordum ama geçen sene 3.bebisim ceee diye çift çizgiyle çıkıverdi.
 
2 yaş da neler mi yaşadık. Arkadaşlarını mı ısırmadı. Duvara kafa mı atmıyordu. Aman Allah'ım neler neler.

O bitti 3 yaş krizi. Birgün lazımlıkla gittiğimiz misafirlik atak krizleri sayesinde halıya yapması ile son bulmuştu. Siz siz olun bezi bırakırken evden çıkmayın🙄

Böyle kriz atak diye diye 6 yaşa getirdim😅
 
Şuan benim oğlum da bu dönemde. Denetimli serbestlik uyguluyorum. Herşeye hayır demiyorum büyük oranda çoğu şeye tamam diyorum sadece zarar göreceği şeylere hayır diyip anlatıyorum. Ağlarken asla dinlemiyordu sarılıp gel beraber sakinleşelim ben senin yanındayım diyorum sakinleşiyor böyle çoğu zaman. Ama bazen çok zorluyor. Sinirlerim çelikten olduğu için büyük oranda sabır ediyorum. Çok nadiren başa çıkamayınca bende ağlıyorum. O şekilde rahatlıyorum. Aslında beni ağlarken görmesini de istemiyorum ama bazı günler feci zorluyor. Örneğin hafta sonu full mızırdanarak geçti ve ne istediğine kendi de karar veremiyordu. Aslında anlatabiliyor derdini normalde ama iki gün boyunca mızıklanarak geçirdi. Konuşa konuşa başardım en sonunda ağladığında söylediği şeyi anlamadığımı o yüzden yardımcı olamadığımı ne istediğini anlatırken ağlamaması gerektiğini. Tam iki gün boyunca bunu konuşmak zorunda kaldık ama en azından şuan mızıklanmadan ne istediğini anlatmaya çalışıyor. Demek ki çocuk deyip geçmeden anlayana kadar anlatmamız gerek. Şu ana kadar sonuç aldığım şeyler anlayana kadar anlatmak ve çok ağladığında gel sarılalım diyip sakinleştirmek. Uyku problemimiz, oyuncak paylaşmak istemiyor olmamız, diğer çocuklarla sosyalleşmek istemiyor olmamız tam gazla devam ediyor. Ve dışarıda uzun saatler oynamak istiyor eve girmek isterken ağlıyor ve uzun bir süre evde de susmuyor. Ama sanırım zamanla bunu da hallederim
 
Genelde 18 ay civarında başlar ve çocuk 3-3.5 yaş civarına gelene kadar devam eder. 2 yaş sendromu, ebeveynlerin çocuk gelişiminde en çok zorlandığı dönemlerden biridir.

Yazı İçeriği
2 Yaş Sendromu Ne Zaman Biter?
2 Yaş Sendromu Belirtileri
2 Yaş Sendromu Ne Zaman Başlar?
2 Yaş Sendromunda Olan Çocuğa Anlayış Gösterilmeli
2 Yaş Sendromu Yaşayan Çocuğa Nasıl Davranmak Gerekir?
Çocuğa Sınırlarını Gösterin
2 Yaş Sendromu Bir Hastalık Değildir
2 Yaş Sendromu ile Mücadele Etme Yöntemleri
2 Yaş Sendromu ile Nasıl Baş Edilir?
2 yaş sendromu genellikle 18 ay civarında başlar ve çocuk 3-3.5 yaş civarına gelene kadar devam eder. 2 yaş sendromu, bebeklikten çocukluğa geçiş sırasında karşılaşılan, bir takım sorunların yaşandığı özel bir dönemdir.


