Yöresel Tarif Erzurum Mutfağı

Yöresel Yemekler

Nevreste

Hala umudum var
Yönetici
Editor
16 Ağustos 2010
290.163
596.118
42
$122.JPG $DSCF2457.JPG $dolmaf.jpg $DSCF1463.JPG $images (1).jpg $images.jpg $images (1).jpg $images (2).jpg $images (3).jpg $images (4).jpg $images (5).jpg $images (6).jpg $images.jpg $indir (1).jpg $indir.jpg $laana sarma.jpg $pirpirim.JPG $sahibinden_İÇLİ KETE.JPG $untitledi.jpg $UN_HELVASI.jpg
Erzurum Anadolu mutfağının özgün lezzetlerini barındıran bir yemek kültürüne sahip. Erzurum’un Anadolu, Kafkaslar ve İran arasında kalan bir kavşak noktası olması, yüzyıllar boyunca oldukça zengin bir kültürü de beraberinde getirmiş. Bu kültür Erzurum yemeklerinde de kendini gösteriyor. Doğu Anadolu`nun karlarla kaplı bu güzel şehrinin mutfağında en meşhur yemek şüphesiz Cağ Kebabı. Cağ Kebabı`nın namı biraz gölgeliyormuş gibi görünse de su böreği, ayran aşı, ekşili dolma, kesme çorbası, kete ve kadayıf dolması da Erzurum mutfağının önemli yöresel yemekleri arasında yer alıyor. Kat kat açılan yufkaların her birinin sıcak suda haşlanmasından sonra pişirilen ve bu sebeple de oldukça zahmet gerektiren su böreği; süzme yoğurt, küçük köfteler, aşotu, buğday ve soğanla hazırlanan Ayran aşı da Erzurum`a özgü tatlarıyla çıkıyor karşımıza. Ve tel kadayıfın arasına yerleştirilen ceviz parçalarıyla hazırlanan kadayıf dolması. Tel kadayıfın bu çeşidi, içi cevizli olarak sarılıp yumurtaya bulanarak tavada kızartılıp sonra şerbetlenerek tüketilmekte.


ÇORBALAR

1-Ayran Aşı: Aynan aşı, Ramazanda, iftar sofralarında 30 gün süre ile baş köşede yerini alır. Ramazan ayları dışındada pişirilir. Diğer yörelerde adı yoğurt çorbası olan bu çorbaya Erzurumda ayran aşı denir. Bir ölçek gendime (aşlık) iyice pişirilir. Başka bir kapta hazırlanan ve içine birazcık un katılan yoğurt (buna urva denir) gendime ile karıştırılarak ateş üzerine konur. Kaynayıncaya kadar karıştırılır. Diğer tarafta hazırlanan köfteler içine katılır.Aş otu dene ve Erzurumda yetişen maydanoz türü çok güzel bir ot ilave edilir. Bir tavaya bir baş soğan doğranır.Tereyağında pembeleşinceye kadar kızartılır (buna soharıç) denir. Çorbanın üzerine dökülür ve sıcak sıcak servis yapılır. Ayran aşı yoğurtla yapıldığı gibi yayık ayranından yapılırsa eğer tadına doyum olmaz.

2-Kesme Aşı: Açılan yufkalar erişte gibi kesilir ve bir bez üzerine serilir. Diğer taraftan bir ölçek mercimek pişirilir. Pişen mercimeğin üzerine kesilmiş olan hamur ilave edilir, suyu ayarlanır. 15-20 dakika kaynadıktan sonra ateşten indirilir. Bir tavada bir baş soğan tereyağında pembeleşinceye kadar kavrulur ve tencerenin içine dökülür.Çorbaya tat vermesi için tarhım denilen güzel kokulu bir ot katılır. Sıcak sıcak servis yapılır. Tarhın yeşil olarak ta kullanıldığı gibi kurutularak da kullanılır.

3-Herle Aşı: Bir miktar un tereyağında iyice kavrulur, üzerine bir miktar su konur ve devamlı karıştırılır. 15-20 dakika kaynatılır ve sıcak sıcak içilir. Bu çorba bilhassa kış aylarında yapılır. Hastalara herle çorbası içirilerek terletilir ve şifaya kavuşmaları sağlanır.

