Migren ve ağrısı hakkında her şey...Paylaşalım...

bence ağrılı zamanlarında bunu bidene berşulecim belki faydası olur bilmiyorum ama ben denedim faydası oldu gibi geldi bana


Denedim gülüm denedim..O bilgiyi burda okudum..Hiç zaman kaybeder miyim..Allah o karabiber kolonya kaşımını tarif edenden razı olsun..Valla dinlendiriyor ama hafif nöbetlerde..Deneyin arkadaşlar hak vereceksiniz..

Ayrıca evet sigara çok tetikliyor,bende kullanıyorum eğer fazla kaçırırsam başım delleniyor..

CİİİİCİİİİŞ tatlım ilgin için teşekkürler çok ince ve kibarsın..

Sevgiyle...:eek:
 
Merhaba arkadaslar benimde migren var ve bazen geldiginde gözüm görmüyor bir kac saat dogru bir sekilde en kötüsüde o benim icin midem bulaniyor ve yolda falan geldigi zaman o sekilde eve nasil gelecegimi bilemiyorum görme özürlü insanlar gibi oluyorum .Herkese sifalar diliyorum selamlar
 
Migrenin mutlulukla bir ilgisi var

Araştırmalar, migreni olanlarda depresyon görülme sıklığının iki-üç kat daha fazla olduğunu gösteriyor. Çünkü migren hastalarında serotonin (mutluluk hormonu) miktarı daha düşük