2 Yaş Sendromu Ne Zaman Biter?
Genelde 18 ay civarında başlar ve çocuk 3-3.5 yaş civarına gelene kadar devam eder. 2 yaş sendromu, ebeveynlerin çocuk gelişiminde en çok zorlandığı dönemlerden biridir. Bu dönemde karşılaşılan başlıca sorunlar:

"Ben yapacağım" tutturmaları, isteklerinde ısrarcı olmak, söz dinlememek, istenilenin aksini yapmak, kıskançlık, titizlik, takıntılar ve utangaçlık,
İştah problemleri,
Uyku düzeninde bozukluklar, yatmak istememek,
Öfke nöbetleri; anne-baba- diğer çocuklara vurmak, ısırmak, kendine zarar vermek; kafasını vurmak, kendini yere fırlatmak, durmadan ağlamak,
Tuvalet sorunları.

2 Yaş Sendromu Belirtileri
Çocuklarda 2 yaş sendromunda genellikle; aşırı bir inatlaşma, sebepsiz ağlama krizleri, tutturmalar, sinirlenince kendine ya da başkasına zarar verme, ısırma, vurma gibi bir takım davranışlar görülür. Hatta bunların büyük bir kısmı, daha önce ya hiç yoktur ya da çok azdır. Ancak bu dönemde birden artmaya başlar.

2 Yaş Sendromu Ne Zaman Başlar?
1.5 yaş civarı başlayıp 3.5 yaşa kadar sürebilir. Genel olarak beklediğimiz; 3.5 yaştan sonra toplumsallaşma ve sosyalleşmenin artması ile çocuğun sakinleşmesi. Ancak çocuk, bu sendromdan geçerken aileyi nasıl manipüle edeceğini öğrenmişse, bu dönemdeki bazı alışkanlıklarını ileri yaşlara da taşıyabilir.

Çocuğunuz 2 yaşındaysa ve davranışlarıyla sizi çileden çıkarıyorsa endişelenmeyin. Çocukların 2-3 yaş arasındaki bu durumu geçicidir. Bu dönemde çocuğunuzla ilişkinizde dikkat etmeniz gerekenler:

Çocuğunuz yaşına uygun sorumluluklar verin. Anlaşılır, tutarlı sınırlar koyun, kendini güvende hissettirin.
Enerjisini boşaltması için gün içinde bol bol dışarı çıkarın.
Öfkelendiğinde yanında sakince onunla göz teması kurmadan durun. Davranışının farkında olduğunuzu hissettirin.
Tutarlı sınırlar koyun ve çizdiğiniz sınırları o sakinken anlatmaya çalışın. Böylelikle olay anında ya da öfkeli durumlarında sizin anlattıklarınız aklına gelecek ve nasıl davranması gerektiğini önceden kestirecektir.
Çocuğunuza sınırlarını zorlayabileceği, zaman zaman sınırlarını aştığında sonuçlarını görüp öğrenebileceği, özgür olabileceği ve kendisini tümüyle ortaya koyabileceği güvenli ortamlar yaratın.
Yapmasını istemediğiniz bir davranış varsa kızmak, engellemek ve cezalandırmak gibi davranışlar göstermeyin. “Hayır!” kelimesini kullanmada seçici davranın. Yerine getirilmesi imkansız olmadıkça her isteğine "hayır" demeyin.
Kendisine zarar veren hareketler yapıyor ve bunu bir oyun olarak algılıyorsa, bu davranışını sevmediğinizi belli eden jest, mimik ve sözlerle dikkatini başka yönlere çekin.

2 Yaş Sendromunda Olan Çocuğa Anlayış Gösterilmeli
2 yaş sendromu döneminde gelişen sorunların altında yatan nedenler, aslında çocuğun psikolojik gelişimi içinde saklı olan faktörlerdir. Çocukta öz bilinçlilik durumu 18-24 aylar arasında gelişir. Bu dönemde dünyayı, çevresindeki nesneleri, kişileri tanımaya ve keşfetmeye yarayacak yetilere sahip olur. Bedenini kullanmaya başlar ve iletişim becerileri artar. Ne kadar çok nesneye dokunursa, ne kadar çok soru sorarsa, kendini ne kadar çok ortaya koymaya çalışırsa gelişimi o denli olumlu yönde etkilenir. Soru sorması engellenen çocuk ileride kendine güvensiz, içe dönük kişilik özelliği gösterebilir. Öfkesi engellenen bir çocuk ise bu duyguyu zamanla kendisine yönelterek ısırma vb gibi davranışlar gösterebilir. Bu dönem çocuğun kendini ortaya koyduğu, her şeyin onun olmasını istediği, ısrarlı davrandığı bir dönemdir. Bu davranışlar ebeveynleri ne kadar yorsa ve yıpratsa da, bu geçici dönemi kabul etmek ve hazırlıklı olmak gerekir. Çocuğu bu dönemde asla uyumsuz, iyi yetiştirilmemiş, kötü huylu bir çocuk olarak tanımlamamak gerekir.

