İş hayatınızdaki sorunların ve gerginliklerin sosyal hayatınızı etkilememesi için iş stresiyle başa çıkma yöntemleri hazırladık. İş hayatındaki gerginliklere karşı kendinizi nasıl korumalısınız? İş çıkışı rahat olabilmek için bilmeniz gerekenleri sıraladık.

Bazı meslek grubundaki çalışanların kaygı bozukluğu ve depresyon gibi psikolojik rahatsızlara daha elverişli olduğu düşünülüyor. Bunun nedeni ise iş hayatındaki stres ve yorucu temponun kişileri yorması ve psikolojik olarak hassas bir hale getirmesi gösteriliyor. Son yıllarda adını sıkça duyduğumuz tükenmişlik sendromuna neden olabiliyor. Peki iş hayatındaki stres ile başa çıkabilmek için neler yapılması gerekir.

Mobbing Olduğunun Farkına Varın

İş hayatında psikolojik yıldırma olarak tanımlanan mobbinge maruz kalıyor olabilirsiniz. İş hayatınızdaki fiziksel ve psikolojik durumunuzu etkileyen bir bilinçli bir baskıdan şüphe ediyorsanız bunu gerekli kişiler ile görüşmelisiniz. Mobbingle mücadele konusunda yazılmış olan kitap ve makalelerden yardım alabilirsiniz.

Rahatlayın

İş yerinizin gerginliklerinden uzak durmak ve düşünebilmek için ara vermeye özen gösterin. Bu aralarda birileriyle günlük olaylar hakkında sohbet edebilir ya da kendi başınıza dinlenebilirsiniz.

İş Hayatında Mesafe Koymayı Öğrenin

İş yerinizdeki ortamınızdaki arkadaşlarınız ile aranızdaki mesafenin ne kadar olması gerektiğini siz belirlemelisiniz. İş ortamınıza göre şekillendirebileceğiniz bu mesafeyi aynı ölçüde tutmak gereksiz yorgunlukların önüne geçmenizi sağlayacaktır.

İş Çıkışı Sosyalleşin

İş hayatınızın dışından olan ve masaya oturduğunuzda başka konularda sohbet edebileceğiniz arkadaşlarınız ile buluşun. Bu rahatlamanızı ve gün boyunca oluşan gerginlikten kurtulmanızı sağlayacaktır.

Aklınızdaki İşleri Yarına Bırakın

Yoğun çalışan kişiler mesai saatlerinin içinde işleri bitirmekte zorlanabilir ve iş çıkışlarında da bu işleri düşünür. Bu beyniniz sadece mesai saati içinde değil çoğu zaman uykunuzda bile çalışmış olur. Bu durum bir süre sonra psikolojik yorgunluklara neden olabilir.

Sorunlarınızı Bildirin

İş hayatı ve özel hayatınız birbirinden tamamen farklıdır. Özel hayatınızdaki insanlar siz konuşmadan sorununuz olduğunu anlayabilir ancak iş hayatında bu kolay olmayacaktır. Sorunlarınızı ve memnun olmadığınız şartları üstlerinize bildirmekte zaman kaybetmeyin.