normal doğum mu sezeryan mı?

bende normal dogumdan cok korkuyorum ve kendimi bir turlu motive edemiyorum..Psikolojide cok onemli ben en ufak acida dırenmek yerine bırakırım kendimi.Aciya dayanabilecek kendine guvenen insanlar normal dogum yapmali...Ben ikisindende cok korkuyorum ama kendime en uygun olani tercih etmem lazim.Allah herkesin yardimcisi olsun
 
Sana kisa ve net konusucam. 1 ay once normal dogum yaptim agrili ve sancili. Eger bi engelin yoksa o agriyi cek ve o dogumu yap yasayin o ani. Esinin gozunde inanilmaz bi sekilde kutsallasiyosun resmen o ani yasamani cok isterim keske dememek icin. Kendinle gurur duyuyosun ve emin ol cinsel hayatinda hic bir degisiklik olmayacak. Bunlar benim dusuncelerim benim yasadiklarim.
 
Anne ve baba adaylarını 9 ay boyunca en çok düşündüren ve endişelendiren konuların başında doğum şeklinin nasıl olacağı geliyor. İstatistikler, gelişmiş ülkelerde sezaryen oranı yüzde 15-25 civarında iken, ülkemizde sezaryen oranında çeşitli nedenlerle artış söz konusu olduğunu ve neredeyse yüzde 50 'lere yaklaştığını gösteriyor.

Doç. Dr. Tolga Ergin, normal doğumun, anne adaylarını en sıklıkla korkutan nedenlerini şöyle sıralıyor:

-Yaşanacak ağrı
-Sürenin uzunluğu
-Epizyotomi (doğumda vajina girişine yapılan kesi)
bebekle ilgili doğabilecek problemler
-Ağrılar başladığında doktorunu bulamama veya ulaşamama
-Yakınlarının ve arkadaşlarının doğumla ilgili olumsuz tecrübelerinden etkilenme

Oysa unutulmaması gereken en önemli nokta normal doğumun milyonlarca yıldır bütün memeli varlıkların soylarını devam ettirmekte kullandıkları en doğal ve fizyolojik yol olduğu....

3 AŞAMALI NORMAL DOĞUM
kadın Hastalıkları ve doğum Uzmanı Doç. Dr. Tolga Ergin, anne adaylarının sabrını ve dayanıklılığını zorlayabilen, normal doğumdan çekinmeye yol açan uzun süren ağrıların, doğumun birinci evresinde gerçekleştiğini ve bir amaca yönelik olduğunu hatırlatıyor. Bu evrede genellikle düzenli aralıklarla gelen her sancı rahmin kasılmasına, rahim ağzında açılmaya ve bebeğin aşağı doğru itilmesine neden oluyor. Başka bir deyişle her sancı bebeği anneye biraz daha yaklaştırıyor.

EPİDURAL YÖNTEM
Günümüzde tıbbın ilerlemesiyle, anestezi alanında da doğum sancılarını gidermede oldukça etkili yöntemler kullanıma girmiş olup en sık kullanılan yöntem 'Epidural Analjezi'dir. doğum eyleminin belli bir aşamasında, tecrübeli bir anestezist tarafından bel bölgesinde omuriliğe birkaç kat uzakta bir aralığa özel bir iğne yapılarak, içinden ince bir plastik tüp geçirilir ve bu aralığa bırakılır. Bu tüpten belli aralıklarla ağrı kesici verilerek doğum eylemi sırasında, doğum esnasında ve doğum sonrası ağrı duyusu engellenmiş olur. Böylelikle anne adaylarının sabrını ve dayanıklılığını zorlayabilen, normal doğumdan çekinmeye yol açan ağrılar engellenmiş ve oldukça rahat bir doğum için fırsat elde edilmiş olunur.

