Empati yapabilmek hayatın birçok alanında sizin ve çevrenizdeki insanların hayatını kolaylaştırabilir. Çevrenizden ya da hiç tanımadığınız size olan sevgisini ifade ettiyse ve siz onu sevmiyorsanız onu kırmadan istemediğinizi söylemeniz gerekir. Ona bunu kesin ve kibar bir dille ifade edebilmeniz gerekiyor.

Seçtiğiniz sözcüklerde net olun. Onun aklında acaba kalmasına izin vermeyin. Seçtiğiniz cümlelerde neden hayır dediğinizi açıklamak istemiyorsanız birbiriniz için uygun olmadığınızı ifade edebilirsiniz. Karşınızdaki kişi için bunu size söylemek uzun zaman almış olabilir. Bir kadın ya da erkeğin duygularını incitmek aynıdır. Kendinizi birkaç dakika onun yerine koyun ve cümlelerinizi oluşturun.

Tanıdığınız biri ise ona karşı açıklamak yapmak daha zor olacaktır. Durumu anlatın ve ondan bu konuda anlayış beklediğinizi söyleyin. Ona bu açıklamayı sadece ikinizin olduğu bir ortamda yapmanız daha iyi bir tercih olacaktır.

Daha öncesinden tanımadığınız biri olsa da kalbini kırmanıza hiç gerek yok. Resmi ve kibar bir dille kendisine gerekli olan kısa açıklamayı yapabilirsiniz. Karşınızdaki kişinin de aklında soru işaretleri bırakmayacak bir konuşma yapın.