Esneme, konsantrasyon güçlüğü, başa ağırlık çökmesi gelecek bir migren atağının habercisidir. Peki bu durumda NE yapacaksınız? Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aksel Siva, "Ağrı gelecekse engelleyemezsiniz" diyor.
Açlık neden migreni tetikliyor?
Bunun net bir açıklaması yok. Şeker yüklemesi yaptığınız kişilerde şekerin çok düştüğünü görüyoruz. Yani tatlı yedikten birkaç saat sonra oluşuyor bu. Açlığın herkeste migreni tetiklemediği ancak kan şekerinin düşmesine yatkın kişilerde migrenin daha çok gözlendiğini fark ettik.
Migren hangi mesleklerde yaygın?
Ortak bir nokta yok. Türkiye de yaptığımız çalışmada sosyoekonomik düzey, okuma gibi mesleklerle bir bağlantısı olmadığını gördük. Beyaz ırkta, sarı ırka göre daha fazla görülüyor migren. Siyah ırkta orta sıklıkta.
Atak gelmeden önce belirti verir MI?
Prodrom dediğimiz esneme, konsantrasyon güçlüğü olur ve çoğu zaman kişi bunun farkında değildir. Çoğu kişi yavaş yavaş ensemden ya DA gözümün üstünden geldiğini hissediyorum der. Bu, migrenin habercisidir.
Belirtiler kesin atağa dönüşür mü?
Sorun burada zaten. Gidebilir de gitmeyebilir de... Dolayısıyla şöyle bir sorunla karşılaşıyoruz; ağrının geleceğini her hissettiğimizde ilaç verelim MI? Eğer bunu ayda iki kez hissediyorsan ilaç almanın sakıncası olmayabilir AMA iki günde bir gelen her ağrıda ilaç almaya kalkarsanız bu sefer baş ağrısını daha sık davet edersiniz. Ağrı kesicilerin çok fazla kullanılması aslında o sırada ağrının geçici olarak hafiflemesine, ancak ertesi gün veya aynı gün gelmesine neden olabilir. Bu DA kısırdöngüye yol açar. Fazla ağrı kesici almak sürekli baş ağrısına dönüşebiliyor. Bu tür kişilerde ağrı kesiciyi hemen kesiyoruz. Eğer ayda üç-dört kez atak geliyorsa doğrudan ağrı gelmesini engelleyici tedaviye yöneliyoruz. Atak sadece ayda bir-iki kez ise ağrı kesicilerle kontrol ederiz.
Migren tedavisinde kullandığımız farklı ilaçlar var. Beta blokerler dediğimiz ve daha çok kalp ve tansiyon ilacı olarak kullanılanlardan yararlanabiliyoruz. Sara hastalığında kullanılan ilaçlar DA migren tedavisinde işe yarıyor. Duruma göre antidepresanlar DA kullanabiliyoruz.
İlaç dışında yapılabilecekler neler?
Atak tetiklendiyse ağrı gelecektir. Ancak değişik risk faktörleri ve stresi mümkün olduğunca indirgersek atak sıklığını azaltabiliriz. Zamanla nelerin migreni tetiklediği belirlenip bunlardan uzaklaşarak önlem alınabilir. Ama migren atağı âdet dönemiyle geliyorsa ona bir şey yapamazsınız. Doğum kontrol hapı bazı kişilerde üçte bir oranında atakları sıklaştırıyor. Bu durumda başka çözümler düşünülebilir.
Başka bir rahatsızlığın olması migreni etkiler MI?
Tansiyonu yüksek olan kişilerde ilaç tercihi değişebiliyor. Eğer kişide depresyon varsa antidepresanları kullanmayı tercih ediyoruz. Migrenlilerde depresyon, migreni olmayanlara göre iki-üç kat daha fazla görülüyor. Depresyonu olanlarda DA migren görülme riski daha yüksek.
Bunun serotoninle MI ilgisi var?
Serotonini yükseltici ilaçlar veriyoruz özellikle depresyonda. Migrenin temelinde serotonin önemli bir yer tutuyor. Ancak bu ilişkinin NE şekilde olduğunu söyleyebilecek durumda değiliz.
Migren tehlikeli bir hastalık mı?
Migren tehlikeli demek çok doğru değil AMA eğer ataklar çok sık görülüyorsa o zaman kişinin hayatını zehir edebiliyor. Hem özel hem sosyal yaşamına, bazı durumlarda DA ekonomik yaşantısına ciddi sorunlar getirebiliyor. Bizim ülke olarak telaffuz etmeye alışkın olmadığımız bazı kavramlar var. Bir tanesi hastalıkların iş verimine etkisi. Migrenin varlığı çalışan kişide işgücü kaybına yol açıyor. Aslında kişinin iş yerindeki verimini etkileyip ekonomiye olumsuz yansıyor. Rahatsızlıklara bağlı işgücü kayıpları ciddi rakamlara ulaşabiliyor. Bu tür rahatsızlıkları tedavi etmek sağlık açısından maliyet getirebiliyor AMA aynı şekilde ekonomik getirisi daha fazla olabiliyor. Amerika da İngiltere de örnekler var. Sağlık harcamalarının maliyeti yüzde 10-15 i geçmiyor. Bu harcamayla yüzde 80-85 lik bir kaybı azaltırsınız. Migren olduğundan emin olduğunuz bir kişiden ileri tetkik istemenin anlamı yok. Bizim ülkemizde çok gereksiz tetkikler yapılıyor.
Migren tedavi edilmezse NE olur?
Son yıllarda migren ilerleyici bir hastalık mıdır? diye bakılıyor. Bazı kişilerde organik sonuçlara DA yol açabiliyor iddiası var. Her zaman böyle bir ilişki kurabilir miyiz emin değilim. Zaten kişinin migreni seyrekse ve ağrı kesicilerle düzeliyorsa sorun yok. Ancak eğer ataklar sıklaşıyorsa mutlaka doktora başvurulmalı. Altı aylık bir koruyucu tedavi hastanın kötüleşmesini engelleyebilir. Tedavi edilmeyen migren, çok küçük bir grupta sorunlara yol açabilir.
Ne zaman hastaneye gitmek gerekir?
Migren, ağrı kesiciye yanıt vermiyor, düzelmiyor ve çok şiddetliyse gitmek gerekir. Ama bu ağrı her zamanki gibiyse hastaneye gitmeye gerek yok. Eğer migrenli kişinin ağrısı farklı bir tarzdaysa, başka tip bir ağrı olabilir. Bir kişide migren veya gerilim tipi baş ağrısı varsa her ağrısı illa migren veya gerilim tipi olmayabilir. Her zamankinden farklı özellik taşıyorsa hastaneye gitmeli. Hele de çok ani başlamış, çok şiddetli ve dayanılmaz hale geliyorsa çok tipik migren olmayabilir.
Migren beyin kanaması yapar mı?
Yapmaz. Migreni olmayan kişilerde beyin damarının baloncuklaşması olasılığı NE kadar varsa migreni olan kişide de bu kadar ihtimal var. Migrenlide daha çok değildir bu ihtimal. Kişi beyin kanaması geçirdiyse ve migrense bu hasta olmasına bağlı değildir. Migren hastaları alışkın oldukları migren ağrısı dışında bir ağrı yaşıyorlarsa sağlık kuruluşuna başvurmalılar. Bir infeksiyon tablosu migrenlide farklı bir ağrıya yol açabilir ve çok şiddetli ağrılara neden olabilir.