NORMAL DOĞUMUN AVANTAJLARI NELER?
Normal doğumun hem anne hem de bebek için sezaryenle doğuma göre avantajları çok daha fazla! Normal doğum sonrasında anne birkaç saat içinde normal yaşantısına dönüp, çok kısa sürede bebeğini emzirmeye başlayabiliyor. Annenin gebelik öncesi yaşantısına kavuşmasını çabuklaştıran normal doğumun hemen sonrasında annenin vücudunun (özellikle karnın) eski şekline dönmesi de sezaryene oranla daha iyi ve çabuk oluyor.

doğum yapar yapmaz bebeğini kucaklayabilen ve emzirebilen annenin, hem bebeğinin doğumuna aktif olarak katkıda bulunmuş olmanın verdiği mutluluk ve özgüven, hem de bebeğiyle çok daha çabuk kurduğu o özel bağ şüphesiz yaşamının en keyifli anlarından biri haline geliyor.

Normal doğum sırasında bebeğin kemik kanaldan geçip (annenin pelvis kemikleri) normal doğarken göğüs kafesine oluşan baskı, bebeğin akciğerlerindeki sıvının çok büyük kısmının boşalmasına ve nefesini daha rahat almasına neden oluyor.

SEZARYEN DOĞUMDA "ISLAK AKCİĞER" SORUNU 5 KAT FAZLA GÖRÜLÜYOR!
Sezaryende bu durum söz konusu olmadığından, sezaryenle doğan bebeklerde 'yeni doğanın geçici takipnesi' ve 'ıslak akciğer' adı verilen solunum sıkıntıları normal doğuma oranla 5 kat daha sık görülüyor. Bu tür solunum sistemi problemlerini, normal zamanından önce, isteğe bağlı 'elektif' sezaryen ile doğurtulan ve bir bakıma doktor ve hastanın ortaklaşa hatası olarak prematüre dünyaya getirilmiş bebeklerde daha sık rastlanabiliyor.

NORMAL DOĞUMDA OLUŞABİLECEK RİSKLER NELER?
Zor geçen normal doğumlarda görülen riskli durumlardan biri ise bebeğin doğum kanalında sıkışması veya doğum travmasına maruz kalması olduğa dikkat çeken Doç. Dr. Ergin, uygun koşullarda yaptırılan, deneyimli sağlık personeli tarafından yakından takip edildiği doğumlarda hemen müdahale etme şansının olduğunu da ekliyor.

Günümüzde fetal monitorizasyon sistemi ile anne karnındaki bebeklerin sağlık durumunun değerlendirilmesi veya takip edilmesi artık daha kolaylaşmış durumda. Bu sistem sayesinde bebeklerin rahim içinde yeterli
oksijen alıp almadıkları görülebiliyor. Ayrıca “hipoksi” veya “asfiksi” olarak adlandırılan yetersiz oksijenlenme erkenden tespit edilip bebek için oluşacak riskler en aza indirilebiliyor.

SEZARYEN DOĞUM NEDİR?
Sezaryen, pubis kemiğinin birkaç santim üzerinden yapılan kesi ile anne karın boşluğuna girilerek, rahmin açılması ve bebeğin bu şekilde doğurtulması olarak biliniyor. Bu doğum yöntemine en sık başvurulma nedeni
ise bebeğin normal doğuma oranla daha hızlı bir şekilde doğabilmesi. Geçici solunum problemleri dışında genellikle bebek için risk taşımamasına rağmen, anne için bir ameliyat olması nedeniyle getirdiği bazı problemler yok değil!

SEZARYEN DOĞUM YAPACAK ANNE ADAYLARINI BEKLEYEN RİSKLER!
Doç. Dr. Tolga Ergin sezaryenle doğumun anne adayları için taşıdığı riskleri şöyle sıralıyor:
-Anesteziyle ve cerrahiyle ilgili komplikasyonlar
-Enfeksiyon
-doğum sonrası kanama
-“Amnion sıvı embolisi” ve “tromboemboli” (amnion sıvısının ve ufak kan pıhtılarının toplar damarlarda tıkanıklık yaratması veya toplar damarlar yoluyla ilerleyerek akciğerlerde emboli oluşturması)

SEZARYEN DOĞUM YAPAN ANNEYİ ZORLU BİR 8 SAAT BEKLİYOR!
Annenin ameliyat sonrası kendine gelmesinin, dolayısıyla bebeğini emzirmesinin gecikmesi, annenin ağızdan beslenmeye ve ayağa kalkıp dolaşmaya başlamasının ortalama 8 saat sonra olması, genelde ameliyat sonrası hastanede 2-3 gün yatmasının gerekmesi ve normal doğuma göre daha ağrılı ve daha bağımlı bir lohusalık yaşayabilmesi, gebelik öncesi yaşamına dönmesi daha uzun zaman alması sezaryenin önemli diğer dezavantajlarındandır. Ayrıca yine ameliyattan sonra kişinin en az 1.5-2 ay ağır işlerden kaçınması uygun olur. Uzun dönemde ise dikiş yerlerinde zaman zaman ağrılar olması ve karın içinde ameliyata bağlı yapışıklıklar sezaryenin diğer komplikasyonlarıdır.

