Yöresel Tarif Iğdır Mutfagı

Yöresel Yemekler

Efser

Nirvana
Pro Üye
8 Aralık 2011
40.960
134.215
$image.jpg
$image.jpg $image.jpg $image.jpg
$image.jpg $image.jpg $image.jpg
$image.jpg $image.jpg $image.jpg
$image.jpg $image.jpg $image.jpg
$image.jpg $image.jpg $image.jpg
IĞDIR YEMEK KÜLTÜRÜ
Iğdır'ın adı; 24 Oğuz boyundan 21’ncisi sayılan İç-Oğuzlar-Üç-Ok kolunun ve Oğuz Han'ın altı oğlundan biri olan Cengiz Alp'in en büyük oğlu olan "Iğdır Beğ" den gelmektedir. Bu boyun ilk başbuğu Iğdır Beğ'dir. Iğdır'ın kelime olarak manası "iyi, büyük, yiğit başkan, ünlü ve sahip" gibi anlamlara, Yazıcıoğlu ve Resid-Üd-Din'e göre ise "iyi, ulu, bahadır" manalarına gelmektedir.
Prehistorik (Tarih Öncesi), çağlardan bu tarafa önemli bir yerleşim merkezi olmuş Iğdır ve çevresindeki yerleşmelerin ne zaman başladığı kesin olarak bilinmemekle birlikte, yapılan ilmi çalışmaların büyük çoğunluğu Orta Asya'dan geldikleri kabul edilen Hurriler'in bölgenin ilk sakinleri olduklarını göstermektedir.( M.Ö. 5000-4000 )Daha sonra Urartular, Persler ve M.S. 2. asırda bölge Roma İmparatorluğunun hâkimiyetine girdi. M.S. 395’te Roma ikiye bölününce, bu bölge de bütün Anadolu gibi Bizans İmparatorluğunun payına düştü. Sultan Alparslan Iğdır’ı fethederek Türk topraklarına kattı. Daha sonra bir süre Gürcülerin elinde kalan Iğdır, 13. asırda Moğol istilâsına uğradı. Moğollardan sonra bölgeye Karakoyunlular, Akkoyunlular ve Safevîler hâkim oldu. Kânûnî Sultan Süleyman devrinde Osmanlı topraklarına katıldı. Bölge 19. asra kadar birkaç defa İran saldırıları neticesinde el değiştirdi. 1878’de Rusların eline geçen Iğdır, 1918’e kadar 40 sene boyunca işgal altında kaldı. Ermeniler tarafından 1919’da işgal edilen Iğdır, 13 Kasım 1920’de kurtarıldı. Kars iline bağlı iken 27 Mayıs 1992’de yeni düzenlemeyle il oldu.
Iğdır hemen, hemen her türden tarım ve hayvancılık etkinliğinin merkezi konumundadır. Topraklardaki verimin yanı sıra yaylaları ve Türkiye’nin en yüksek noktası olan Ağrı Dağı, şehrin yeryüzü zenginliğini perçinler. Bölgede, Türklerin Ergenekon dan çıkış bayramı olarak ta bilinen Nevruz’da birbirinden güzel ve görkemli etkinlikler düzenlenir.
Iğdır mutfağında et özellikle kırmızı et önemli yer tutuyor. Yemeklerin çeşitliliği ise göz kamaştırıcı. Yalnız etli yemekler değil, çorbalar, sebze yemekleri, tahıllar-erişteler, ekmekler, tatlılar, kurubaklagiller, Reçeller oldukça çeşitli olarak tüketiliyor. Katık aşı,bozbaş, kelecoş, hörre, helise, perzana, taş köfte, cızdık tadılması gereken yerel lezzetler arasında sayılabilir.