Atak geldiğinde telefon sesi çıldırtıyor
35 yaşındaki Mehmet, çocukluğundan beri baş ağrısı çekiyor. Yetişkinlik döneminde yaşadığı streslerle artan baş ağrısına çözüm bulabilmek için doktora gitmiş. Yapılan muayenede migren teşhisi konmuş:
"13 yıldır migren hastası olduğumu örgendim. Ancak öncesinde var olan ve teşhis konulduktan sonraki baş ağrılarıma da baktığımda bu hastalığımın tam olarak ne zaman başladığını bilmiyorum. Beslenme alışkanlıklarımda bir farklılığa gittiğimde, öğün atladığımda, her gün içtiğimden fazla ya da az çay içtiğimde, sigarayı artırdığımda, beni sarsan bir acıyla karşılaştığımda, güneş ışınlarına fazlasıyla maruz kaldığımda, kapalı ve gürültülü mekânlarda fazla bulunduğumda, aşırı merak ettiğimde, psikolojik sarsıntılar yaşadığımda çekilmez baş ağrılarıyla karşılaşıyorum. Eğer derinden başlayan ağrıları ihmal edersem kriz boyutuna varabiliyor.
Migren ağrıları çektiğimde, telefonun sesi bile beni çıldırtacak kadar etkiliyor. Karanlık odalara geçip gözlerimi kapatarak uyumak istiyorum. Bu iyi geliyor."
Mehmet, ağrılar gündelik yaşamını etkileyip, verimini düşürünce hayatını migrene göre organize etmek zorunda kalmış. Örneğin yemeği belli saatlerde yiyor. Ufak bir değişiklikte ağrı ben burdayım diyor. Fazla çay tüketmiyor, sigarayı belli sayıda içmeye çalışıyor ve sorunları fazla kafasanı takmamaya gayret ediyorum. Ancak tüm bunlara rağmen yine de ağrının geldiği, Mehmet in baş edemediği zamanlar oluyor:
"Bazı geceler, ağrı kesiciler işe yaramadığında kendimi hastanelerin acil servisine atıp yüksek dozda ağrı kesici ampullerle rahatlıyorum. Eskiden oturduğum semtte emekli bir hemşire vardı. Herhangi bir saatte tutulduğum migren krizlerimden onun sayesinde kurtulabiliyordum. Şimdilerde çekilmez ağrılar olduğunda en yakın hastaneye gidiyorum. Uzun yolculuklara ağrı kesicilerle birlikte çıkıyorum. Migrenden öğrendiğim şu: Vücut saatimin alışkanlıklarını asla bozmamalı ve her şeyi kıvamında yaşamalıyım. Stres ise en büyük düşmanım."
 