2 Yaş Sendromu Yaşayan Çocuğa Nasıl Davranmak Gerekir?
2 yaş sendromu; çocuk gelişiminin bir parçasıdır. Her insanın olaylar karşısındaki; algı ve tolerans düzeyi farklı olduğu için kimi ebeveyn bu dönemin sıkıntılarıyla daha kolay başa çıkabilirken, kimi ebeveyn daha fazla zorlanabilir. Zorlanan ailelerin, bir çocuk ruh sağlığı uzmanından yardım alması; bu dönemle, hem nasıl başa çıkacakları konusunda onları daha donanımlı hale getirir, hem de doğru olmayan bir çocuk yetiştirme tutumları varsa düzeltmelerine yardımcı olur.

Çocuğa Sınırlarını Gösterin
2 yaş sendromu ile mücadele sırasında bunun normal bir süreç olduğunun bilincinde olmak ve sınırlar koymak en önemli iki nokta. Çocuk "hayır" ve "yapma" kelimelerini yani ilk büyük sınırları hemen öğrenemez. Defalarca bu sınırları test etmek isterler. Bu dönemde sabırlı olmak önemli. Peki çocuk neden sürekli sınırları test eder? Çocuklar hemen öğrenemez, öğrendiklerini de çok çabuk unutur. Burada bakıcı ve büyük ebeveynler faktörünü de unutmamak gerekir. Anne-babanın hayır dediği bir şeye; bakıcı ya da büyük ebeveynler evet diyorlarsa, çocuk daha da hırçınlaşabilir. O yüzden çocuğun çevresinde olan herkesin aynı disiplin yöntemini benimsemesi ve aynı tutarlılık içinde olması gerekir.

2 Yaş Sendromu Bir Hastalık Değildir
2 yaş sendromu bir hastalık değil, çocuk gelişimindeki normal evrelerden biridir. Sendrom; bulgular bütünü demektir. 2 yaş sendromu da; kendine özgü bulgular gösteren bir süreçtir. Ancak oldukça sıkıntılı geçtiği için ebeveynler için çok zor bir dönem haline gelebilir. 2 yaş civarı; çocuğun kendisi ve çevresi üzerinde hakimiyet kurmaya başladığı, kendi benliğini oluşturmaya başladığı bir dönem. Bu döneme bir tür "ön ergenlik" de denilebilir. Çünkü 2 yaş çocuğu da, tıpkı bir ergen gibi ailesiyle inatlaşır, istediği olsun ister ve her şeyi kendi yapmaya çalışır.

2 Yaş Sendromu ile Mücadele Etme Yöntemleri
Anne babaların çocuklarıyla baş etmekte zorlandıkları; onların inatlaşma, tutturma hatta bağırıp vurma gibi davranışları karşısında nasıl davranacaklarını bilemedikleri zorlu bir dönem 2 yaş. Bu dönemde, sıradan günlük ihtiyaçların karşılanmasının bile adeta bir güç mücadelesine dönüşmesi son derece normal bir durumdur. İşte 2 yaş sendromuyla başa çıkma yolları...