Iğdır Yöresel Yemekleri

Çorbalar
QATIĞAŞI ( Pirinç ve lepe ile yapılır ) - KELECOŞ ( Patates,bulgur ve lepe ile yapılır ) - AYRANAŞI ( Bulgur, çeşitli ot, ayran ile yapılır ) HÖRRE ( bir nevi un çorbasıdır ) - SÜT HÖRRESİ ( Hörrenin süt ilave hali ) - SABAHAŞI ( Olmamış buğdayın dövülmüş hali " çiğden " yapılır. Çorbanın özelliğinin başında tandırda pişmesi gelir. Ayrıca diğer bir özelliği ise çok kaynamasıdır. O kadar kaynar ki malzemeler tanınmaz hale gelir.)- HELİSE ( tavuk veya hindiden sabahaşı gibi yapılır tek farkı iyice pişirilir. Malzemeler tanınmayacak hale gelir.) - PERZANA ( pirinç, et suyu, ve kuru erik ile yapılır. Yumurtalı yoğurt ile piştikten sonra terbiye edilir.)

Etli Yemekler
TAŞ KÖFTE ( Et dövme taşında tokmakla dövülür.) - TAVUK ŞORVA ( Öncelikle tavuk parçalara ayrılarak bir tencereye konulur. Lepe ve su eklenerek ateş üzerine alınır. İnce ince kıyılmış soğan ve tuz, hazırlanan karışım içine konarak tencerenin kapağı kapatılır. Lepenin pişmesi beklenir. Lepe pişince rendelenmiş domates, halkalar halinde doğranmış biber ve patates eklenerek bir süre kaynatılır. Daha sonra yağı konularak, üzerine sarıkök serpiştirilir. Patatesler ve tavuk pişince ateşten alınır.) - TANDIR ŞİŞ ( Şişe dizilen et ve sebzeler tandıra sarkıtılarak pişirilir ) - EKŞİLİ ( 1 orta boy kuru soğan veya yarım demet sebzi “Yöresel bir ot” Et kuşbaşından biraz büyük parçalara ayrılıp tencereye konulur. Lepe ve su eklenerek ateş üzerine alınır. Diğer yanda yağ ile bütün bir soğan kavrulur. (Eğer sebzi varsa soğan kullanılmaz sebzi 2 cm büyüklüğünde doğranır ve yağla kavrulur.) Kavrulan limontuzu konularak tencereye boşaltılır. Daha sonra salça veya rendelenmiş domates, sarıkök, tuz eklenerek iyice pişirilir. Lepeler pişince ateşten alınır.) - İŞKEMBE KAVURMA - CIZDIK ( Koyunun kuyruğu iyice temizlenir. Küçük küçük parçalara kesilip bir tencereye konulur. Ateş üzerine alınarak kavrulur. Tuzu ekledikten sonra rengi pembeleşmeye başlayınca ateşten alınır. Ya sıcak tüketilir ya da çeşitli yemeklerde kullanılır. ) - PAÇA

Kurubaklagiller
BOZBAŞ

Sebze Yemekleri
YAĞ ŞORVASI ( Öncelikle tencerede yağ ve salça biraz kavrulur. Eğer domates varsa kabuğu soyulup küçük küçük doğranır. Yağla kavrulur, su eklenerek kaynatılır. Temizlenmiş pirinç ve dörde bölünmüş patatesler eklenerek biraz daha pişirilir. Tuz ilave edilir. Patatesler pişince ateşten alınır. ) - ETLİ SARMA - CILVIR ( Yabani bitki yemeğidir. Öncelikle kazayağları ve pirinçler ayıklanıp yıkanır. Kazayağları ince ince kıyılır. Sonra bunlar bir tencereye konulur. Tencere ateş üzerine alınır. Biraz pişirildikten sonra üstüne yumurtalar kırılır. Tuzu, margarini eklenerek karıştırılır. Üzerini örtecek kadar su ilave edilir. Kapağı kapatıp, pişmeye bırakılır. Pişince ateşten alınır.) - SALMANCA ( Yabani bitki yemeğidir.Salmancalar temizlenip küçük küçük kıyılır. Tencereye su ve kıyılmış salmancalar konularak pişirilir. Pişen salmanca sıkılarak suyu çıkarılır. Daha sonra tavaya yağ konulur. Salmancalar kavrulduktan sonra üzerine yumurta kırılarak tuzu eklenir.) - OMACAŞI ( Yabani bitki yemeğidir.Evelikler temizlenip yıkanır. İnce ince doğranır. Doğranmış evelik börülce, margarin, salça, tuz ve üzerini iki parmak kapatacak kadar su ile beraber düdüklü tenereye konarak pişirilir. )