B-BÖREKLER VE MANTILAR

1-Su Böreği: Yurdumuzun hemen hemen her yöresinde su böreği olarak bilinmektedir. Yalnız Erzurumda yapılan su böreğinin ayrı bir özelliği vardır. Börek hamuruna, her künde (parçaya) bir yumurta isabet edecek edecek şekilde kırılır. Hamur kuvvetlice en az yarım saat yoğrulur. Yufkalar tepsinin büyüklüğüne göre açılır. Yufkanın ince olması böreğin tadı yönünden önemlidir. Tepsinin altı yağlanır, açılan ilk yufka haşlanmadan tepsinin altına serilir. Yufkalar kaynayan suya atılır ve bir dakika bekletilir. Sıcak sudan çıkan hamur soğuk su tenceresine atılır. Oradan çıkan yufkalar kuru bir bezle suyu alındıktan sonra tepsiye serilir. Serilen yufkaların arasına eritilmiş yağ gezdirilir.Yufkaların yarısı serildikten sonra tepsiye bol civil peynir ( tel peynir ) ve maydanoz serpiştirilir. Geri kalan yufkalar haşlanarak ve araları yağlanarak tepsiye yerleştirilir. En üste konan yufka haşlanmaz. Bilahare ocak üstünde yavaş yavaş kızartılır. Bir yüzü kızartıldıktan sonra ters yüz yapılarak diğer yüzüde aynı şekilde kızartılır. Sıcak sıcak servis yapılır.

2- TANDIR KETESİ: Bol tereyağla hazırlanan hamur ekşidikten sonra arasına unla hazırlanan iç konulur tandırda kızartılır. Tandır ketesinin hamurundan içsiz olarak yapılan ve Gugul denilen çörekte yapılır.Ekmek hamurundan büyük somunlar tandırda kızartılır, içi ufalanarak Babıko denilen tereyağı ve balla yenen bir yemekte yapılmaktadır. Bunun yanında yufkanın kızartılıp yağlanarak katlanıp bal ile yenilen şeklide vardır.

3- SİNİ KETESİ: 2 ölçü yağ, 1 ölçü su, bir tutam tuzla hazırlanan hamur bir saat dinlendirilir. Nişastayla incecik açılan yufkanın üzeri erimiş yağla yağlanır. Başka bir kapta yağ eritilir ve içine un ilave edilerek kavrulur. Bu kavrular iç kenarlarından katlanan yağlanmış yufkanın arasına konulur dört ucu bohça şeklinde üst üste getirilir. Üzeri yumurtalanır fırında kızartılır.

4-Tatar Böreği: Hamur iyice yoğrulduktan sonra yufka açılır. Yufkalar börek yufkası gibi değil biraz kalındır. Açılan yufkalar parçalara bölünür. Bu parçalar üçgen şeklinde küçük küçük parçalara ayrılır. Kaynayan suya atılır, haşlanır. Suyu süzüldükten sonra tepsiye alınır, üzerine bol sarımsaklı yoğurt ve kızgın tereyağı dökülür.Bunun üzerine zevke göre, ya kavrulmuş kıyma veya küçük küçük doğranmış ve tereyağında pembeleşinceye kadar kavrulmuş soğan dökülür. sıcak olarak yenir.

5-Hıngel: Yurdumuzun her yöresinde mantı olarak bilinmekte ve yenilmektedir. Erzurumda hıngel (mantı) sulu ve susuz olarak iki şekilde pişirilmektedir.

A-Susuz Hıngel: Hamur iyice hasıllanır. Yufka şeklinde açılır, kesilir içine evvelce hazırlanmış kıyma konur. Yarım daire veya bohça şeklinde kapatılır. Kaynamakta olan suyun içine atılır ve haşlanır. Piştikten sonra suyu süzülür. Geniş bir tepsiye alınır. Üzerine sarımsaklı bol yoğurt ve kızdırılmış tereyağı dökülerek yenir.

B-Sulu Hıngel: Hazırlanışı aynen susuz hıngel gibidir. Haşlama suyu dökülmez, bol salça ve bir miktar tereyağı konur. Suyu ile birlikte tepsiye dökülür. Üzerine sarımsaklı yoğurt , kızdırılmış tereyağı ve salça dökülerek servis yapılır.

C-SEBZE YEMEKLERİ VE PANCARLAR

1-Çiriş Pancarı: Çiriş ilkbaharın bitimi ile, yazın başlangıç aylarında yetişen ve yaprakları zambağa benzeyen, yabani bir bitkidir. Her Erzurumlu senede bir kere çiriş pancarı yer. Ciriş pancarının şifalı olduğuna inanılır. Kavurma ile pişirildiğinde tadına doyum olmaz. Parça etle de pişirilir. Pişirme işleme aynen ıspanakta olduğu gibidir. Çiriş kurutularak çiriş unu elde edilir, zamk ve tutkal yerine yapıştırıcı olarak kullanılır.