1. Enerjisini Boşaltın

Emeklemekten yürümeye geçen ve kas kuvvetinin artması ile beraber hareketliliği keşfeden çocuğunuzun, bundan sonraki süreçte en çok yapmak istediği şeyin özgürce hareket etmek, koşmak ve zıplamak olacağını bilin. 2 yaş döneminin getirdiği saldırganlık ve içinde biriken enerjiyi atmak için duyacağı hareket ihtiyacını kısıtlamayın, aksine daha çok hareketli olmaya teşvik edin ki rahatlasın.

2. Çocuğunuzu Engellemeyin

Engellenme duygusu kendini ifade edebilecek her türlü bilişsel fonksiyona sahip biz yetişkinler için bile baş etmesi zor bir hisken, duygu ve düşüncesini ifade edebilecek donanıma tam sahip olmayan 2 yaş çocuğu için tahammül edilmesi çok güç bir duygu. Bu yüzden kısıtlanmak, engellenmek öfkesini pekiştirirken, “huysuz” diye tanımladığımız davranışlarının artmasına sebep olacağından, temel koruma alanı belirlenmiş bir çerçeve içerisinde özgürleşmesine izin verin.

3. Öfkesini İfade Etmesine Olanak Tanıyın

Öfke hayat boyu her bireyin zaman zaman hissettiği bir duygudur. Öfkeyi sağlıklı ifade edebilmek önemli. “Çocuk bu ne öfkesi” düşüncesinden kaçınarak neye kızdığını kelimeleri yettiğince anlatmasına alan tanımaya özen gösterin. Çocuğunuzun duygularını istediği gibi ifade edebilecek kelime dağarcığına sahip olmadığını unutmayın, kelimelerini tamamlamaya zorlamayın, kendisinin istediği gibi anlatmasına izin verin.

4. Huzursuzluktan Kaçının

Çocuğunuzun her ne kadar saklamaya çalışsanız da duygunuzu hissettiğini ve bundan etkilendiğini unutmayın. Hissettiğiniz negatif duyguları, aile içi huzursuzlukları çocuğunuza yansıtmaktan kaçının.

5. Bir Şeyi Yapmaya Zorlamayın

Bu döneme ait en belirgin özellik çocuğunuzun canının istediği şeyi yapıp, istemediğini yapmaması, bu konuda direterek bireyselliğini ön plana çıkarmak istemesi olduğundan onu zorlamayın. O esnada ısrarcı olmayıp bir süre sonra tekrar denemek pozitif sonuçlar verecektir. Gerekçenizi anlayacağı bir üslupla anlatmak burada çok önemli. Yapmak istemediği bir şeyi yapmaya zorlamak hiçbir zaman iyi sonuçlar vermeyecektir. İstemediğinde ısrarcı olmamak, yemek, uyku, ilaç verme vs. gibi inatlaşıp sizi zorladığı durumlarda bir süre sonra çocuğa gerekçelerini anlatarak ve fikrini alarak tekrar denemek gereklidir.

6. Sınırlarınızı Belirleyin

2 yaş sendromu dönemi çocuğunuzun bireyselliğini, rüştünü ispat etmeye çalıştığı, “ben de buradayım, bir bireyim” dediği dönem olduğunu unutmamak lazım. Buna alan tanımak ne kadar önemliyse bu alan tanımayı sınırsızlığa çevirmemek de bir o kadar önemli. Sınırları belirli bir çerçevenin içini nasıl boyayacağını çocuğa bıraktığımız yöntem bu dönemle baş etmede en etkilisi.

7. 2 Yaş Sendromu Döneminde Kontrol Sizde Olsun

Hayatı yeni keşfeden, “ben bir bireyim”i ispat etmeye çalışan çocuğunuz aslında birçok şey için size ihtiyaç duyduğunu unutarak kontrolü ele geçirmek ister. Otorite figürünün bilincinde olması ve varlığını hissetmesi bu dönemin sağlıklı gelişimi için gerekli. Çocuğunuza istediği şekilde kendisini ifade edebileceğini ama otorite ve kontrolün sizde olduğunu hissettirin.