Tahıllar
EKŞİLİ PİLAV - KURU ÜZÜMLÜ PİLAV - KEKLİK ETLİ LEPELİ PİLAV - SÜTLÜ PİLAV - BÖRÜLCELİ BULGUR - EVELİKLİ BULGUR

Erişteler
TEREYAĞLI ERİŞTE (Tencereye su konur. Kaynayınca tuz eklenerek erişteler ilave edilir. Pişen eriştenin yüzünde ara ara oluşan köpükler bir kaşıkla alınır. Suyu iyice çekince ateşten alınır. Üstüne eritilmiş tereyağı gezdirilir. Bir süre dinlendirerek servis yapılır.)

Ekmekler
TAPAN ( Hamur lavaşta olduğu gibi hazırlanır. Fakat tapan yaparken genellikle süt kullanılır. Hazırlanan hamur mayalandırılıp lavaşla aynı büyüklükte bezelere ayrılır. Bezeler 7–8 mm inceliğinde 25–30 cm büyüklüğünde açılarak tandıra yapıştırılır. Kızarınca alınır. )

Tatlılar
FETİR ( Öncelikle ½ bardak sütte maya ezilir. 6 bardak una tuz maya eklenerek geri kalan sütle kulak memesinden yumuşak hamur hazırlanır ve mayalanmaya bırakılır. Diğer tarafta içi için yağ eritilir. Eritilen yağa un ilave edilip kavrulur. Pembeleşince şeker eklenir çok az su dökülerek yumuşak bir hamur haline getirilir. İçi bir tarafta soğutulurken, mayalanan hamur yumruk büyüklüğünde bezelere ayrılır. Ayrılan bezeler elle biraz açıldıktan sonra hazırlanan iç konulup tekrar beze haline getirilir. Tekrar elle 1 cm kalınlığında 15 cm çapında açılarak üstüne önceden hazırlanmış yoğurt yumurta sarısı karışımı sürülür. Tandıra yapıştırılır. Kızarınca alınır. )- KUYMAK ( Tavaya yağ konularak eritilir. Eritilen yağa sarıkök ilave edilir. Diğer tarafta bir kap içerisinde hazırlanmış su, un, tuz karışımı erimiş yağın içine yavaş yavaş dökülüp hızlı hızlı karıştırılır. Pişince ateşten alınıp üstüne kepleme dökülür. “kepleme”: Nabat şekeri, tarçın, akkök, muğek ve karabiberden oluşan, İrandan gelen bir karışımdır. )

Reçeller
PATLICAN REÇELİ ( Patlıcan bir gece önceden sönmemiş kireç suyuna yatırılır. Ertesi gün kireçli sudan alınır. Birkaç yerinden delinerek zey konmuş suda kaynatılır. Tam pişmeden alınır. Sonra süzgece konularak biraz soğutulur. Soğutulan patlıcanlar ele alınarak hafifçe sıkılır ve siyah suyu çıkarılır. Diğer tarafta şekerle su kaynatılır. Sıkılan patlıcanlar şekerli suya atılır. Limon suyu sıkılıp bir süre kaynatılır. Patlıcanlar şeffaflaşınca tırnak üzerine bir damla şurup dökülür, akmazsa ateşten alınır. Sıcak sıcak kavanozlara doldurulur. )
Alıntıdır...
 