2-Çortutu Pancarı: Şalgam turşusu Erzurumda çok meşhurdur. Şalgamlar, ilk önce daire daire, sonra küçük parmak kalınlığın da ve boyunda kesilerek, küplere turşu kurulur. Turşuya koku vermesi içinde içine reyhan katılır.Turşu olduktan sonra çortutu pancarı yapılır. Bir miktar şalgam turşusuna, bir ölçek pirinç veya bulgur katılır, ayrıca parça et veya kavurma ile pişirilir. Şalgam turşusuna çortutu turşusundan yapılan bu pancara da çortutu pancarı denir. Bilhassa kış aylarında yapılır.

3-Şalgam Çırtması: Şalgam ilk önce daire şeklinde sonra da bu daireler parmak kalınlığında uzun uzun kesilir ve haşlanır.Suyu süzülür. Haşlanmış şalgama evvelce hazırlanmış ve pişirilmiş yağlı kıyma, biraz tereyağı ilave edilerek bir tavada karıştırılır.Üze rine baharat (karabiber vs) dökülerek sıcak sıcak yenir.

4-Çeç Pancarı: Şalgamın yeşil saplarına çeç denir. İçine bulgur veya pirinç katılarak, ıspanak gibi parça et veya kavurma ile pişirilir. Üzerine sarımsaklı yoğurt dökülür yenir.

5-Çaşır Kavurması: Çaşır,çiriş gibi dağlarda yetişen buruk bur tadı olan yabani bir bitkidir.Çaşır yenildiği gibi,patates haşlama
sıyla karıştırılıp tereyağında kavrularak da yenir.Bunun dışında çaşır haşlanır, haşlanan çaşır un ve yumurtaya batırılarak yağda kızartılır, buna çaşır kızartması denir. Erzurumlu yılda en az bir defa çaşır yer. Şifalı olduğuna inanılır.

6-Borani: Patatesin her türlü yemeği yapılır. Boranide bunlardan biridir. Patates haşlanır, kabukları soyulur ve bir tepsiye doğ-
ranır. Üzerine bol sarımsaklı yoğurt ve kızdırılmış tereyağı dökülür, sıcak olarak yenir.

D-HAŞILLAR VE KUYMAKLAR
Haşıllar; un haşılı ve pıt pıt haşılı olmak üzere iki türlü yapılır.
1-Un Haşılı: Bir ölçek un , su ile karıştırılır ve ateş üzerine konur. Katı bir kıvam alıncaya kadar karıştırılarak pişirilir. Bir tepsiye alınır, ortası çukurlaştırılır ve bu çukura erimiş tereyağı ve bal doldurulur. Kaşıkla alınan hamur yağ ve karışımına batırılarak yenilir.

2-Pıt Pıt Haşılı: Çok ince bulgur ve un karıştırılır. Aynen un haşılındaki olduğu gibi pişirilir. Tereyağı bal karışımına batırılarak yenir.

3-Peynir Kuymağı: Tavada kızdırılmış tereyağına bir miktar taze civil peynir veya yağlı peynir konur. Üzerine birkaç yumurta kırılır ve karıştırılır. Peynirler tamamen eridikten sonra ocağın üzerinden alınır ve sıcak sıcak yenir.

4-Un Kaymağı: Bir ölçek un bir kapta sulandırılır. Bir tavaya bir miktar tereyağı konularak eritilir. Eriyen tereyağına hazırlanan un bulamaca yavaş yavaş karıştırılarak dökülür. Un katılaşıp yağ, yağ, pişen hamurun üzerine çıkıncaya kadar ateşte pişirilir.

E-TATLILAR

1-Kadayıf Dolması: Kadayıf, Ramazanda 30 gün süre ile sofraların eksilmez tatlısıdır. Hatta sahurda bile taze taze kadayıf kızartılır.Kadayıfın sermesi yapıldığı gibi, dolması da meşhurdur.Güzel yapıldığı takdirde tadına doyum olmaz.Yumuşak tel kadayıfın içine toz karıştırılmış iç ceviz konularak,zeytin yağlı dolma büyüklüğünde sarılır.Kadayıf dolmaları yumurtaya batırılarak tavadaki kızgın yağa atılır. Kızardıktan sonra tavadan alınır, şeker balının içine atılır. Oradan çıkartılır, bal dökülerek servis edilir.