BU PROBLEMLER VARSA SEZARYEN ŞART!
Doç. Dr. Ergin, anne veya bebekle ilgili sezaryenin kaçınılmaz olduğu bazı durumları şöyle sıralıyor:
Kalça kemiği doğum yapamayacak kadar dar olan veya bebeğin başıyla kemik pelvis arasında uyumsuzluk olan gebeler, bebeğin rahim içinde duruş bozuklukları (ters gelişi, yan duruş gibi), ikiz ve üçüz gibi çoğul
gebelikler, bebeğin prematüre veya iri olduğu durumlar, gebelikte gelişen yüksek tansiyon, preeklampsi, eklampsi ve bebeğin genellikle normalden iri olması itibariyle şeker hastalığı, plasentanın (bebeğin eşi) rahim ağzını kapadığı veya normalden erken yani doğumdan önce yerinden ayrıldığı, şiddetli kanamaya yol açabilecek durumlar, bebeğin sıkıntıda olduğunu gösteren ve acil müdahale gereken her türlü durum (Kalp atışlarının bozulması, kordon sarkması vs..)

SEZARYEN ALGISINDA EN BÜYÜK HATA NEDİR?
"Özetle, sezaryen ile doğum, normal doğumun gerekli durumlarda başvurulan bir alternatifi olarak algılanmalı, giderek normal doğumun yerini almaya başlayan daha üstün bir doğum şekli olarak asla görülmemeli" diyen Doç. Dr. Tolga Ergin, gebelik takibinde, aksi bir durum belirmedikçe anne adayı normal doğuma teşvik edilmeli, doğum öncesi hazırlık kursları etkinleştirilmeli ve katılım sağlanmalı diyor.

Habertürk
 
benim kızım 4 yaşında.o zamanlar hamilelik dönemimde hep normal doğum videoları izlemiştim çok da cesurdum bu konuda..bu nedenle sezeryan için hiç plan yapmadık...ta ki benim doğum sancılarım başlayana kadar..o nasıl bir şeydir öyle.adet sancısı gibi diyorlar yok değil çok daha beteri...eşime de haber vermedim o işten gelene kadar sancımı çektim gece 3 te başladı başta uzun aralıklarla sonra daha kısa aralıklarla ve daha acılı olmak üzere tolam 14 st dayanabildim eşim halimi görünce dayanamadı.beni hemen özel bi hastaneye götürdü.benim önümde bir doğum varmış inanın hayatımda zamanın ilk defa bu kadar ağır ilerlediğini gördüm.nasıl bağırıyorum hastaneyi inlettim resmen..ve sonunda sezeryana alındım.2 3 günde de düzeldim hiç bişeycik de olmadı sonuçta normal doğum yapanlar da idrar yaparken zorlanır.yani aynı kapıya çıkıyor bence...
şimdi y6ine hamileyim ve yine sezeryan olmak isteyeceğim.bir de kşiden kişiye değişiyor benim arkadaşım 2 saatte normal doğum yapmış..benim annem de benim yüzümden 3 gün sancı çekmiş.benim sezeryan olduğum hastanede de vardı 3 gün sancıdan sonra doğurabilen.kişiden kişiye değişiyor yani...
 
bende 1-2 saatte normal doğum yapabilenlere hayranım, ben 12 saat sancı çektim 3 cm den fazla açılma olmadı, umudum da tükendi ve çok yorgun düştüm, sezeryan istedim o saatten sonra, çünkü üstüne suni sancı verelim dediler, zaten şiddetli sancım vardı daha fazlasına dayanamayacaktım, insanlar ne güzel gidip bir çırpıda doğuruveriyor, şimdi tek sıkıntım eşimin çok çocuk istemesi, sezeryan yüzünden bir komplikasyon çıkarsa başımın etini yer durur sen ettin diye. ama ne yapalım böylesi kısmetmiş..
zavallı kayınvalidem sürekli dua ediyor sezeryan yüzünden geline bişey olmasın diye :)
 
