Çocuklarda ishale iyi gelen yiyecekler ve çocuklarda ishal neden olur? Belirtileri sebepleri ve tedavisi yazımızda sizlerle… Burada bildirilenlere uygulayarak kısa sürede çocuğunuzu bu dertten kurtarabilirsiniz.

İshal yetişkinlerde olduğu gibi çocuklarda da sık rastlanılan bir rahatsızlıktır. Kadınlar kulübü editörleri olarak araştırdık “Çocuklarda İshale İyi Gelen Yiyecekler” yazısını bu dertten muzdarip çocuklarımıza deva olabilmek için hazırladık.

Çocuklarda İshalin Sebepleri ve Tedavisi

Çocuklarda ishal görülmesinin nedenlerinden bazıları şunlardır:

  • Viral enfeksiyon: Rotavirüs, adenovirüs, norovirüs ve astrovirüs gibi virüslerin neden olduğu enfeksiyondur.
  • Bakteriyel enfeksiyon: Salmonella, E. coli, campylobacter gibi mide enfeksiyonuna neden olan bakteriler ishale neden olabilmektedir.
  • Kulak enfeksiyonu: Genellikle 2 yaşından küçük olan çocuklarda gözüken ve ishale neden olan bir enfeksiyondur.
  • Parazitler: Giardiasis gibi hem mikroskobik olan hem de bağırsakta yaşayan parazitler; enfeksiyon sonucu ishale neden olabilirler.
  • Antibiyotikler: Antibiyotiğin enfeksiyöz bakteriler ile beraber iyi bakterileri de öldürmesi durumunun gerçekleşmesi halinde; çocuk her antibiyotik aldığında ishal olur.
  • Gıda alerjisi: Vücudun zararsız proteinlere bir tepki oluşturması durumudur. En yaygın olarak inek sütünün alerji yapması durumu görülür. Bu alerjinin üzerine ishal gözlenir.
  • Zehirlenme: Çocuğun gıda dışı bir maddeyi yutması sonucu zehirlenmesi durumunda ishal gözlenir.
Çocuklarda İshale İyi Gelen Yiyecekler | 1

Çocuklarda İshal Belirtileri Nelerdir?

Çocuklarda görülen ishal belirtileri şunlardır:

  • Sık sık ve bol gelen, aynı zamanda da sulu olan dışkı
  • Mideye kramp girmesi durumu
  • Karın ağrısı yaşama
  • Ateşin yükselmesi
  • Dışkıda kan olması
  • Karında şişkinlik olması

İshal Tedavisi Nasıl Yapılır?

İshal tedavisi hastaneye yatırılarak ve yatırılmadan yapılabilir. Sıvı ve tuz kaybının çok fazla olmadığı bir ishal yaşanması durumunda hastaneye yatmak gerekli değildir. Bu durumda ishal geçene kadar; yağsız ve posasız gıdalar tüketilmelidir, aynı zamanda bol sıvı da tüketilmelidir. Dilerseniz bir önceki konumuz Çocuğun İshali Nasıl Geçer? göz atabilirsiniz.

İshale İyi Gelen Yiyecekler

çocuklarda ishale iyi gelen yiyecekler
çocuklarda ishale iyi gelen yiyecekler

Yoğurt

Yoğurdun içindeki kültürle, çocuklarda, ishal ve diğer mide enfeksiyonları için müthiş bir tedavi yöntemidir. Yoğurt kötü bakterileri yok ederek, ishali ortadan kaldırır. Çocuğunuza günde bir kaç bardak ev yoğurdu vermek ishal, hazımsızlık, mide enfeksiyonu gibi rahatsızlıklardan çocuğunuzu kurtaracaktır.

çocuklarda ishale iyi gelen yiyecekler
Bal ishale iyi gelir

Siyah Çay

Siyah çay, anti-inflamatuar ve tanik asit özelliği ile mideyi yatıştırır ve tedavi eder. Siyah çayı normal bildiğimiz gibi hazırlayın ve buna bir kaç damla limon suyu sıkın. Bunu günde 2-3 defa verin ve bakterilerle savaşı yenin.

çocuklarda ishale iyi gelen yiyecekler
ishale iyi gelen yiyecekler

Bal

Bal, çocuklarda ishali durdurmak için biçilmiş kaftandır. Bir çay kaşığı organik bal, hafif ve orta şiddetteki ishali kesmede çok etkili rol oynayacaktır. Bal, ayrıca içine bir çay kaşığı zencefil veya sarımsak suyu eklenerek verilirse daha hızlı etki gösterir. Bal, ayrıca mideyi yatıştırıp bakterilerden koruyacaktır.

çocuklarda ishale iyi gelen yiyecekler
.Patates ishale iyi gelir

Patates

Patates nişasta içeriği ile ishal kesici etkiye sahiptir. Yumuşayıp, çocuğunuz yiyecek kıvama gelene kadar patatesi haşlayın. Gün boyu, evladınıza patates yedirin. Patates dışkının sertleşmesine yardımcı olarak, kısa sürede ishali durduracaktır.

çocuklarda ishale iyi gelen yiyecekler
çocuklarda ishale iyi gelen yiyecekler

Tarçın

Tarçın, midedeki bakterileri yok etmekte ve ishal ile diğer mide enfeksiyonları tedavide etkilidir. Tarçın tozu alın ve ılık bir bardak suya bir çay kaşığı ekleyin. Günde bir veya iki kez çocuğunuza içirin. Kısa sürede bu dert sona erecektir.

çocuklarda ishale iyi gelen yiyecekler
çocuklarda ishale iyi gelen yiyecekler

Zencefil

Çocuklarda ishal için en güvenli ve en etkili yol onlara zencefil suyu vermektir. Zencefil çocuğunuzu ishalden kurtarmakla kalmaz, midedeki hazımsızlık ve enfeksiyon gibi durumları da tedavi eder. Bir bardak kaynamış suya bir sap zencefil alıp atın. 5-10 dakika daha kaynatıp, soğuduktan sonra çocuğunuza azar azar içirin. Zencefil kan dolaşımını artırır, midedeki bakterileri yok eder, böylece ishalden kurtulmanıza yardımcı olur. Zencefil suyunu tatlandırmak için, içine bir çay kaşığı zencefil ekleyebilirsiniz.

çocuklarda ishale iyi gelen yiyecekler
çocuklarda ishale iyi gelen yiyecekler

Nişastalı Su

Patatesin nişastalı olup, ishali kestiği gibi, nişastalı sular da ishali durdurur.
Beyaz pirinci veya esmer pirinci kaynatın ve süzün. Bu suyu çocuğunuza gün boyu verin, dışkısı sertleşmeye başlayacaktır.

çocuklarda ishale iyi gelen yiyecekler
çocuklarda ishale iyi gelen yiyecekler

Limon Suyu

Limon suyu, çocuklarda ishalden kurtulmanın en etkili yollarındandır.
Limon antibakteriyel içeriği ile çocukta ishal problemi için harika bir seçenektir. Bir bütün limonu sıkın ve üzerine su ekleyin. Bunu, bakterileri nötralize etmek ve mide asidini azaltmak için günde 3-4 kez çocuğunuza içirin.

İshal İle İlgili Diğer Konular;