2-Poğaça: Poğaç, tandır olan evlerde ve bilhassa köylerde yapılır. Özel bir yemektir. Hamur börek gibi hazırlanır. Hamur tereyağı süt veya yoğurt katılarak yoğrulur ve bir siniye yayılır. Üzerine de bir sini kapatılarak tandıra indirilir. Üstüne bol miktarda kor haline gelmiş kül karışımı ateş konur. Her iki yüzü kızardıktan sonra tandırdan çıkarılır. Üzerine bol tereyağı ve bal şerbeti
dökülerek sıcak sıcak yenir.

3-Hasıta: Bilhassa doğum yapan kadınlara doğumun akabinde güç kazanması için yedirilir. Bir miktar nişasta iyice sulandırılır .İçine bol miktarda şeker katılır. Bir tavada kızdırılmış tereyağına, hazırlanmış bu sıvı dökülür, 1-2 dakika karıştırılır ve yenir.

4-Keysefe: Malatya kaysısı, hoşaf halinde pişirilir. Kaynatılarak suyu çekilir, üzerine tereyağı dökülür ve sıcak sıcak yenir.

5-Pestil Çullaması:Tatlı pestil ufak ufak doğranır,bir tavaya bir miktar tereyağı konularak eritilir.Pestiller tereyağının bulunduğu tavaya dökülür ve beklenir. Üzerine yumurta kırılır ve karıştırılır, Sıcak olarak da yenir.

6-Dut Çullaması: Bir miktar dut yıkanır bir kaba konur. Tereyağında pişirilir. Pişirilme şekli aynen pestil çullamasındaki gibidir.

F-DİĞER YEMEKLER

1-KIYMA: Orta yağlı kıymanın içerisine soğan ilave edilerek rengi değişene kadar kavrulur. İçerisine salça, tuz, karabiber ilave edilir. Bir sahana alınan kıymanın üzerine ya tek tek yumurtalar kırılır yada çırpılarak üzerine dökülür. Yumurtalar istenilen kıvama gelince ateşten alınır, üzerine limon sıkılarak ikram edilir. Ramazan ayında kıymaya mutlaka pastırma ilave edilir, bazen da ıspanaklı hazırlanır.

2-Keleçoş: Sütün çok bol olduğu yaz aylarında mayalanan yoğurtlar torbalara doldurularak süzme yoğurt haline gelir.Bilahare torbalardan çıkarılan yoğurt, topaklar haline getirilerek tepsiye dizilir ve kurutulur. Buna kurut denir. Kurumuş olan bu yoğurtlar torbalara konarak kışın yenilmek üzere evin münasip bir yerine asılır. Keleçoş yapmak için torbadan çıkarılan kurutlar bir tencereye konulur.Üzerine yeterince sıcak su dökülüp,bir müddet sonra kurut çözülmeye ve ayran haline gelmeye başlar.Tepsiye ekmek doğranır, ayran haline gelen kuruta sarımsak katılır ve bu ekmeklerin üzerine dökülür. Tereyağı dökülerek yenir.

3-Lalanga: Bir miktar patates haşlanır ve soyulur. Haşlanan patatesler püre haline gelene kadar yoğrulur. Bir tavada tereyağı kızdırılır. Patates püresinden bir kaşık alınır yumurtaya batırılır, kızdırılmış tereyağına atılır. Kızardıktan sonra sade yendiği gibi üzerine şerbet dökülüp tatlı olarak da yenilir.

4-Şile: Patates küçük küçük doğranır. İçine bir miktar bulgur katılır. Et kullanıldığı gibi kavurma ile pişirildiğinde daha lezzetli olur. Bu yemek daha çok kış aylarında pişirilir.
ALINTIDIR..
 
PATATES BORANİSİ
$patatesboranisiweblx6.jpg


MALZEMELER:

1,5 kg. patates

100 gr. tereyağ

4 diş sarımsak

3 su bard. yoğurt

1 tatlı kaşığı kırmızı pulbiber

tuz

kuru nane (süslemek için)

HAZIRLANMASI:

1-Patateslerinizi iyice yıkadıktan sonra düdüklü tencerede haşlayın.(Püre olacak kadar yumuşak olmamalı,bıçakla kesilebilecek kadar haşlanmalı)Haşlanan patatesleri ince halkalar halinde dilimleyin ve servis yapacağınız tabağa dizin.

2-Tereyağını bir sahanda eritin.2/3 ünü hazırladığınız patateslerin üzerinde gezdirin.Diğer tatafta sarımsaklı yoğurdunuzu hazırlayın ve patateslerin üzerine dökün.Kalan tereyağının içerisine 1 tatlı kaşığı kırmızı pul biberi ilave edip biberler hafif renk verene kadar tereyağını yakın ve yoğurdun üstünde gezdirin.Süslemek için kuru nane serperek sıcak olarak servis yapın.