Eki Görüntüle 847144
Malzemeler:
½ Su bardağı pirinç
1 Çay bardağı Lepe(nohut kırığı)
4 Yaprak Pazı
1 su bardağı yoğurt
1 Adet Havuç;
½ Demet Maydanoz
½ Demet dereotu
½ Demet taze Kişniş
1 Su bardağı et suyu

Yapılışı:
Öncelikle tencereye su alıp üzerine yarım su bardağı pirinci ilave edin. Pirinçler yumuşayıncaya kadar haşlanırken; diğer tarafta pazı, maydanoz, dereotu ve kişnişi ince ince doğrayın. Pirinçler yumuşamaya başladığı zaman, önceden haşlanmış olan 1 çay bardağı lepeyi pirinçlerin üzerine ilave edin. Tuzunu ekleyip karıştırın. 1 Adet havuç rendeleyip, malzemelerin üzerine ilave edin. Daha sonra, önceden doğradığınız 4 yaprak pazı, yarım demet maydanoz, yarım demet dereotu, yarım demet taze kişnişi malzemelerin üzerine ilave edin. Yeşillikler rengini kaybetmeden, üzerine bir su bardağı et suyunu ekleyin. Kısa süre kaynatıp altını kapatın. Çorba soğuduktan sonra üzerine 1 su bardağı yoğurdu ilave edip, istediğiniz kıvama göre sulandırabilirsiniz.
Alıntıdır...
 
Eki Görüntüle 847145
Malzemeler:
1 kg yağsız dana eti
7 adet yumurta
1 adet soğan
1 çay bardağı lepe (kırık nohut)
½ su bardağı pirinç
½ su bardağı bulgur
1 avuç reyhan otu
2 tatlı kaşığı tuz

Suyu için:
2 adet patates
2 yemek kaşığı margarin
3 yemek kaşığı salça

Yapılışı:
7 adet yumurta katı olacak şekilde haşlanır. 1 kilo yağsız, sinirleri alınmış dana eti, taşta iyice dövülür. 1 soğan irice doğranarak ete eklenir, etle birlikte dövülür. Önceden haşlanmış 1 çay bardağı kırık nohut da ete eklenir ve birlikte dövülür. Yarımşar bardak pirinç ve bulgur yıkanır, malzemelere eklenir. 1 avuç reyhan ve tuzu eklenen harç, iyice yoğrulur. Ayrı bir tencerede iki yemek kaşığı margarin eritilir, 3 yemek kaşığı salça ilave edilir. Üzerine 2 litre kadar sıcak su ve tuzu ilave edilir. Küp küp doğranan 2 patates, bu salçalı suda haşlanmaya alınır. Yumurtalar bütün halinde etli harçla kaplanarak yuvarlak köfteler hazırlanır. Köfteler, kaynamakta olan sosta pişmeye alınır. Piştikten sonra ikiye bölünür, üzerine suyu gezdirilir.

Arzuman köfte, servise hazırdır.


Alıntıdır...
 
Son düzenleme:
Eki Görüntüle 847147

Yarım kg et
1 baş kuru soğan
Yeteri kadar yağ
2-3 adet patates
1-2 tane domates
1 yemek kaşığı salça
Lepe (Nohutun kırılmışı)

Yapılışı:
Önce normal bir tencereye soğanları küçük küçük kıyıp koyun. Eti normal büyüklükte doğrayın, yağla birlikte hafif kızartın. Sonra domatesi doğrayıp, salçayı da hafif sulandırıp tencereye dökün. Tencerenin yarısına gelecek şekilde su koyun. Bir taşım kaynadıktan sonra lepeyi (isterseniz nohut kırılmadan da konur). Patatesleri dörde bölüp tuzunu da ekleyerek tencerenin kapağını kapatın. Altını da hafif kısarak yarım saat kadar pişmesini bekleyin. İçi biraz çukur yemek tabaklarda servis yapın.
Alıntıdır...
 
