Neden az yiyerek kilo veremeyiz?
Vücudumuz yaşamak için her koşula adapte olmaya programlanmıştır. Bu yüzden kıtlık teorisi diye bildiğimiz bir sistem vücutta işlemektedir. Siz az yedikçe, vücut sizin kilo verdiğinizi düşünmüyor ve sizin açlık-kıtlık ortamında olduğunuzu düşünüyor, sizi yaşatmak için kendi metabolizma hızını azaltıyor ve aldığınız kalori miktarını dengelemeye çalışıyor. Bu yüzden siz ne kadar az kalorili , açlık sınırında beslenirseniz vücutta o kadar kendi metabolizma hızını yavaşlatıp , sizin kilo vermenizi engelliyor. Az besin tüketir, öğün atlarsanız metabolizma hızınız yavaşlar, kilo kaybı durur.
ÖDEME SEBEP OLAN 13 BESİN
Sabah kalktığınızda ayaklarınız şiş uyanıp, gün içinde elbiselerinize sığamadığınız, yüzüklerinizi parmaklarınıza takamadığınız, kendinizi patlayacak gibi hissettiğiniz çok dönem olmuştur. Hiç bir şey yememenize rağmen tartıya çıktığınızda kilo almış gördüğünüz dönemler mutlaka oluyordur. Buna tıpta Ödem yani vücudun su tutması denir. Ödemde vücutta ki dokular arasında olması gerekenden fazla su depolanır. Bir çok hastalığın habercisi olan ödem bizim yanlış beslenme alışkanlıklarımızdan da kaynaklanabilmektedir. Bu yüzden bu tür ödem problemleri yaşıyorsanız mutlaka beslenmenizde size ödem oluşturacak besinleri diyetinizden çıkartmanız gerekmektedir.
1. Tuz ; ödemin vücutta oluşmasının en büyük sebebi gereğinden fazla tuz tüketmektir. Tuz vucutta su tutulumunu arttırır. Bu yüzden mümkün olduğu kadar yemeklerinize attığınız tuzu azaltın, mümkünse kesin, kesmek istemiyor ve tuzu seviyorsanız piyasada satılan sodyumu azaltılmış tuzları tercih edin. Masada tuzluk bulundurmayın.
2. Fast-food besinler; bu tür hazır besinlerin içerisinde yüksek miktarda tuz vardır. Hamburger, pizza tarzı hazır, fast-food besinleri diyetinizden çıkarın.
3. Kraker-bisküviler; hazır ambalajlı kraker, bisküvilerin içerisinde tuz miktarı fazladır. Aralarda bu tür besinleri tüketiyorsanız bunların yerine tuzsuz badem, fındık ve ceviz tarzıi besinleri tüketmeye çalışın. Özellikle kraker v.b tüketmek isterseniz galete veya sodyumu azaltılmış krakerleri tercih ediniz.
4. Mısır gevrekleri; kahvaltıda tüketilen mısır gevrekleri yerine yulaf ezmesi tercih edin, daha az tuz tüketmiş olursunuz.
5. Taze sıkılmış sebze suları; hazır raflarda satılan domates suyu, sebze suları tuz içermektedir. Bunların yerine taze meyve ve sebze tüketimine özen gösteriniz.
6. Turşu; yüksek miktarda tuz konularak bozulması önlenen turşu ve turşu sularından uzak durun.
7. Hazır paketli ürünler; hazır çorbalar, yemek sosları tarzında paketlenmiş ürünler kullanmayın ve mümkün olduğunca yemeklerinizi evde taze besinlerden yapmaya çalışın.
8. Dondurulmuş ürünler; nugget, dondurulmuş pizza tarsi ürünlerde de yüksek miktarda tuz vardır ve bu tür hazır ürünler de ödeme sebep olur. Bu yüzden mümkün olduğu kadar ürünleri kendiniz dondurun ve hazır ürünler kullanmayın.
9. Soslar ; hazır makarna ve salata sosları yüksek miktarda tuz içerir bu yüzden bu tür sosları kullanmayın mümkünse evinizde kendiniz taze domateslerden ve sebzelerden soslar hazırlayın, lezzet için bol bol tuz haricinde diğer baharatları kullanarak çeşitli soslar hazırlayın.