NOT: Bu yemeği davet yemeklerinizde et yemeklerinin yanında ara sıcak olarak servis yapabileceğiniz gibi, günlük sofralarınızda ana yemek olarak da kullanabilirsiniz.

ALINTIDIR..
 
Bir erzurumlu olarak teşekkür ediyorum :)
Veee cağ kebabı ayran aşı ve su böbreğinin hastasıyım resmen . Ahyyy nasıl canım çekti akşam aksam :)
 
DEMİR TATLISI
$erzurum-demir-tatlısı-300x225.jpg


Malzemeler :
1 su br. un
4 yumurta
1 paket kabartma tozu
1 su br. yoğurt
Ceviz veya fındık(üzeri için)
Şerbeti için :
3 su br. su
3 su br. şeker
1 dilim limon

Hazırlanışı :

Yumurtayı, yoğurdu diğer malzemeleri de ekleyin ve birlikte karıştırın. Hamur yoğurulduktan sonra bekletilmez hemen kızartılır. Beklerse yumuşar.Hamura demiri bastırın ve kaldırın. Demir kızgın olduğu için kendi şekline göre hamur alacaktır.
Demir Tatlısı görüntüsü itibariyle alışılagelmiş sunumlardan farklı ve lezzetli bir yöresel tatlı..Tatlıya ismini veren demir kalıba, bu farklılığı yaratan ana unsur demek pek de yanlış olmaz..Bu demir kalıpların en önemli özelliği hiçbir zaman yıkanmaması..Kızartma işleminiz bittikten sonra kalıbınızı, sıvıyağ döktüğünüz bir havlu kağıt yardımıyla silerek temizlemek durumundasınız aksi taktirde su değen kalıp hiçbir işe yaramıyor…
ALINTIDIR....
 
Bir erzurumlu olarak teşekkür ediyorum :)
Veee cağ kebabı ayran aşı ve su böbreğinin hastasıyım resmen . Ahyyy nasıl canım çekti akşam aksam :)

Beğenmenize sevindim:KK16:
Benim de küçüklüğüm Erzurum'da geçti.:KK34:Bu yemekleri tadını da yapmasını da az çok biliyorum çok güzel lezzetler:KK56::KK16:
 
Tatar Böreği
$12959728857981006_400.jpg
Malzemeler:
1 kilo az yağlı dana kıyma
2 yemek kaşığı tereyağı
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı pul biber
2 çay kaşığı karabiber

Hamuru için;
1 adet yumurta
4 çay bardağı su
1 çay kaşığı tuz
Alabildiği kadar un
Hamur haşlandıktan üzerine koymak için 3 yemek kaşığı tereyağı

Yapılışı:
Üzerine eklenecek harcı için; Kıyma çok az su ile bir süre kavrulduktan sonra tereyağı eklenir. Tereyağıyla da iyice kavrulan kıymaya en son baharatları ve tuzu eklenip, dinlenmeye bırakılır. Hamuru için; 4 çay bardağı su, tuz ve yumurta iyice karıştırıldıktan sonra alabildiği kadar un eklenerek, sert kıvamda bir hamur elde edilir. Hamurun kıvamını bulması için uzun süre yoğurulması gerekmektedir. İyice yoğrulan hamur kesilerek dört bezeye ayrılır. Hamur bezelerinin açılacak kıvama gelmesi için üzeri hava almayacak şekilde kapatılarak, en az 10 dakika dinlendirilir. Hamur sert olduğu için her bir parça önce merdane sonra oklava ile orta kalınlıkta açıldıktan sonra yine orta kalınlıkta şeritler halinde kesilir.

Üst üste getirilen şeritler orta büyüklükte üçgen şeklinde kesildikten sonra kaynatılan tuzlu suda haşlanır. Hamurların pişerken yapışmaması için suyun bol olması önemlidir. Haşlanan hamurlar suyu süzüldükten sonra yapışmaması için soğuk sudan geçirilir. Tereyağı eritilip, pembeleşinceye kadar kızması beklenir. Pembeleşen tereyağı, derin bir kabın içine alınan haşlanmış hamurlarla karıştırılır. Geniş bir servis tabağına alınan tereyağı ile lezzetlenmiş hamurların üzerine bolca sarımsaklı yoğur ve kıymalı harcı yerleştirilir. Yemeğimiz servise hazırdır.
ALINTIDIR...
 