2010 YILINDA YAZMISIM
sımdı dogurdum 3 sene oldu bır daha yazayım yazıyı yazarken hamıleymısım
normal dogur demısım sezeryan agır demısım
ben mecburen sezeryan oldum cunku vajınısmus gecmısım vardı ve kendımı ellettıremıyordum bıle
genel sezeryanla dogum yaptım cok rahat gecırdım ne agrı ne sızı cok kolay ayaklandım
bebegımı ılk ben gordum kucagımada aldım emzırdımde
dmeekkı kısıden kısıye gore degısıyormus bu durum
:KK8:
bence kadın nasıl ıstıyorsa oyle olmalı :KK3:
 
bende 1-2 saatte normal doğum yapabilenlere hayranım, ben 12 saat sancı çektim 3 cm den fazla açılma olmadı, umudum da tükendi ve çok yorgun düştüm, sezeryan istedim o saatten sonra, çünkü üstüne suni sancı verelim dediler, zaten şiddetli sancım vardı daha fazlasına dayanamayacaktım, insanlar ne güzel gidip bir çırpıda doğuruveriyor, şimdi tek sıkıntım eşimin çok çocuk istemesi, sezeryan yüzünden bir komplikasyon çıkarsa başımın etini yer durur sen ettin diye. ama ne yapalım böylesi kısmetmiş..
zavallı kayınvalidem sürekli dua ediyor sezeryan yüzünden geline bişey olmasın diye :)


suni sancı doğal sancıdan daha beter zaten..bana vericeklerdi de ben istemedim.daha kötü olduğunu duymuştum.ben doğal sanncıya dayanamadım sunide neler olurdu bilmem...ben de 2 st te doğuranlara hayranım.2 doğum yönteminin de avantajları dezavantajları var...normal doğum için ise cesur olmak yetmiyor.insan sancıyı çekince anlıyor ne demek olduğunu.ağrı eşiği biraz yüksek olmalı ve şanslı olmalı kişi yani açılma daha kısa sürede gerçekleşmeli..böyle olunca tabiki normal daha iyi ama bana göre değil.ben 2.çocuğumu da sezeryan ile doğurmak istiyorum Allah nasip ederse..
 
2014 Şubat ın da 38+3 de normal doğum yaptım,
Hersey şükürler olsun yolunda gitti. Sancı ,suyum patlayana kadar, çekilebilecek düzeydeydi.Baktımkı cok sancı oldu epidural yaptırdım. Tabi epidural yontem dogumu bir kaç saat gecıktırıyomus . Sabah ziyaretcıleri ayakta karsıladım,hemen doğum sonrasında emzırebıldım.o anı yasamak onca sancıya ragmen cok guzeldi..Ancak, "normal doğumdan sonra kılo kalmaz" geyiği yalanmıs yaşadım ve gordum :)
 
Ben epiduralli normal dogum istiyordum. Dayanabilirsem epidurali kullanmayacaktim. Acilmam 7 cm ve üstü olunca doktorum epidurali yaptirmadi ve zatende karsiydi. Sancilarim sabah 6'da basladi.2 dakikada 1 ve 30 saniyeden uzun sancilardi. Kizim 17.33te dogdu. Bnm cikisim ise 19.00da oldu. Kanamam vardi ve bir türlü kanamayi bulamiyorlardi.neyse sonunda basariyla sonuclandi hersey. Kizimla ciktim dogumhaneden.hayalimde ki gibiydi. Yine olsa yine normal dogum yapardim. Yine o sancilari yasardim. Sancilari yasayinca normal dogum da yapinca,biraz da çoğalan sezeryanlardan dolayi insan kendini kahraman gibi hissediyor. "Ben normal doğum yaptim"diye...
 