8. ‘Hayır’ Kelimesini Kullanmakta Seçici Davranın

Her şeye hayır demek, ebeveynlerden birinin evet dediğine diğerinin hayır demesi ya da bir sefer evet denilen bir şeye bir sonrakinde hayır denmesi en sık yapılan hatalar. Çocuğun kafasını karıştırıp gerginliğini artıracağından “hayır”larınız net ve tutarlı olsun. Neden ‘hayır’ dediğinizi her seferinde çocuğa özenli bir dille anlatın.

9. Kendisine Zarar Vermesine İzin Vermeyin

Bu dönemde kendini rahat ifade edemeyen çocuklar engellenme hissiyle beraber kendine zarar verebiliyor. O nedenle çocuğun kendisine zarar vermesini engellemek, öfkesini kelimeleri yettiğince, oyun içerisinde ifade etmesini sağlamak, teskin edip sakinleştirmek gerekiyor.

10. Kendinize de Zaman Ayırın

Çocuk yetiştirmek her evresinde farklı zorlukları beraberinde getirir. Zaman zaman ebeveynlerin baş etme mekanizmaları hayatın diğer dinamiklerindeki zorluklar devreye girdiğinde yeterli gelmeyebilir. Yeterli ebeveynlik öncelikle kişinin kendi iyilik halini gerektirir. Siz iyi hissederseniz çocuğunuzda da bunun pozitif etkisini gözlemleyeceksiniz. Bu nedenle 2 yaş sendromu yaşayan çocuğunuza sağlıklı bir şekilde destek olabilmek için kendinize zaman ayırmaya, iyi gelecek hobiler, aktiviteler edinmeye özen gösterin, çocuğun sorumluluğunu paylaşmayı unutmayın.

Uzm.Psk. SENA SİVRİ
Etiler Tıp Merkezi/Fulya Hastanesi
Psikoloji
Sedromsuz kalmak istiyorum ne bitmez bir durummuş ben artık nazlannayı isteklerimi unuttum çareyi depresyon ilacı da buldum o ağlıyor ben Leyla 😂 bitincede ağlama sarılıp barışıyoruz🤪🤪
 
Hpsine tamam da kendimize zaman ayirmak bana mumkun gelmiyor.ozellikle bu ben yapacagim tutturmalari cileden cikiyor insan
 
27 aylık oldu ve bugün 2 yaş sendromunu bir tokat gibi suratıma çarptı 😂 sanırım bu vakte kadar en çok zorlandığım gündü ve bundan sonrası nasıl olur bilmiyorum. Uykuya direnmeler, gece uyanıp ger uyumak istememe, yemek yemek istememe, 10 dakikada bir bir sebep bulup ağlama, hiç gerek yokken bir yerleri inciğine kadar dağıtıp dökme. 4 aylık kardeşinin oyuncaklarını ana kucağını vs sahiplenme. Gün boyu bitmeyen bir ikna sürecim başladı. Bugün artık ağlayarak kendimi teselli etmeye çalıştım. Allah güç kuvvet versin biz ebeveynlere
 
26 aylık oğlum 2-3 gündür iyice coştu. Her şeye ama her şeye ağlıyor. Nazar falan dedik ama bilmiyorum. Sendromdan kaynaklı sanırım. Az önce 1 saati aşkın uyutma seansı yaşadım. Ve durup durup ağladı sürekli ağlıyor sebep yok. Babası odadan çıktı diye ağlamaya başladı ve sonra hep ağladı. Bütün gün kalk anne git anne diyip ağladı. Off sinirlerim çok gerildi valla.
 
27 aylık oldu ve bugün 2 yaş sendromunu bir tokat gibi suratıma çarptı 😂 sanırım bu vakte kadar en çok zorlandığım gündü ve bundan sonrası nasıl olur bilmiyorum. Uykuya direnmeler, gece uyanıp ger uyumak istememe, yemek yemek istememe, 10 dakikada bir bir sebep bulup ağlama, hiç gerek yokken bir yerleri inciğine kadar dağıtıp dökme. 4 aylık kardeşinin oyuncaklarını ana kucağını vs sahiplenme. Gün boyu bitmeyen bir ikna sürecim başladı. Bugün artık ağlayarak kendimi teselli etmeye çalıştım. Allah güç kuvvet versin biz ebeveynlere
Amin. Acaba dolunay falan etkisi mi? Gerçi dolunay mı var göğe bakıp nefes bile alamadığım bir gündü benim içinde.
 