KETE
$kete-gida-1.jpg

içindekiler
3 kase un
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay bardağı sıvıyağ
2 yemek kaşığı yoğurt
1 paketten biraz az maya
Mayayı ıslatmak için biraz su ve süt
1 tane kesme şeker
Çörek otu

Ketenin İçi İçin :
1 su bardağı un
1 tatlı kaşığı tuz
3 yemek kaşığı tereyağı

hazırlanışı
Elenen una yağ, yoğurt, yumurta(2 adet) karışımını ekleyin ve yogurun
Hamur yumuşak hale gelince 5 parçaya bölün
Hamur parçaları merdane ile açılır, üstüne yumurta akı sürülür
Un, toz şeker, tereyağı ve vanilyadan oluşan karışım içine serpilerek istenilen şekilde katlanır
Üstüne yumurta sarısı sürülür 180 derecede 20 dk pişirilir
Afiyet olsun.
ALINTIDIR..
 
KADAYIF DOLMASI
$576657791543.jpg
Malzemeler
300 gram tel kadayıf
2 su bardağı dövülmüş ceviz
3 adet yumurta
Şerbeti için:
4 su bardağı tozşeker
4 su bardağı su
Çeyrek limonun suyu

Kızartmak için:
Sıvıyağ

Kadayıf Dolması Yapılışı
ÖNCELİKLE şerbet için tozşeker ve suyu bir tencereye alıp ocağa oturtun. Kaynamaya başlayınca limon suyunu katın. Bir-iki taşım daha kaynadıktan sonra ocaktan alıp, soğumaya bırakın. Elle didiklenmiş kadayıftan parçalar alın ve avucunuzun içinde 15 cm x 15 cm'lik, her tarafı aynı kalınlıkta olacak biçimde kareler hazırlayın. Ortasına ceviz koyup, dolma şeklinde sarın. Kadayıf ve ceviz bitene kadar işleme devam edin. Yumurtayı derin bir kasede çırpın ve kadayıf dolmaları yumurtaya bulayın. Sıvıyağda kızartın ve soğuk şerbetin içine atın. 10 dakika beklettikten sonra çıkarıp servis yapın.
ALINTIDIR..
 
Beğenmenize sevindim:KK16:
Benim de küçüklüğüm Erzurum'da geçti.:KK34:Bu yemekleri tadını da yapmasını da az çok biliyorum çok güzel lezzetler:KK56::KK16:

Ketelerini pek sevdiğimi söyleyemem ama su böreği benim lezzetim :) cok sevmenin getirdiği bir sonuç olarak 23 yaşında su böreği yapıyorum iki yıldır biliyorum :)
Ve cağ kebabini erzurumda özellikle de oltu ilçesinde bir kez yiyen diğer yediği kebaplara kebap demez , tabii odun ateşinde olanlar :) ,memleketim diye demiyorum inanın
 
Ketelerini pek sevdiğimi söyleyemem ama su böreği benim lezzetim :) cok sevmenin getirdiği bir sonuç olarak 23 yaşında su böreği yapıyorum iki yıldır biliyorum :)
Ve cağ kebabini erzurumda özellikle de oltu ilçesinde bir kez yiyen diğer yediği kebaplara kebap demez , tabii odun ateşinde olanlar :) ,memleketim diye demiyorum inanın

Maşaallah canım biliyorum Erzurum hanımları çok beceriklidir:nazar:Ben de keteyi çok seviyorum yıllardır hiç yemedim yapsam iyi olacak aklıma geldi:KK56:
Doğrudur canım:KK56::KK34::KK16:
 
SU BÖREĞİ
$su börei.jpg $su-boregi.jpg
Hamur için;

Orta bir tepsi için 6 yumurta, 1 tatlı kaşığı tuz, ve un Yumurta ve tuz çırpıldıktan sonra içine aldığı kadar un karıştırılarak, kulak memesi yumuşaklığında hamur haline getirilir, üzerine bir bez örtülerek yarım saat dinlendirilir Hamur künd haline getirilerek her künd ince yufka halinde ve elimizdeki tepsi büyüklüğünde açılır İdeali elimizdeki tepsi büyüklüğünde 10 yufka ile yapılanıdır

Böreğin içi için;
½ kg kadar civil peynir, 1 demet saplarından ayıklanmış maydanoz yaprağı iyice karıştırılır

