Evlerimizde bolluk ve bereket ayı Ramazan’ı en iyi şekilde geçirmenin telaşı var. Her zamankinden daha özenli kurulan sofralarda, gerek sağlığımız gerekse bütçemiz için israftan kaçınmak gerekiyor. Peki, Ramazan ayında evlerimizde ve sofralarımızda israfı önleyebilmek için ne gibi önlemler alabiliriz? İşte detaylar…

Alışveriş listenizi önceden hazırlayın

Ramazan ayı alışverişlerinizi topluca yapmanız, alışveriş maliyetini düşürmenin yanı sıra zamandan ve emekten de tasarruf etmenizi sağlar. Alışverişe gitmeden önce hazırlayacağınız ve alışveriş esnasında sadık kalacağınız detaylı bir listeyle hem gerçekten ihtiyacınız olan ürünleri alırsınız hem de alışverişte boşa zaman kaybetmezsiniz. Ayrıca toplu alışveriş kampanyalarından da faydalanarak bütçenize katkı sağlayabilirsiniz. Üstelik toplu alışveriş yaparak bir kere yorulursunuz; ama ay boyunca rahat edersiniz.

ramazan_ayi_alisveris_listesi.jpg


Alacağınız ürünlerin raf ömürlerine dikkat edin

Un, şeker, bakliyat ve yağ gibi raf ömürleri uzun olan ürünlerde en büyük ebatları tercih etmek her zaman avantaj sağlar. Çünkü 10 tane 1 kilogramlık paket un ile 10 kilogramlık tek paket unun fiyatlarını kıyasladığımızda 10 kilogramlık tek paket unun fiyatının daha uygun olduğunu görürüz. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli nokta; alacağınız ürünün son kullanma tarihinin mümkün olduğunca uzun olmasıdır.

urunlerin_raf_omurleri.jpg


Çabuk bozulan ürünleri alırken dikkat!

Ramazan alışverişi yaparken öğün sayınızın 2’ye düşeceğini unutmamanız gerekir. Bu iki öğünde, her besinden yeterli miktarda alabilmek için bol çeşit ama az porsiyon tüketmek isteyeceksiniz. Dolayısıyla alışveriş yaparken de sebze ve meyve gibi kolay bozulabilen yiyecekleri tane hesabıyla almanız gereksiz savurganlığın önüne geçebilir.

israftan_kurtulma_tasarruf.jpg


Artan yemekleri değerlendirmeyi unutmayın

Özellikle iftar sofraları; öncelikle gözlere, daha sonra midelere hitap edecek şekilde özenle kurulur. Fakat uzun süreli açlık halinden sonra oturulan sofralarda, ister istemez artan yemekler olur. Artan bu yemekler için bir sonraki sahur ya da iftar için mutlaka alternatifler düşünülmelidir. Örneğin; artan ekmekleri, bir sonraki sofrada çorbanıza doğramak için kıtır ekmek yapabileceğiniz gibi, un kıvamına gelecek şekilde ufalayıp köfte harcı olarak değerlendirmek üzere buzdolaplarınızda saklayabilirsiniz.

tasarruf_yontemleri.jpg


Sadece yiyeceklerde değil, her şeyde tasarruf şart!

Ramazan ayının en güzel özelliklerinden biri de hep birlikte oturulan ve hoş sohbetlerin hakim olduğu iftar yemekleridir. Tabii kalabalık sofraların ardından gelen bulaşık için aynısını söylemek pek mümkün olmayabilir. Sofra için alınan israf önleyici önlemler burada da geçerli ve su ile deterjan tüketimine dikkat edilmelidir. Bu anlamda doğru bulaşık deterjanı seçmeniz çok önemlidir. Az ölçekle derinlemesine temizleyen deterjanlar, hem sudan hem de bulaşık deterjanından tasarruf etmenizi sağlar.

su_tasarrufu_deterjan_secimi.jpg


Ramazan’da da Türkiye’nin tercihi Fairy bereketi!

Fairy %100 yağda* bile etkili formülüyle 2 kat daha fazla bulaşık yıkar.

*Saf yemek yağı


Detaylı bilgi için tıklayınız.

fairy_bulasik_deterjani.jpg