Kaygımla Nasıl Başa Çıktım? (Kendi Yöntemimle)

decalcomanie

Kullanıcı üyeliğini pasifleştirmiştir.
Üyelik İptali
Kayıtlı Üye
23 Haziran 2022
208
173
Merhaba Kadınlar Kulübü Ailesi! :KK73:

╔══════════════════════════════════════════════════════════════════════════╗
Öncelikle bu konuya yazacaklarım kesinlikle bilimsel kaynaklara vb. dayanmamaktadır. Gerek kendi bilgilerimle gerekse bu alanda deneyimli olan tanıdıklarımdan aldığım önerilerle bir yol çizdim. Bu yöntemler herkeste tıpatıp aynı sonuçları vermeyebilir sonuçta hepimizin kaygıları ve endişeleri farklı düzeyde. Benim bu konuyu açma sebebim ise, forumda bu yöntemleri arayan çok hanımefendinin olması. Bir de ben biraz fazla konuşuyorum çoğu kişiyle bu konuda çatıştım bu forumda. Bundan dolayı herkese tek tek yorum yazmak yerine (ki herkes göremiyor o şekilde) böyle bir gönderi hazırlayıp ulaşabildiğim kadar kişiye ulaşmak istedim. Sadece insanlara faydam dokunsun istiyorum.
E o zaman başlayalımm!!! :KK36:
╚══════════════════════════════════════════════════════════════════════════╝

Öncelikle kendi sorunlarımla başlayacağım.

Birkaç yıl önce olağanüstü şekilde kaygılara sahiptim. Yani her şeyi kafama takıyordum, günlük hayatta ufacık bir hata bile yapsam günüm zehir oluyordu. Bir de ufak olmayan hatalarda panik yapıyordum. Durum o kadar kötüydü ki tırnaklarımı ve tırnak etlerimi bile yoluyordum acısına rağmen. Her şeyi kontrol etmeye çalışıyordum. Nişanlımla tanıştığım dönem tüm kaygım en üst seviyedeydi. Ne yapacağımı bilemiyordum. Arkadaşlarım vardı ama doğru arkadaşlar olmadıklarını sonradan anladım. Yani hep ben çabalıyordum, hatalarını görmezden geliyordum olsun yalnız kalmaktan iyidir sabret diyordum. Dışarı çıkmak için ben çağırıyordum. Yalnız kalmaktan çok korkuyordum. Hata yaptığımı biliyordum ama korku hatalarımın önüne geçiyordu ve aynı döngüde dönüp duruyordum. Nişanlıma durumu anlattığımda öncelikle çevremi gözden geçirdik. Beni hiçbir şeye zorlamadı ve ne yaparsam yapayım yanımda duracağını söyledi. Bu çukurdan birlikte çıkacaktık.

Çevremi tamamen değiştirmeye karar verdim. Arkadaşım, dostum dediğim insanlar bana zarar veriyordu ancak ben bir başıma kalmaktan korkuyordum ve göz yumuyordum her şeye. Tek tek bağlarımı kopardım. Bunu yapmaya başladığımda bunun beni rahatlattığını hissettim. Sanki ruhuma vurulan paslı zincirleri tek tek söküyordum ve her seferinde daha rahat nefes alıyordum. O kadar iyi hissettiriyordu bu bana. Nişanlım beni hiç yargılamadı ve her adımda bana destek oldu. Bu yüzden hem sevdiğim adam hem de en iyi dostum oldu. Halen de öyle çok şükür. :nazar::KK36:

Çevre faktörünü aştıktan sonra bana odaklanmaya karar verdik. Kendime dönüp baktığımda gelişmek için hiçbir şekilde çaba sarf etmediğimi fark ettim. Yani başarılı bir öğrencilik hayatı geçirmiştim, öğretmenlerimin hiçbir zaman şikayetçi olduğunu da görmemiştim ama kendime ders dışında bir şey katmamıştım. Film, kitap vb. kültürüm de popüler kültür ile sınırlıydı. Nişanlımla birlikte her akşam en az 1 film izlemeye karar verdik. İnternet üzerinden olduğu için bunu kolayca yapabiliyorduk ve güzel zaman geçirmemizi de sağlıyordu. Halen yapıyoruz bu arada. Öyle ki artık film bulmakta zorlanıyoruz o kadar çok film izledik ki ama iyi geldiğini garanti ediyorum. :-) Sabahları kalktığımda direkt sosyal medyaya bakıyordum, insanların yaşamlarına özenip olumsuz düşüncelere kapılıyordum. Burada da çözümü hedefimi değiştirerek buldum. Önce telefona hiç bakmamayı denedim ancak ister istemez alarm kapatmak için baktığımda hemen sosyal medyaya yöneliyordum. Bu yüzden sosyal medya yerine güncel haberleri okumaya başladım. Bu da genel kültürümü ve dünyaya olan bakışımı oldukça geliştirdi.

Kaygılarım ve takıntılarım uyguladığım tüm adımlara rağmen devam ediyordu. Bu moralimi oldukça bozuyordu. Bir dersimizde müracaatçıların kaygı anında uygulayabileceğimiz teknikler öğretilmişti. İlk 4-7-8 nefes tekniğiydi. YouTube'da Meditopia TR kanalında bunun düzgün anlatımını buldum ve sizinle paylaşıyorum:


Ne zaman paniklersem bu nefes tekniğini uygulamaya başladım. Biraz olsun dikkatimi başka bir yere verme konusunda işime yaramıştı. Bu beni cesaretlendirdi. Bir diğer yöntem de 3-3-3 yöntemi. Burada duyularımızla kaygıyla başa çıkıyoruz. Öncelikle etrafımızdaki 3 şeye bakıyoruz. Ne olursa olsun. Ve söylüyoruz. Mesela odamızdayız. Etrafımızda olabilecek 3 tane şey 'Yatak, Dolap, Lamba' . Bunu 3 kere tekrarlıyoruz. Ardından duyduğumuz 3 sesi söylüyoruz. Mesela yorgan hışırtısı, kuş sesi, araba sesi vb. olabilir. Bunu da yüksek sesle söylüyoruz. En son bedenimizde 3 bölgeyi hareket ettiriyoruz. Mesela gözlerimizi kapatıp açıyoruz, ayağımızı sallıyoruz veya kolumuzu kaldırıp indiriyoruz. Aslında nefes tekniği ile aynı amacı taşıyor, dikkati başka yöne vermek. Bunu da uzun süre uyguladım ve bu da oldukça işime yaradı.

Bir de iman tahtası olarak adlandırdığımız bölgeye parmak uçlarımızda 17 saniye vurarak uyguladığımız bir teknik var. Panik anında zihnimizi başka bir noktaya odaklamak için uyguladığımız tekniklerden biri de bu. O bölgeye 17 saniye vururken 'Her şey yolunda' diye tekrarlayarak zihnimize telkinde bulunuyoruz.

Bu adımlar genel olarak kaygı ve endişe ile başa çıkmak için kendi yöntemlerimi özetliyor. Diğer konumda ise auramı nasıl düzenlediğimi, olumlamayı nasıl yaptığımı, meditasyonu nasıl yaptığımı, tütsüler ve doğal taşlar hakkındaki fikrimi, enerjimi nasıl düzene soktuğumu ve en önemlisi kader çizgimi nasıl anlamaya başladığımı anlatacağım. Hepinize iyi günler/akşamlar/geceler dilerim. Sağlıcakla kalın! :KK73:
 
Canım çok faydalı olmuş. Hatta çok şaşırdım biliyo musun sosyal medyadan uzaklaşmaya karar verdim bu sabah. Onun üstüne şahane oldu. Diğer konunu merakla bekliyorum lütfen çabuk gelsin :)
 
Canım çok faydalı olmuş. Hatta çok şaşırdım biliyo musun sosyal medyadan uzaklaşmaya karar verdim bu sabah. Onun üstüne şahane oldu. Diğer konunu merakla bekliyorum lütfen çabuk gelsin :)
Olumlama konusunu yazdım abla 😄 teşekkür ederim güzel yorumun için ☺️
 
X