Böreğin hazırlanışı;
İki yufka dışında diğer yufkalar tek, tek kaynayan suya atılır ve bir dakika bekletilir Sıcak sudan çıkan hamur soğuk su tenceresine atılır Tepsi tere yağı ile yağlanarak; en alta haşlanmamış yufkalardan biri serilir Haşlanmış yufkalar kuru bir bezle suyu alındıktan sonra sırayla kuru yufka üzerine tepsiye serilir Serilen yufkaların arasına birer çorba kaşığı eritilmiş tere yağı (sarı yağ) gezdirilir 5 yufkadan sonra hazırlanmış iç (civil peynir maydanoz karışımı) tepsiye her yerinde ayni kalınlıkta olacak şekilde yayılır, 10 ncu yufkaya kadar kalan yufkalar yine arasına sarı yağ gezdirilerek tepsiye dizilir En üste ise kalan son haşlanmamış yufka muntazam bir şekilde kapatılarak tepsinin kızartılmasına geçilirErzurum Su Böreği kızartılması fırında değil ocak üzerinde olmalıdır Sık, sık en alt yufka kontrol edilerek her yeri ayni oranda ve kıvamında kızartılır İkinci bir tepsiden faydalanarak börek ters yüz edilerek kızarmayan bölümde güzelce kızartılarak zevke göre dilimlenir sıcak, sıcak servis yapılır

ALINTIDIR...
 
Siz de hoşgeldiniz mutfağınızı paylaşacağım umarım beğeneceğiniz paylaşımlar olur:KK16:Siz de paylaşımlarda bulunabilirsiniz:KK56::KK34:

hosbulduk :) ben sizi zaten arada takip ediyorum ozellikle ramazanda cok faydalandim sizin sayfalarinizdan bilmedigim seyleri denedim esim begendi cok tesekkur ediyoruz tarifleriniz cok guzel :)
 
Maşaallah canım biliyorum Erzurum hanımları çok beceriklidir:nazar:Ben de keteyi çok seviyorum yıllardır hiç yemedim yapsam iyi olacak aklıma geldi:KK56:
Doğrudur canım:KK56::KK34::KK16:

Teşekkür ederim :)
Afiyet olsun şimdiden :)

Bir de tatar böreğini yazmışsınız, ben onu da sevmezdim ama geçen ramazanda üstüne kıyma dökerek yaptık ,sizin tarifinizdeki gibi ,o kadar lezzetli oldu ki ben bile sevdim :)
Teşekkür ederiz ,paylaşımlariniz çok güzel :KK71:
 
AŞ OTU ÇORBASI
$zakkum_1342613239152.jpg
MALZEMELER

* Bir su bardağı aşurelik buğday

* Bir yumurta sarısı

* Bir su bardağı yoğurt

* Bir çorba kaşığı un

* Biraz tereyağı

* Bir tutam aş otu

KÖFTESİ İÇİN

* 50 gr kıyma

* Karabiber

* Kimyon isteğe bağlı



YAPILIŞI

Köftenin yapılısı: Kıymayı karabiber tuz ve kimyon ile iyice yoğuruyoruz ve minik minik köftelr halıne getiriyoruz. Köfteler leblebi kadar olmalı :)



Tencereye 5 su bardağı su koyup kaynatıyoruz. İçine önceden ıslatılmış buğdaylarımızı atıyoruz ve iyice pişiriyoruz. Buğdayın pişmesine yakın ayrı bir kapta yoğurt, yumurta sarısı ve unu çırpıyoruz ve sonra çorbanın sıcak suyundan alıp yoğurta bir kepçe dökelim terbiyesini verelim :) daha sonra terbiyesini verdiğimiz yoğurdu tenceredeki çorbaya boşaltalım karıştırarak kaynatalım.. çorba koyulaşacaktır koyulasan kıvamı acmak ısın yavasca kaynar su ekleyelım daha sonra hazırlanan köfteleri atalım karıstıralım bıraz kaynasın sonrasındada aş otu atalım bir iki taşım kaynasın kaynadıktan sonra uzerıne tereyağını eritip çorpanın uzerıne doküp altını kapatalım =)

afiyet olsun :):)
ALINTIDIR...
 
