Bebek Beslenmesi 2019 OCAK Anneleri Blw ve Ek Gıdaya Geçiş Serüveni

Bebek Beslenmesi, Ek Besin Önerileri, Mamalar, Anne Sütü, 3 yaştan büyük çocukların çok yeme ya da yememe, obezlik, iştahsızlık, okulda beslenme, beslenirken dikkat edilecek konuların yani her türlü yeme problemlerinin paylaşıldığı alan.

Ek Gıdaya Hangi ayda başladiniz? Düşündüğünüz yöntem nedir ?


  • Ankete Katılan
    66

Papatyamaviss

B:74.6 G:62.2 H:59.9 🍀 Maviş Mthn’ım 🪬
Kayıtlı Üye
15 Temmuz 2015
18.402
30.363
Asagidaki bilgiler blwturkiye sayfasindan alintidir.Oncelikle ankette 2 secenek isaretleyebilirsiniz. Klasik blw farketmeksizin burada sadece ek gida yemek ve tarifler paylasmak icin açmış bulunmaktayim.Umarim yararli olur.

***secenekler tam 4 ay ,5 ay , 6 ay olaraktir 🎀

Bizimde ek gida surecine baslamamiza cok az kaldi.

Bu grupta yonetici olarak bana destek olacak 2.kişi bsebse bsebse dir 🌸

Tercihleriniz ve dusunceleriniz dogrultusunda yorumlarinizi bekliyorum.

TADIM GÜNLERİNE HAZIRLIK

Bebeğiniz altı ayı (180 günü) doldurdu ve artık ek gıdaya hazırsınız. Siz ebeveyn olarak hazırsınız ama bebeğiniz hazır mı? İşte bebeğinizin hazır olup olmadığını anlamanız için dikkat etmeniz gereken birkaç işaret:

El-göz koordinasyonunu yapabilmesi,
Destekle veya desteksiz oturmaya başlaması,
Nesneleri kavrayabilmesi ve ağzına götürmeye başlaması ek gıdaya başlamada size yol gösterici olabilir.
Bu şartlar sağlanmışsa ve bebeğinizin ek gıdaya başlamasında bir problem yoksa artık hazırsınız demektir. Basit, kullanışlı bir mama sandalyesi ,mama sandalyesinin altına sereceğiniz bir örtü, kollu bir mama önlüğü, buharda pişirme aparatı temin ettikten sonra başka malzemeye ihtiyacınız yok.

PARMAK GIDA

Bebekler yaklaşık 8-9 aya kadar avuçları ile nesneleri kavrayabilirler. Bu nedenle besini rahatça elinde tutabilmesi için avucuyla kavradıktan sonra yiyebileceği kadar dışarıda kalacak boyutta besini kesmeniz lazım. İşte bu boy, kendi işaret parmağınız kadardır. Bebeğinizin ayına uygun sebze ve meyveleri kestikten sonra bir tencereye buharda pişirme aparatını koyup içine besine değmeyecek seviyeye kadar su koyduktan sonra pişirmeye başlıyorsunuz. Besin iki parmağın arasında hafif baskı uygulandığında ezilecek ama bebek elinde tuttuğunda dağılmayacak kıvamda pişiriyorsunuz. Evet, artık her şey tadıma hazır.

TADIMA BAŞLAMA ZAMANI

Her şeyi tamamladıktan sonra tadıma hangi saat diliminde başlamak lazım? İşte bu sorunun cevabı aslında tamamen sizin ve bebeğinizin düzenine göre ayarlanması gerekir. Ama düzeniniz için sorun olmayacaksa sabah bebeğiniz ilk uykudan uyandıktan emzirme/formül mama alımından yarım saat sonra tadım yaptırabilirsiniz. Bu şekilde hem sabah bebeğin en keyifli olduğu saatler olması nedeniyle besine karşı daha ilgili olur hem de besine karşı bir alerji ya da sindirim problemi gelişirse akşama kadar bunu tespit edebilirsiniz.