Eki Görüntüle 847150
Taş Köfte
500 gr kemiksiz et
1 çay kaşığı sarıkök
1 tatlı kaşığı salça
1 yemek kaşığı ayçiçeği yağı
1 çay kaşığı karabiber
3–4 dal maydanoz
½ kuru soğan
1 çay bardağı lepe
1 çay bardağı pirinç
1 yumurta
1 orta boy patates
1 yemek kaşığı margarin
Et dövme taşında tokmakla dövülür. (Kıyma olarak da kullanılabilir.) Et iyice dövüldükten sonra salça ayçiçeği yağı, ince ince kıyılmış maydanoz, lepe, pirinç ete karıştırılıp yoğrulur. Yoğrulmuş etin üzerine sarı kök, karabiber serpilip yumurta kırıldıktan sonra tekrar yoğrulur. (Köftelerin pişerken dağılmaması için iyice yoğrulması gerekir.) Yoğrulduktan sonra et avuç içinde yuvarlanarak orta boy bir patates büyüklüğünde köfteler hazırlanır. Diğer yanda margarinle ince kıyılmış soğan kavrulur. Salça, su eklenip suyun kaynaması beklenir. Su kaynayınca köfteler suya ilave edilip beş dakika kadar kaynatılır. Sonra patatesler 5–6 parçaya bölünerek
Yemege eklenir. Tuzu da eklenip bir süre daha kaynatılır. Patatesler pişince ateşten alınır.
Alıntıdır...
 
Eki Görüntüle 847163
Malzemeler :

2 yemek kaşığı tereyağı
1 kahve kaşığı sarıkök
3 su bardağı un
1 çay kaşığı tuz
250 gr kepleme
Su
Yapılışı:

Tavaya yağ konularak eritilir. Eritilen yağa sarıkök ilave edilir. Diğer tarafta bir kap içerisinde hazırlanmış su, un, tuz karışımı erimiş yağın içine yavaş yavaş dökülüp hızlı hızlı karıştırılır. Pişince ateşten alınıp üstüne kepleme dökülür. “kepleme”: Nabat şekeri, tarçın, akkök, muğek ve karabiberden oluşan, İrandan gelen bir karışımdır.

Afiyet Olsun.

Alıntıdır...
 
Eki Görüntüle 847176

Malzemeler:
* 1 kg kuşbaşı et
* 4 su bardağı pirinç
* 7 yemek kaşığı lepe
* 2 adet lavaş ekmeği
* 2 demet sebzi
* 1 yemek kaşığı salça
* 1 yemek kaşığı zerdeçal
* 1 tatlı kaşığı limon tuzu
* 2 tatlı kaşığı tuz
Yapılışı:
Öncelikle 1 kg yağsız kuşbaşı dana eti haşlanır. 4 su bardağı pirinç ıslatılır. 1 soğan yemeklik doğranır, 2 yemek kaşığı margarinde kavrulmaya başlanır. Haşlanan etler soğanların üzerine alınarak kavrulur. Üzerine 1 yemek kaşığı salça ve 1 yemek kaşığı zerdeçal ilave edilir. Etlerin biraz üzerinde kalacak kadar sıcak su katılır, 7 yemek kaşığı kırık nohut, uzun uzun doğranmış 2 demet sebzi, 1 tatlı kaşığı limon tuzu eklenir ve pişmeye bırakılır. Önceden ıslatılmış pirinçler, iyice yıkanır, ayrı bir tencerede bol sıcak suda haşlanmaya alınır, tuzu ilave edilir. Birkaç dakika kaynatılıp süzgeçten geçirilir. Bir tavada 7 yemek kaşığı margarin, eritilir. Büyük bir tencerenin dibine lavaş ekmekleri yerleştirilir. Hazırlanan süzme pilav, arasına yağ karışımından gezdirilerek tencereye alınır. Kapakla tencere arasına kağıt havlu serilir, kısık ateşte demlendirilir. Pilav servis edilmeden önce üzerine etli malzeme yerleştirilir, suyundan gezdirilir, kızarmış lavaş ekmeğiyle süslenir.Afiyet olsun.
Alıntıdır...
 
Eki Görüntüle 847177


Yarım kg pirinç
4 çorba kaşığı tereyağı
1 çay bardağı erişte
1 çay bardağı yeşil mercimek
1 çay bardağı maş
1 çay kaşığı zerdeçal
2 çay kaşığı tuz
Ayrıca:
1 adet yumurta
1 çorba kaşığı un

Pirinç bol soğuk suda 1 saat bekletilir. Sonra suyu süzülür. Tencerede kaynar su hazırlanır. Pirinçler bu suya atılır. Pişmesine yakın erişte katılır. 6-7 dakika sonra ateşten alınır ve süzülür. Pirince haşlanmış mercimek, maş, nohut ve zerdeçal katılır, karıştırılır. Yumurta ve un çırpılır. Tencerenin dibine biraz eritilmiş tereyağı konur, yumurtalı karışım dökülür, karıştırmadan kısa süre pişirilir. Üzerine pirinçli karışımın yarısı bırakılır, tereyağının yarısı gezdirilir. Kalan malzeme de konur. Kapak kapatılır. Çok kısık ateşte yaklaşık 15 dakika pişirilir. Yarım saat dinlendirildikten sonra servis tabağına ters çevrilir.
Alıntıdır...
 