çok güzel bir paylaşımdı canımcıma.smutluluğun herşey ile bağlantısı olduğu gibi ilk baştada sağlıkta kendini gösteriyor
 
ohhhhhhhh ne güzel anne kız a.s canım bende çok selamlarımı gönderiyorum annecinea.s.
 
benimde migrenim var bazen ataklar geldiğinde çıldıryorum hasteneye gitmeden ağrı kesici ve bulantı iğnesi olmadan geçmiyo en ufak bir baş ağrısında korkuoyrum yine mi migrenim tutacak diye ama evet mutlu olnca migren atağın tutmuyo
 
Çok garip mutluluk nelere kadirmiş.Migrenim yok ama stresli iken ve yorgunken başım ağrır genelde.
 
benim eşimde var migren çok kötü oluyor valla. ama bende gerçekten bıktım bu konudan. çünkü gerçekten bazen haftada 3 kez tutuyor buda ne demek oluyor. sürekli başı ağrıyor. bununla uğraşmak da zor açıkçası.
 
MiGREN



Migren, çoğunlukla ataklar halinde gelen bir baş ağrısı tipidir. Ataklar 4 saatten 72 saate kadar değişen uzunluklarda olabilir. Kişi ataklar arasında kendini tamamiyle normal hisseder, ancak bir sonraki atağın endişesi içindedir. Eskiden "sadece bir baş ağrısı tipi" olarak görülen migren, artık başlı başına bir nörolojik hastalık olarak kabul edilmektedir.

Migren ağrısı genellikle orta şiddette ya da şiddetlidir ve kişinin normal aktivitelerini engelleyebilir, hem migren yakınması olan kişinin hem de yakınlarının yaşam kalitesini bozabilir. Baş ağrısı zonklayıcı ya da nabızla birlikte atan şekilde hissedilebilir ve başın tek bir yanında yerleşebilir. Bulantı, kusma, ışığa veya sese karşı hassasiyet baş ağrısına eşlik edebilir.

Migren kadınlarda erkeklerden daha sık görülür; kadınlarda %18.6 ve erkeklerde %6.5 oranında görülmektedir. Yapılan çalışmalarda bir hekim tarafından tanı konulmamış olan migren hastası oranının kadın hastalarda %59'a, erkeklerde ise %70'e ulaştığı gözlenmiştir.

Birçok kişide ağrı ve diğer semptomlar o kadar şiddetlidir ki, sadece karanlık bir odada yatıp uyumak isterler. Bu da günlük yaşantıyı aksatır. Oysa ki migren ilaçla tedavi edilebilir. Günümüzde migreni önleyen ya da tedavi eden çok sayıda ilaç bulunmaktadır.


Migrenin Nedeni Nedir?

Migrenin neden ortaya çıktığı tam olarak bilinmemektedir. Migrenin beyindeki kan damarları ve elektriksel sinir uyarısını ileten kimyasal maddelerdeki değişikliklere bağlı olduğu düşünülmektedir, ancak bu değişikliklerin neden oluştuğu konusunda araştırmalar halen sürmektedir. Migren gelişme eğiliminin kalıtımla geçip geçmediğini bilmiyoruz. Çalışmalara göre, eğer anne-babadan birinde migren varsa, çocukta da olma olasılığı %40'tır. Eğer her ikisinde de migren varsa, çocukta da %75 olasılıkla migren görülecektir. Tek yumurta ikizlerinde çift yumurta ikizlerine göre migrene yatkınlık daha fazladır.

Birçok kadında adet kanamasından hemen önce östrojen hormonu düzeylerinin azalması migren ağrısına yol açabilir.

Birçok faktör migreni başlatabilir. Bu tetikleyici faktörlere karşı duyarlı olan kişiler, bu faktörlerden uzak durarak migrenin getirdiği kısıtlamalardan büyük ölçüde kurtulabilirler.