26 aylık oğlum 2-3 gündür iyice coştu. Her şeye ama her şeye ağlıyor. Nazar falan dedik ama bilmiyorum. Sendromdan kaynaklı sanırım. Az önce 1 saati aşkın uyutma seansı yaşadım. Ve durup durup ağladı sürekli ağlıyor sebep yok. Babası odadan çıktı diye ağlamaya başladı ve sonra hep ağladı. Bütün gün kalk anne git anne diyip ağladı. Off sinirlerim çok gerildi valla.
bizde de her sabah baba işe gidince 30 dakika ağlama ile başlıyoruz güne. Bu bile bütün enerjimi bitirmeye yetiyor. Dolunay falan değil bence baya gümbür gümbür sendromlar başladı. Dün gece 23:30 da zoe uyuttuk sabah 7.30 uyandı öğle uykusuna yatırdım 1.30 saat bekledim aska uyumadı. Akşam 20:30 zor uyuttum ve o saate kadar bir çocuk hiç mi yorulmaz bi gözlern azıcık kapansın be oğlum. Ard arda gelen sorular, istekler. İşlerimi bitiremiyorum onun isteklerine yetişeceğim diye. Bugün hamur yapayım dedim gitmiş 24 numara ayakkabıları bulup giymiş gelmiş. Gel dedim yanımda dur sen de yap hamur. Güya stres atsın. 2 kere sandalyeden düştü çok şükür bir yere vurmadı kendini ama o kadar gerlmişim ki 2. Düşüşünde çığlık çığlığa kaldım. Sonra oturdum ağladım. Bağırmak istemiyorum ama bazen kendimi kontrol edemioyrum bağırıyorum sonra üzülüyorum.
 
bizde de her sabah baba işe gidince 30 dakika ağlama ile başlıyoruz güne. Bu bile bütün enerjimi bitirmeye yetiyor. Dolunay falan değil bence baya gümbür gümbür sendromlar başladı. Dün gece 23:30 da zoe uyuttuk sabah 7.30 uyandı öğle uykusuna yatırdım 1.30 saat bekledim aska uyumadı. Akşam 20:30 zor uyuttum ve o saate kadar bir çocuk hiç mi yorulmaz bi gözlern azıcık kapansın be oğlum. Ard arda gelen sorular, istekler. İşlerimi bitiremiyorum onun isteklerine yetişeceğim diye. Bugün hamur yapayım dedim gitmiş 24 numara ayakkabıları bulup giymiş gelmiş. Gel dedim yanımda dur sen de yap hamur. Güya stres atsın. 2 kere sandalyeden düştü çok şükür bir yere vurmadı kendini ama o kadar gerlmişim ki 2. Düşüşünde çığlık çığlığa kaldım. Sonra oturdum ağladım. Bağırmak istemiyorum ama bazen kendimi kontrol edemioyrum bağırıyorum sonra üzülüyorum.
Üzülmeyin aynı şeyleri ben de yaşıyorum
3 aylık bebeğim var ve gece çocuklar uyuduktan sonra vicdan yapıyorum "iyi bir anne değilim ,cocuklarimla tam randımanlı vakit geçiremiyorum " falan başlıyor gözlerimden yaş gelmeye falan :KK43:

Ne kadar doğru olmadığını bilsem de şu intamomlar da beni etkiliyor.
Kaliteli vakit,çocuklar eğlensin,öğrensin
Bunu yapamiyorum cogu zaman etkinlik,oyun oynuyoruz ama pilim bitiyor benim de :KK43:
 
X