$image.jpg


Yarım kg kıyma
1 adet soğan
2 adet patates
1 tatlı kaşığı sarıkök (zerdeçal)
10-15 dal maydanoz
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı kimyon
2 çay kaşığı tuz
Kızarma yağı

Soğan, patates rendelenir. Üzerine kıyılmış maydanoz ve diğer malzemeler katılır, bütünleşene kadar yoğrulur. Biraz iri ve uzun köfteler yapılır. Sıvıyağda kızartılır.
Alıntıdır...
 
$image.jpg



1 demet evelik
3 su bardağı börülce
3 yemek kaşığı margarin
1 yemek kaşığı salça ve tuz

Evelikler temizlenip yıkanır. İnce ince doğranır. Doğranmış evelik börülce, margarin, salça, tuz ve üzerini iki parmak kapatacak kadar su ile beraber düdüklü tencereye konarak pişirilir.
Alıntıdır...
 
Son düzenleme:
Eki Görüntüle 847195


2 kg un
1 kg şeker
2 margarin
Su

Un az su ile ovalanarak kalburdan veya elekten geçirilir. İri parçalarla küçük parçalar birbirinden ayrılır. Tencereye yağ konulur. Erimeye başlayınca önce büyük parçalar eklenerek kavrulur. Pembelenmeye başlayınca küçük parçalara ilave edilip dibi tutmaması için çok hızlı karıştırılır. Kahverengi bir renk almaya başlayınca diğer tarafta ılık suda eritilmiş şeker una dökülür. Katılaşıncaya kadar çok hızlı karıştırılır. Katılaşınca ateşten alınır.
Alıntıdır...
 
Eki Görüntüle 847239

10 küçük patlıcan
1 kg şeker
1 limon
250 gr sönmemiş kireç
250 gr zey
2 lt su

Patlıcan bir gece önceden sönmemiş kireç suyuna yatırılır. Ertesi gün kireçli sudan alınır. Birkaç yerinden delinerek zey konmuş suda kaynatılır. Tam pişmeden alınır. Sonra süzgece konularak biraz soğutulur. Soğutulan patlıcanlar ele alınarak hafifçe sıkılır ve siyah suyu çıkarılır. Diğer tarafta şekerle su kaynatılır. Sıkılan patlıcanlar şekerli suya atılır. Limon suyu sıkılıp bir süre kaynatılır. Patlıcanlar şeffaflaşınca tırnak üzerine bir damla şurup dökülür, akmazsa ateşten alınır. Sıcak sıcak kavanozlara doldurulur.
Alıntıdır...
 
Eki Görüntüle 847261



TAVUK ŞORVA

1 tavuk
1 orta boy soğan
1 çay kaşığı tuz
125 gr margarin
1 Çay kaşığı sarıkök
1 orta boy domates
3 sivri biber
1 orta boy patates
½ su bardağı lepe
1,5 lt su

Öncelikle tavuk parçalara ayrılarak bir tencereye konulur. Lepe ve su eklenerek ateş üzerine alınır. İnce ince kıyılmış soğan ve tuz, hazırlanan karışım içine konarak tencerenin kapağı kapatılır. Lepenin pişmesi beklenir. Lepe pişince rendelenmiş domates, halkalar halinde doğranmış biber ve patates eklenerek bir süre kaynatılır. Daha sonra yağı konularak, üzerine sarıkök serpiştirilir. Patatesler ve tavuk pişince ateşten alınır.
Alıntıdır...
 
