Sevgiliniz ya eşiniz ile zaman geçirmek hayatınızın belli alanlarında onunla birlikte karar almak önemlidir. Peki ilişkiniz bağlı mı? bağımlı mı? Benzer olan bu iki kelime aslında ilişkinizin tanımlanmasında olukça önemli bir yere sahiptir.

İlişkiniz Bağlı Mı? Bağımlı Mı?

Bağlı ilişki birbirlerine karşı saygı, sevgi, ilgi ve sadakatin olduğu sağlıklı bir ilişkiyi temsil eder. Zorlama ya da her zamanı birlikte geçirme gibi bir durum söz konusu değildir. Bağımlı ilişkide ise kişiler birbirlerine mecbur hisseder. Bazen bilinçli olmayan bu durum istemsizce gelişir ve onsuz bir hayatın mümkün olmadığını, her boş vaktini onunla geçirmesi gerektiğini düşünen bireylerin yaşadığı ilişki türüdür.

iliskiniz_bagli_mi_bagimsiz_mi.jpg


Bağlı ilişkiler sağlıklıdır. Sorunlar doğrudan çözüm odaklı bir şekilde ortaya atılır ve taraflar çözmek için uğraşır. Bağımlı ilişkilerde ise kaybetme ve yalnız kalma korkusuyla sorunlar ertelenir zaman içinde daha büyük problemlere zemin hazırlanmış olur.

Bağlı ilişkilerde taraflar sosyal varlıklar olduğunun ve her boş zamanı birbirleriyle geçirmek zorunda olmadıklarının farkındadırlar. Kadın ve erkeğin kendi sosyal hayatlarına ve ailelerine ayıracak vakitleri vardır. Bağımlı ilişkilerde ise çalışma hayatı ve önemli işler dışında çiftler her zaman birlikte olunması gerektiğini savunur. Taraflardan ayrı oldukları zaman diliminde sürekli mesajlaşma ve telefonla birbirlerini kontrol etme gereği duyarlar.

Bağımlı ilişkilerin en belirgin özellikleri ise öfke sorunları, aşırı kıskançlık, sevgiliyi her an kontrol etme, sosyal hayattan kopma, ailelerden uzaklaşma yer alabilir.

Bağımlı bir ilişkiniz olduğunu düşünüyorsanız ilişkiniz daha fazla çıkmaza girmeden önlem almanız gerekir.