Migreni Tetikleyen Faktörler

Yiyecekler:
Eski peynir, çerez, çikolata, yoğurt, soğan, incir, karaciğer, kafeinli yiyecekler, monosodyum glutamat (MSG), tütsülenmiş (füme) ya da salamura balık/et, koruyucu madde olarak nitrat/nitrit eklenmiş gıdalar (sosisli sandviç, sucuk, salam)

İçecekler:
Kahve, çay, kafeinli meşrubatlar, diyet soda, alkollü içkiler (özelikle kırmızı şarap, bira, viski)

Katkı maddeleri:
Sodyum nitrit (sosisli sandviç, işlenmiş etler), monosodyum glutamat (MSG) (Çin yemekleri ve birçok restoran yemekleri), aspartam (sakızlar, diyet içecekler, et, süt, yumurta ve birçok protein içeren besinde aspartam vardır), tiramin (eski peynir, kırmızı şarap, bakla, salamura edilmiş veya işlenmiş yiyecekler), fenolik flavonoidler (elma, kabuksuz meyvalar, üzüm)

İlaçlar:
Antibiyotikler (tetrasiklin, griseofulvin), antihipertansifler (nifedipin, kaptopril), hormonlar (oral kontraseptifler, östrojenler), histamin-2 blokerleri (simetidin, ranitidin), vazodilatörler (nitrogliserin, izosorbid dinitrat)

Duyusal ve Duygusal Uyaranlar:
Titreşen/parlak/fluoresan ışıklar, parlak gün ışığı, kokular (parfüm, kimyasal maddeler, sigara), endişe, aşırı üzülmek veya aşırı sevinmek, depresyon, aşırı heyecan, stresten veya baskıdan kurtulma

Yaşam Tarzı Değişiklikleri:
Zaman farkı, çok fazla ya da az uyumak, aç kalmak, kafeinsiz kalmak, aşırı egzersiz yapma, fiziksel veya zihinsel yorgunluk, öne eğilmek (örn. bahçe işleri yaparken), ağırlık kaldırmak veya zorlanmak, rutin yaşam biçiminde değişiklik (örn. vardiya çalışması veya tatiller), çok fazla veya çok az uyku, alerji, cinsel yönden uyarılma, sigara.

Diğerleri:
Adet dönemi, hava/mevsim/barometrik basınç değişiklikleri, deniz seviyesinden çok yukarıda bulunmak

Migreninizi hangi faktörlerin tetiklediğini bilmeniz önemlidir. Bunun için atak geldiği sırada neler yiyip içtiğinizi düşünebilirsiniz. Bunun için bir migren günlüğü tutmak uygun olabilir.

Bu günlükte, "Olası tetikleyiciler" kısmına en son aktivitelerinizi, diyet, stres ve ilaçları yazın. Bunlar sizin neyin migrene yol açtığını anlamanıza yardım edecektir. Böylece hem nelerden uzak durmanız gerektiğini görür, hem de bu günlüğü doktorunuza gösterebilirsiniz.


Migrenin Belirtileri Nelerdir?

Başlangıçta bir baş ağrısının migren mi, yoksa "sıradan" bir baş ağrısı mı olduğunu söylemek zor olabilir. Migren ataklarını diğer baş ağrılarından ayırabilen özellikleri şunlardır:

· Orta şiddette ya da şiddetli ağrı
· Bulantının eşlik etmesi
· Kusmanın eşlik etmesi
· Işığa ve sese duyarlılık (bazen kokuya duyarlılık)
· Zonklayıcı, nabız gibi atan ağrı
· Ağrı asıl olarak tek taraflıdır
· Ağrı hareketle artar

Bazı kişilerde migren ağrısından önce 10-30 dakika sürebilen bir aura dönemi olur. Aura parlak ışık çakmaları, titrek, renkli zikzak çizgiler, kör noktalar ya da bir tarafta görme kaybı gibi görsel değişiklikleri içerebilir. Aura ayrıca kollar veya bacaklarda karıncalanma ya da uyuşmayı veya baş dönmesini de içerebilir. Auranın nedeni hala bilinmemektedir.