Son düzenleme:
Eki Görüntüle 847262
EKŞİLİ

500 gr kemiksiz et
1 Su bardağı lepe
1 domates veya 1 çay kaşığı salça
5 gr limontuzu
2 su bardağı su
1 çay kaşığı sarıkök
1 yemek kaşığı margarin
Tuz

1 orta boy kuru soğan veya yarım demet sebzi “Yöresel bir ot” Et kuşbaşından biraz büyük parçalara ayrılıp tencereye konulur. Lepe ve su eklenerek ateş üzerine alınır. Diğer yanda yağ ile bütün bir soğan kavrulur. (Eğer sebzi varsa soğan kullanılmaz sebzi 2 cm büyüklüğünde doğranır ve yağla kavrulur.) Kavrulan limontuzu konularak tencereye boşaltılır. Daha sonra salça veya rendelenmiş domates, sarıkök, tuz eklenerek iyice pişirilir. Lepeler pişince ateşten alınır.
Alıntıdır...
 
Son düzenleme:
Eki Görüntüle 847269
İŞKEMBE KAVURMA
500 gr işkembe
3 orta boy patates
1 orta boy soğan
2 adet domates
3 adet sivribiber
2 yemek kaşığı margarin
1 yemek kaşığı tuz
İşkembe iyice yıkanıp temizlendikten sonra kaynar su hazırlanır. İşkembe bu suya batırılıp çıkarılarak yeşil kısmı bıçakla kazınarak temizlenir. Temizlenmiş işkembe kuşbaşı büyüklüğünde parçalara ayrılıp tencereye konulur ve haşlanır. Diğer yanda ince ince kıyılmış soğan ve biberler, küçük karelere bölünmüş patates ve domatesler bir tencerede margarinle kavrulur. Daha sonra haşlanmış işkembe kavrulan karışıma eklenir. Patatesler pişince tuz ilave edilerek ateşten alınır.(Kaynak Kişi: Ülker GÜNEŞ)
Alıntıdır...
 
Son düzenleme:
:KK56:Eki Görüntüle 847275
CIZDIK
Bir miktar koyun kuyruk yağı
Tuz
Koyunun kuyruğu iyice temizlenir. Küçük küçük parçalara kesilip bir tencereye konulur. Ateş üzerine alınarak kavrulur. Tuzu ekledikten sonra rengi pembeleşmeye başlayınca ateşten alınır. Ya sıcak tüketilir ya da çeşitli yemeklerde kullanılır.
Alıntıdır...
 
Son düzenleme:
Eki Görüntüle 847147

Yarım kg et
1 baş kuru soğan
Yeteri kadar yağ
2-3 adet patates
1-2 tane domates
1 yemek kaşığı salça
Lepe (Nohutun kırılmışı)

Yapılışı:
Önce normal bir tencereye soğanları küçük küçük kıyıp koyun. Eti normal büyüklükte doğrayın, yağla birlikte hafif kızartın. Sonra domatesi doğrayıp, salçayı da hafif sulandırıp tencereye dökün. Tencerenin yarısına gelecek şekilde su koyun. Bir taşım kaynadıktan sonra lepeyi (isterseniz nohut kırılmadan da konur). Patatesleri dörde bölüp tuzunu da ekleyerek tencerenin kapağını kapatın. Altını da hafif kısarak yarım saat kadar pişmesini bekleyin. İçi biraz çukur yemek tabaklarda servis yapın.
Alıntıdır...

Geçen gün gezi programında Iğdır'dalardı.Bu yemeği yaptılar.Ama tek kişilik çinko kaplarda pişirdiler.Çok tuhafıma gitti.Niye büyük bir tencerede yapmıyorlar da böyle eziyet çekiyorlar diye.Gerçekten tuhaf ama.Bu piştikten sonra yufka ekmekleri tabağa doğrayıp suyuyla ıslattılar.İçindeki eti,nohutu da ezdiler.Ekmeği daldırıp yediler.:KK56:
 
$image.jpg
Evet canım bende araştırken rastlamıştım,özelikle ramazanda yapılımıyormuş :KK34:
 
X