Surf Casting balıkçılığı en basit tabiriyle, uzak atışlar ve genellikle dalgalı sularda dalga arkasına atışlar yapmayı hedeflediğimiz, kıyı şeritlerinde yapılan avcılık türüdür.

Bu balıkçılık yöntemi genellikle tuzlu sularda yani denizlerde yapılır, özellikle okyanuslara ya da büyük denizlere kıyısı olan ülkelerde üst düzeyde yapılan bir balıkçılık türüdür. İskele balıkçılığı diye tabir edilen benzer kamışlarla yapılan disiplinle karıştırmamak gerekir, benzer kamışlar desek te aslında kullanılan kamışlarda ki en büyük fark boylarıdır, iskele balıkçılığı çok uzak atış gerektirmeyen nispeten daha kısa kamışlarla gerçekleştirilse de surf casting disiplini 4.20 cm hatta 4.50 cm kamışlarla, mümkün olan en uzak mesafelere atış yapılarak gerçekleştirilen bir disiplindir. Özellikle ülkemizde hatta özellikle İstanbul’da meraların durumu itibariyle iskele balıkçılığı diye tabir ettiğimiz disiplin çoğu zaman surf kamışlarla yapılsa da iskele balıkçılığı; kurgusu, hedef türleri ve avlanma şekli itibariyle kesinlikle surf casting değildir.

Surf casting balıkçılığında birincil olarak canlı yemler kullanılır; boru kurdu, sülünez, teke, mamun, bibi kurdu, patlak kurdu, karides, midye, madya ve bazı balık türleri gibi çeşitli yem tercihlerinin yanı sıra sahte yem tabir ettiğimiz silikon ve benzeri bazı cansız yemler de surf casting balıkçılığında kullanılabilir. Ülkelere hatta bölgelere göre bile değişen yem çeşitleri vardır ve surf casting yapılacak hedef balık ve meraya göre yem tercih edilerek bu balıkçılık türü gerçekleştirilir.

İlk paragrafta da kısaca bahsettiğimiz gibi Surf Casting balıkçılığı doğası gereği uzun kamışlarla yapılıyor. 4.00 cm civarı, 4.20 cm hatta 4.50 cm gibi teleskopik ya da parçalı kamışlarla bahsi geçen uzak atışlar yapılabiliyor.

Surf casting balıkçılığında diğer önemli konularda biri de hedef türe göre hazırlanacak yem takımları iğneler vs.vs. hedef balığa göre, görünmez misinalar, balığın büyüklüğüne göre iğneler, avlanılan meranın zeminine göre değişik yöntem ve sistemlerle hazırlanabilen çok farklı çeşitlilikte takımlar mevcuttur. Bu yazımızda bu tür detaylara girersek başlıkta ki “temel bilgiler” ifadesi yersiz kalacaktır. Hem de bu kısa yazıya sığdırılabilecek türde kısa bilgiler olmadığından ayrıca konu konu hazırlayarak sizlere sunacağımız yazılarda bu tür detaylara ulaşabileceksiniz.

Surf casting tam anlamıyla lebi derya bir durum, kullanılacak kamışlar, makineler, makinelere sarılı olan ipler yada misinalar, seçilecek meralar, hedef balıklar, balıklara göre takımlar, takımlar uygun yemler, hazırlanacak takımlara uygun malzemeler ..... bu liste böyle uzayıp gider, zaten zevkli olan da bu surf casting disiplininde bu nedenle çok severek yaptığımız bir avcılık türü.

Son olarak kısaca kullanabileceğimiz makinelere değinmek gerek. Sonuçta bir çok açıdan balıkçılık türlerinden büyük farklarla ayrılan bir disiplin olduğundan makinelerle ilgili de bu farklılık durumu söz konusu. Surf casting balıkçılığı kamışları gibi makineleri de surf makine tabir ettiğimiz, büyük boy genellikle konik kafalara sahip surf kafalı makineler. Amaç uzak atışlarda misinanın ya da ipin en rahat şekilde makineden boşalması ve takımın ya da ağırlığın mümkün olan en uzak yere ulaşması ve tabi ki o kadar uzağa attıktan sonra 200 mt lik misinayı 20 dakikada geri toplamak istemeyeceğiniz için bu duruma yönelik makineler.

Halen Surf Casting türü balıkçılığıa başlamadınızsa ilk fırsatta işin ehli bir malzemeciye gidin ve hemen bu işe başlayın….. balıkçılığın en güzel hallerindendir surf casting…

Not : Kocaeli'de 14-15 Ekim 2017 tarihinde Yuki (Oltayagel.com) ve Kadınlar Kulübü'nün sponsor olduğu uluslar arası yarışmaya tüm üyelerimiz davetlidir.