Belirtilerinizin başka bir fiziksel sorundan değil migrenden kaynaklandığından emin olmak için, doktora gitmelisiniz. Belirtilerinizi gözden geçirdikten ve sizi muayene ettikten sonra doktorunuz migren olduğunuzu söyleyecek ya da diğer olasılıkları ekarte etmek için ileri testler isteyecektir.


Migren Nasıl Tedavi Edilir?

Günümüzde, devam eden araştırmalar sayesinde hekimler migren hakkında daha fazla şey biliyor ve migreni önlemek ya da tedavi etmek için daha fazla seçenek bulunuyor. Çok sık atak geçiren migren hastaları için hekimler sıklıkla önleyici ilaç tedavisini tercih etmektedir. Tedaviler hekimlerin önerdiği şekilde uygulanınca atakların sıklığı ve şiddeti azalabilmektedir. Ayrıca migrenin ilaç dışı tedavi yolları da ilaç tedavisine destek olarak kullanılmaktadır.

Migren günlük hayatınızı engelleyebilir; çalışmayı, aile hayatını veya hobileri olumsuz yönde etkileyebilir. Migrenin neden olduğu tüm güçlükleri gözden geçirin ve doktorunuzla konuşun, böylece migreniniz için en doğru olanı yapabilirsiniz.''
 
benim hem kalıtımsal
hem de strese bağlı birşeyi kafama takayım çok değil bir saat sonra başlar ağrı ve 2 günsürer doktorum koruyucu bir hap verdi her sabah yutuyroum ağrılarım azaldı.paylaşım iiçin saol
 
benim hem kalıtımsal
hem de strese bağlı birşeyi kafama takayım çok değil bir saat sonra başlar ağrı ve 2 günsürer doktorum koruyucu bir hap verdi her sabah yutuyroum ağrılarım azaldı.paylaşım iiçin saol

canım eşimdede aynı dert var da bu koruyucu hap nedir bilgi verirmisin bizde denesek
 
sibelium denen bir hap 6 ay her sabah tok karnına yutulan bir ilaç.
ama benimki hafifmiş 2 gün sürüyor migrenim.
regl olduğumda olurdum migren şimdi bu seferkinde migrenim tutmadı.
ayrıca çook kötü olursa migrex denen bir hap verdi 3 tanecik hap ama el yakıyor eşinin demigreni ileri durumdaysa migrexi mutlaka alırsınız.
 
sibelium denen bir hap 6 ay her sabah tok karnına yutulan bir ilaç.
ama benimki hafifmiş 2 gün sürüyor migrenim.
regl olduğumda olurdum migren şimdi bu seferkinde migrenim tutmadı.
ayrıca çook kötü olursa migrex denen bir hap verdi 3 tanecik hap ama el yakıyor eşinin demigreni ileri durumdaysa migrexi mutlaka alırsınız.

teşekkür ederim bu isimleri eşime vereyimde o da bir araştırsın olmazsa denesin. peki bu hergün kullandığın ilaç işe yarıyor mu sence atak sayılarını azalttımı
 
6 yıldır migren hastasıyım ataklı migrenim var çok şiddetli ataklar ve en az 1 hafta en çok siz düşünün artık:) ağrılar çekiyordum.Gitmediğim doktor kalmadı maalesef.Benimde doktorum sibelium bu ilacı kullandırdı günde 2 şer tane 6 ay ama hapı kullanırken benim ağrılar tam gaz devam edince ilaç değiştirdik o da pek işe yaramadı doktorunda tek dediği sigara yok stres yok bende ikiside vardı:1no2:hergün ama hergün aralıksız baş ağrısı çekiyordum taki sigarayı bırakana kadar şimdi hayat ne güzelmiş diyorum en çok haftada bire düştü ağrılarım ve buna çok şükür diyorum.Tam tedavisi olmadığı için stres uzak bir yaşama mecburuz
 
değişiyor benim hafif olduğu için olmuyor ama eşininki şiddetliyse azaltır ancak sayısını..
 
X