BEBEĞİM TADIM YAPMADI

Bebeğinize büyük bir heyecanla uygun besini sundunuz ama bebeğiniz hiç besinle ilgilenmedi. Şimdi derin bir nefes alıp bunun gayet normal olduğunu ve bu bebeğinizin hiç yemeyeceği anlamına gelmediğini kendinize söyleme zamanı. Altı ay boyunca sadece anne sütü/formül mama almış bir bebeğin, birden önüne daha önce hiç bilmediği bir besin koyulduğunda bunu şevkle yemesini beklemek hiç gerçekçi bir düşünce değildir. Biz yetişkinler bile ilk defa karşılaştığımız besine karşı çok temkinli davranırız. Bu noktada aileler: “ama yemek dışında her şeyi ağzına alan bebeğim neden yemeği ağzına götürmüyor?” diye isyan edebilir. Ancak burada gözden kaçırılmaması gereken nokta, oyuncaklar benzer dokudadır ancak yemek hem farklı koku hem farklı doku hem de farklı tatta ve kıvamdadır. Bir anda birçok duyuya hitap eder ve bebeklerin buna tepkisi farklı olabilir. Bazı bebekler elini sürüp çekerek, bazıları hiç elini sürmeyerek, bazı bebekler ise dokunup koklayıp ağzına götürmeyerek tepki verebilir. Ama bazıları da dokunup koklayıp ağzına götürüp tadına bakabilir. Bunlardan sadece birini bile yapmışsa iyi gününüzdesiniz ve bebeğiniz ilk tadım günü için beklenenden daha iyi bir performans sergiledi demektir. Hele bazı bebekler bunların hepsinin yanında tadına bakıp bir de üstüne ağzına aldığı yemeği yutup ertesi gün de bezinde yediği besini ebeveynine göstererek küçük sürprizler yapabilir. Bu noktada şunu da belirtmekte fayda var: bir süre besin bağırsaklarda tamamen sindirilmez ve yediği besin olduğu gibi dışarı çıkabilir. Bu bebeğinizin o besini hazmedemediği anlamına gelmez.

ÖĞÜRME REFLEKSİ

Uzmanlar yaklaşık dokuzuncu aya kadar bebeklerde, öğürmenin dilin üst kısmında olduğunu söylüyor. Dokuzuncu aydan sonra yavaş yavaş dilin arka kısmına doğru gidip en son olması gereken yer boğaza gider. Bu nedenle bebekler tadım yaparken dilin üzerine gelen katı gıdayı henüz tecrübeli olmadığında diliyle çeviremez ve çiğneyemez; dışarı çıkartmaya çalışırken de öğürüp size boğuluyormuş izlenimi veren sesler çıkartıp ve mimikler yapabilir. Bu esnada ağzı açık olduğundan aslında çıkartmaya çalıştığı besinin dilin üzerinde olduğunu göreceksiniz. Birkaç saniye bebeğinize fırsat verirseniz besini öğürerek, öksürerek veya kusarak dışarı çıkartabildiğini göreceksiniz. Ancak birkaç denemeye rağmen hala aynı tepki devam ediyor ve nefes alamadığını görülüyorsa mama sandalyesinden alınmalı ve gerekli ilk yardım müdahalelerini uygulanmalıdır. Bu kısım sizi korkutmasın çünkü bebeğin olduğu bir evde yaşayan herkesin her durum için mutlaka ilkyardım eğitimi alması gerekir. Çünkü su içerken bile bebeğin boğulma riski vardır. Sadece besin için değil her türlü nesne için müdahale gerektiğinden bu bilgiye sahip olmanız bebeğiniz için daha iyi olacaktır. Eğitim alma şansınız yoksa dahi mutlaka ilkyardım videolarını izlemelisiniz
 
Son düzenleme:
Hayırlı olsun, yeni postumz canım
Beş ay bir günlük oldu ama ben henüz hiçbir hazırlık yapmadım. Bu aralar mama sandalyesi ve ekstra önlük alicam. Evde kaşığı vardı . Bunun dışında birşey almiycam gibi. Zamanı gelince yedirecegim ürünlerin taze temiz bulursam tamamdir
 
Hayırlı olsun, yeni postumz canım
Beş ay bir günlük oldu ama ben henüz hiçbir hazırlık yapmadım. Bu aralar mama sandalyesi ve ekstra önlük alicam. Evde kaşığı vardı . Bunun dışında birşey almiycam gibi. Zamanı gelince yedirecegim ürünlerin taze temiz bulursam tamamdir
Mama sandalyesi dusundugun bisey varmi kuzum , iştahlı bebislerle dolar ins grup 😃
 
X