Bu makalemizde sizlere kemik güçlendirici gıdalar, besinler ve içeceklerden bahsedeceğiz. Kemik yapıcı gıdalar listemiz ile daha sağlıklı kemiklere kavuşacaksınız ve osteoporozu önleyeceksiniz. Maalesef 40 yaşına gelindiğinde, vücut eski kemiği değiştirmeyi bıraktıkça bu önemli yapılar kütle kaybetmeye başlıyor. Bu kademeli kayıp, kendi gücünüz altında hareket etme yeteneğinizi etkileyebilir ve kemik erimelerinizi azaltmak için gereken besinleri depolamadığınız sürece, osteoporoz gibi zayıflatıcı bir durum geliştirme riskinizi artırır. Yediğimiz şeyler ve yıllar boyunca yaptığımız faaliyetler kemik sağlığı üzerinde bir etkiye sahiptir.

Kemik Güçlendirici Gıdalar​

Kötü kemik sağlığı, raşitizm ve osteoporoz gibi durumlara neden olabilir ve yaşamın ilerleyen dönemlerinde düşme sonucu kemiğin kırılma riskini artırabilir.
Sağlıklı ve dengeli bir diyet, erken yaşlardan itibaren sağlıklı kemikler oluşturmanıza ve bunları yaşamınız boyunca korumanıza yardımcı olacaktır. Sağlıklı kemikler oluşturmak ve korumak için yiyecekleri diyetinize dahil ettiğinizden emin olun. Konu diyet ve kemik sağlığı olduğunda çeşitliliğin önemli bir faktördür. Bu nedenle, her öğüne iyi bir yiyecek karışımı dahil ettiğinizden emin olun. Kemikleriniz size teşekkür edecek.

Süt, Kemik Oluşturan Kalsiyum için Mükemmel Bir Kaynak Olabilir​

kemik_guclendirici_sut_kalsiyum.jpg
Süt, yoğurt ve peynir gibi süt ürünlerinin her zaman kemik sağlığıyla ilgili konuşmalarda gündeme gelmesinin bir nedeni var: Kemik gücüne ve yapısına katkıda bulunan ana besin olan kalsiyumdur.
Tam veya yağsız süt ürünlerini seçip seçmemeniz kişisel tercihinize bağlı olacaktır. Kilo vermeye çalışıyorsa, daha az yağlı ürünler kullanabilir. Mükemmel kalsiyum kaynaklarıdır. Yağı çıkardığınızda, aynı zamanda yağda çözünen vitaminleri de çıkarırsınız. Güçlü kemikler oluşturmak için yağda çözünen vitaminler, takviye edilmiş gıdalar tercih edin.


Kuruyemiş, Kemikleri Güçlendirmeye Yardımcı Olmak İçin Magnezyum ve Fosfor Sağlar​

kuruyemis_kemik_guclendirmesine_faydalari.jpg
Kuruyemişler bir miktar kalsiyum içerir, ancak aynı zamanda kemik sağlığı için gerekli olan iki besin daha sunar: magnezyum ve fosfor. Magnezyumun kemiklerdeki kalsiyumu emmenize ve tutmanıza yardımcı olur. Fosfor kemiklerin önemli bir bileşenidir.
Oku: Kadın sağlığı için magnezyum almak için 5 neden

Tohumlar, Kuruyemişlere Benzer Kemik Destekleyici Besin Profiline Sahiptir​

chia_tohumu_keten_tohumu_kemiklere_faydalari.jpg
Chia tohumları, keten tohumu (öğütülmüş olarak yiyin), kabak çekirdeği ve susam tohumları, diyetinize eklemek için sadece birkaç harika tohum çeşididir. Susam kalsiyum, magnezyum ve fosfor mükemmel bir kaynaktır. Diyetinize daha fazla tohum eklemek için, en sevdiğiniz salataya susam tohumları serpmeyi veya bir sonraki pişirme projenize chia tohumlarını eklemeyi deneyin.

Sebzeler Kemikleri Güçlendirmeye Yardımcı Olan Bir Bol Besin Sağlar​

brokoli_kemik_yapici.jpg
Yeşilliklerinizi yemek için başka bir nedene ihtiyacınız varmış gibi ! Turpgillerden sebzeler olarak adlandırılan yapraklı yeşil sebzeler, K vitamini ve kalsiyum gibi kemik sağlığını destekleyen çeşitli besinler sağlar ve belirtildiği gibi, bu besinler kemik sağlığını güçlendirmede rol oynar. K vitamini, sağlıklı kemikler oluşturmaya yardımcı olmak için kalsiyum ile birlikte çalışır. K vitamini eksikliği osteoporoz ve kırıklarla ilişkilendirilmiştir.
Turpgillerden sebzeler arasında ıspanak, lahana ve brokoli bulunur. Pişmiş lahana K vitamini açısından mükemmel bir kalsiyum kaynağıdır. Çorbalara, salatalara ve daha fazlasına atabileceğiniz bu çok yönlü yapraklı yeşil, aynı zamanda iyi bir kemik dostu A vitamini kaynağıdır. Lahana size göre değilse, brokoliyi tercih edin. Bu sebzeler kemik güçlendirici kalsiyum ve magnezyum sunuyor.
Ispanak çok miktarda kalsiyum içeriyor gibi görünse de, aynı zamanda kalsiyum emilimini azaltan oksalik asit içerir ve bu nedenle iyi bir kalsiyum kaynağı değildir.

Fasulye, Kemik Dostu Besinlerle Yüklü Bir Santral Bitkisi Gıdasıdır​

kemik_yapici_gidalar.jpg
Bir çok fasulye türü vardır. Her türlü fasulye çeşidi magnezyum, kalsiyum ve fosfor gibi kemik yapıcı bir besin içten dozu vermektedir. Buna ek olarak fasulye tipik olarak lif ve protein bakımından yüksektir ve bu da bitki bazlı bir diyet uygulayanlar için özellikle yararlı olabilir. Geçmişte yapılan araştırmalara göre, bitki temelli bir beslenme planı olan vegan bir diyet, yeterince kalsiyum yerseniz kemik kırılması riskinin artmasıyla ilişkili değildir.
Cinsiyetinize ve yaşam evrenize bağlı olarak yetişkinlerin günde 1.000 ila 1.300 miligram (mg) kalsiyum almasını önermektedir. Fasulye gibi bitki besinleri, bu kalsiyum hedefine ulaşmanıza ve ek besinler sağlamanıza yardımcı olabilir.

Yağlı Balıklar Sağlıklı Kemikler İçin Besin Maddesi Olan D Vitamini Sağlar​

kemik_guclendirici_takviyeler_gidalar.jpg
Tek başına diyetin size yeterli D vitamini sağlamamasına rağmen, somon, ton balığı ve alabalık gibi yağlı balıkların güneş ışığı vitamininin bir kısmını sağlamaktadır. D vitamini yağda çözünebilir ve kemik büyümesi ve yeniden yapılandırılmasında önemli bir rol oynar. Spesifik olarak, yetişkinler günde 20 mcg veya 800 IU D vitamini hedeflemelidir. Yağlı balıklar, D vitamini için en iyi besin kaynakları arasındadır.
K vitamini iki şekilde bulunur: K1 vitamini (filikinon) ve K2 vitamini (menakinon). K2 vitamini, kardiyovasküler sistemi destekler. Ayrıca kemik metabolizmasında gerekli proteinler için bir koenzim görevi görür.
Bu bulgular, K2 vitamini takviyelerinin menopoz sonrası kadınlarda kemik sağlığını destekler.
  • Beğen
Reactions: Mune