ben sezeryanla normal doğum arasında bir çok farklılkar duydum. normal doğum sonrası vicut kendini daha kısa zamanda toparladığı gibi bebek içinde daha yararlı sezeryanda ise bir amleyat söz konusu olduğundan kişi 1-1,5 ay boyunca kendine gelemiyor ayrıyeten bel bölgesindeki bütün yağlar ve atıklarda kalıyor onalrın vicuttan atılmasında zaman alıyor. deformasyona gelince arkadaşlar bizim analarımız en yakın örneğimiz onlarda bir sorun olmuş mu? bana göre normal doğum en iyisi
 
Tabi ki normal dogum.adi uzerinde normal.sezeryan bir dogum sekli degil ameliyattir.zorunluluk olmadikca yapilmamali tercih edilmemelidir.tesvik hic edilmemelidir.dunyada sezeryan diye birsey neredeyse kalmadi.bu sadece turkiyede var.doktorlar korkutup sogutuyorlar.bebek icin de anne icin de en guzeli en sagliklisi normal dogum.planli sezeryanda bebeginiz uyuyor ya da sizden besleniyor olabilir.bebekler resmen sok geciriyorlar beklenmedik anda ordan cikinca.
 
ya birde normal doğumun yaptığı heyecan panik gibi başka bişey de var mı ya filimler de bile en güzel en komik sahnelerdir
 
Ben epiduralli normal dogum istiyordum. Dayanabilirsem epidurali kullanmayacaktim. Acilmam 7 cm ve üstü olunca doktorum epidurali yaptirmadi ve zatende karsiydi. Sancilarim sabah 6'da basladi.2 dakikada 1 ve 30 saniyeden uzun sancilardi. Kizim 17.33te dogdu. Bnm cikisim ise 19.00da oldu. Kanamam vardi ve bir türlü kanamayi bulamiyorlardi.neyse sonunda basariyla sonuclandi hersey. Kizimla ciktim dogumhaneden.hayalimde ki gibiydi. Yine olsa yine normal dogum yapardim. Yine o sancilari yasardim. Sancilari yasayinca normal dogum da yapinca,biraz da çoğalan sezeryanlardan dolayi insan kendini kahraman gibi hissediyor. "Ben normal doğum yaptim"diye...
Normal dogum yapabilmek artik neredeysr sans isi oldu. Hangi hastaneyi arastirsam bana uygun olan butun doktorlar sagolsunlar sezeryanla dogurttuyo. Normal dogum cok istiyorum ama doktor beni kndirip kolaya kacip sezeryan yaptircakmis gibi geliyor :KK43:((
Sen hangi hastanede yapmistin dogumu. Doktorum karsiydi demissin. Cok sanslidin bence.:emir_bebek::nazar:
 
yaw kızlar kafam çok karışık 38+2 günlük hamileyim aslında normal doğum yapmak istiyorum fakat doktorum vajina hiç bir zaman eskisi gibi olmuyo diyo;diğer yandan da normal doğumun daha saglıklı olduğunu düşünüyorum sizce ne yapmalıyım?
Canmm vajina ufan bi operasyonla eski haline donebiliyomus bende daha yeni arastirdim ve her dogum yapanda ayni sey olmuyomus normal dogum saglikli evet ama kendini de hazr hissetmen onemli.. hakkinda hayrlisi olsun insaallh hayrlisiyla alirsin minigini kucagina..
 
Sezaryen bir doğum şekli değil bir ameliyattır. Vajinan bozulmasın diye bebeğini ameliyatla dünyaya getirip doğumda bebeğine Allah'ın bahşettiği birçok artıdan ve mucizeden mahrum bırakacaksın. Benim görümcem 4.5 kilo bebek doğurdu ikincisi de keza 4 kilo idi. İki dikişle çıktı hastaneden şimdi bebeği bir yaşına girecek soruyorum. Diyo ki sanki kız gibiydim doğumdan sonraki ilişkide.. o kadar dar ce sıkıydı ki acı bile hissediyodum. Şimdide çok iyi hiçbir sorun yok diyor. Başlarda benimde bu konuda endişelerim oldu ama dikişle ya da daraltma operasyonları ile eskisinden sıkı olduğunu duyunca ferahladım:emir_bebek::anneadayı::nazar::KK200::KK70::p
 
X