Son düzenleme:
hosbulduk :) ben sizi zaten arada takip ediyorum ozellikle ramazanda cok faydalandim sizin sayfalarinizdan bilmedigim seyleri denedim esim begendi cok tesekkur ediyoruz tarifleriniz cok guzel :)
Öyle mi çok memnun oldum çok teşekkürler:KK16:Her zaman bekliyorum:KK16:
Teşekkür ederim :)
Afiyet olsun şimdiden :)

Bir de tatar böreğini yazmışsınız, ben onu da sevmezdim ama geçen ramazanda üstüne kıyma dökerek yaptık ,sizin tarifinizdeki gibi ,o kadar lezzetli oldu ki ben bile sevdim :)
Teşekkür ederiz ,paylaşımlariniz çok güzel :KK71:
Evet ben de şimdi tariflere baktım ,iki farklı tarif vardı ben kendi bildiğin ve yaptığım tarifi ekledim:KK34:Sahiden çok güzel oluyor:KK56:Sık sık yapıyorum:KK56:
aman Allah'im su boregi en sevdigim borek :KK16:

Ahhh kim sevmez ki su böreğini değil mi:KK56::KK19:
 
SU BÖREĞİ
Eki Görüntüle 840147 Eki Görüntüle 840148
Hamur için;

Orta bir tepsi için 6 yumurta, 1 tatlı kaşığı tuz, ve un Yumurta ve tuz çırpıldıktan sonra içine aldığı kadar un karıştırılarak, kulak memesi yumuşaklığında hamur haline getirilir, üzerine bir bez örtülerek yarım saat dinlendirilir Hamur künd haline getirilerek her künd ince yufka halinde ve elimizdeki tepsi büyüklüğünde açılır İdeali elimizdeki tepsi büyüklüğünde 10 yufka ile yapılanıdır

Böreğin içi için;
½ kg kadar civil peynir, 1 demet saplarından ayıklanmış maydanoz yaprağı iyice karıştırılır

Böreğin hazırlanışı;
İki yufka dışında diğer yufkalar tek, tek kaynayan suya atılır ve bir dakika bekletilir Sıcak sudan çıkan hamur soğuk su tenceresine atılır Tepsi tere yağı ile yağlanarak; en alta haşlanmamış yufkalardan biri serilir Haşlanmış yufkalar kuru bir bezle suyu alındıktan sonra sırayla kuru yufka üzerine tepsiye serilir Serilen yufkaların arasına birer çorba kaşığı eritilmiş tere yağı (sarı yağ) gezdirilir 5 yufkadan sonra hazırlanmış iç (civil peynir maydanoz karışımı) tepsiye her yerinde ayni kalınlıkta olacak şekilde yayılır, 10 ncu yufkaya kadar kalan yufkalar yine arasına sarı yağ gezdirilerek tepsiye dizilir En üste ise kalan son haşlanmamış yufka muntazam bir şekilde kapatılarak tepsinin kızartılmasına geçilirErzurum Su Böreği kızartılması fırında değil ocak üzerinde olmalıdır Sık, sık en alt yufka kontrol edilerek her yeri ayni oranda ve kıvamında kızartılır İkinci bir tepsiden faydalanarak börek ters yüz edilerek kızarmayan bölümde güzelce kızartılarak zevke göre dilimlenir sıcak, sıcak servis yapılır

ALINTIDIR...
Ahhh ah ışte su böreği :KK43: , acı çekiyorum şu an :KK43:
Bir de ilave olarak şunu eklemek istiyorum , 12 ~13 kat biraz daha kalın olduğu için bana daha ideal geliyor ve en son kata dediğiniz gibi haşlanmamiş yufkayi kapattiktan sonra onun uzerine de yağ dökmemiz lazim yoksa kupkuru olur en üstü
Ve ben yaparken yufkayi soğuk suya aldiktan sonra bezle silmiyorum bence gerek yok , süzgecinden gecirip elimle de suyunu sıktıkdan sonra tepsiye diziyorum :)
Son olarak malesef ocakta pisirmek cok zor direk fırına atıyorum :)
 
Ahhh ah ışte su böreği :KK43: , acı çekiyorum şu an :KK43:
Bir de ilave olarak şunu eklemek istiyorum , 12 ~13 kat biraz daha kalın olduğu için bana daha ideal geliyor ve en son kata dediğiniz gibi haşlanmamiş yufkayi kapattiktan sonra onun uzerine de yağ dökmemiz lazim yoksa kupkuru olur en üstü
Ve ben yaparken yufkayi soğuk suya aldiktan sonra bezle silmiyorum bence gerek yok , süzgecinden gecirip elimle de suyunu sıktıkdan sonra tepsiye diziyorum :)
Son olarak malesef ocakta pisirmek cok zor direk fırına atıyorum :)

Ellerinize sağlık:KK56:Ben de 10 -11 kat falan yapıyorum:KK34:Evet haklısın direk fırına atmak en kolayı ama ocakta pişincede ayrı bir güzel oluyor:KK56::KK34:
 
X