10. Beyaz ekmek; beyaz ekmekte ki tuz oranı yüksektir bu yüzden tuzsuz kepek ekmek ve tam buğday ekmeği gibi daha doğal işlenmemiş ekmek türlerini kullanmaya özen gösterin.
11. Peynir; peynirin saklanmasında tuzlama yöntemi çok kullanılmaktadır veya bazı peynirlerin kendinden tuz oranları yüksektir. Bu yüzden az tuzlu peynirleri tercih edin ve 1 gece önceden tuzunu almak için suda beklettiğiniz peyniri ertesi günü tüketin. Mümkünse yağ ve tuz oranı en düşük lor peynirini tercih edin.
12. Konserveler; çoğu konserve ürünlerinde yüksek miktarda saklama amaçlı tuz kullanılmaktadır. Bu yüzden konserve sardalya v.b ürünler yerine taze ve mevsiminde ürünler tüketmeye çalışın.
13. Tuzlu kuruyemişler; tuzlu çekirdek, kavrulmuş badem tarzi tuzlu kuruyemişler yerine çiğ badem, fındık, ceviz tercih edilmelidir.
EN İYİ YAĞ YAKAN 10 BESİN
1. ELMA; elmanın %85 I sudan oluşur ve 1 elmada yaklaşık 5 gr posa vardır.
2. YUMURTA; doğada en kaliteli protein yumurtadır, yumurtanın %100 ü proteini vücutta kullanılabilir.
3. KARNIBAHAR; içerisinde yüksek miktarda fitokimyasallar içerir. Özellikle sulfaraphane adlı fitokimyasal vücudun yenilenmesine ve yağ yakmasına yardımcıdır.
4. YOĞURT; çalışmalarda kalsiyum içeren besinlerin özellikle probiytik içerikli yoğurdun yağ yakımını arttırdığı ve kilo verdirdiği görülmektedir. Günde 2-3 porsiyon yoğurt-süt-probiyotik yoğurt-ayran-kefir tüketiniz.
5. YULAF; posa içeriği çok yüksek olan yulaf tokluğu arttırır, yağyakmayı kolaylaştırır. Yulafı yoğurt ve meyve ile beraber yemek yağ yakımını arttırır. Meyvelerden özellikle ananas, kivi, yaban mersini, kayısı tercih edilebilir.
6. KURUYEMİŞLER; ceviz, badem, fındık yüksek miktarda Q-3, magnezyum, çinko, demir içerir. Özellikle ara öğünlerde meyve ile alındığında kan şekerini dengeler ve yağ yakımını arttırır. Yağlı tohumların kalori miktarları yüksektir bu yüzden tüketirken miktarlarına dikkat etmek gerekir. 10 badem, 2 ceviz, 10-15 adet fındık 1 porsiyon miktarlarıdır.
7. ÇORBA; özellikle yemek öncesinde yenildiğinde sıvı hacmi ile mideyi doldurduğu için doyma hissini arttırıyor, daha sonra yenilecek ana yemek miktarını azaltıp daha az kalori alumina yol açıyor. Çorbalarda sebzelerin bol kullanılması posa miktarını arttırıyor ve yağ yakımına yardımcı oluyor.
8. BALIK; yüksek kaliteli protein ve Q-3 içeren balık metabolizma hızını arttırıyor. Balık zencefil ve limonla beraber tüketilirse etkisini daha da arttırmış oluyor.
9. BULGUR; posa miktarı yüksek olan bulgur domates, soğan ve kurubaklagillerle beraber tüketilise tam sağlıklı beslenme örüntüsüne sahip oluyor, doygunluğu arttırıp yağ yakımını hızlandırıyor.
10. SALATA; bol yeşilliklerle hazırlanan salata yüksek posa içeriği ve mide hacmini doldurduğu için daha çabuk doymamıza sebep oluyor.
SPOR YAPANLARA BESLENME ÖNERİLERİ;
Asla spora aç gitmeyin
Çok tok karnına spora başlamayın
Spor öncesi ve sonrasında dengeli karbonhidrat ve proten almaya özen gösterin
Spor sırasında ve sonrasında bol sıvı alın
Spor sonrasında vücuttan kayıp olan mineraller için maden suyu için
Spor sonrası kasınızı korumak için protein tüketimine özen gösterin ben kefir tercih ediyorum

Spor yaparken protein tozları, yağ yakıcılar, ilaçlar ve hormonları doktorunuza sormadan asla tüketmeyin
Alıntıdır