Merhaba,
Öncelikle Allah sağlıkla kucağınıza almayı nasip etsin inşallah.
Benim iki kızım var. Aralarında 5 yaş fark var. Hamilelik ve yenidoğan sürecinde dikkat ettiğim konuları yazayım.
- Öncelikle karnınız çok belli olana kadar kardeşi olacağını söylemeyin. Çevrenizdeki insanları da bu konuda uyarın. Bebek geliyor haberi, büyük çocuk için kaygı uyandırıcı bir durum. Bu nedenle, ne kadar geç öğrenirse o kadar iyi.
- Büyük çocuğun rutinlerinde, bebek doğduktan sonra mümkün olduğunca değişiklik yapmamak gerekiyor. Bu nedenle hamilelik döneminde yavaş yavaş büyük çocuğun uyku ve park rutinini babaya devredin ki bebek geldiği için annem beni uyutamıyor ya da parka götüremiyor demesin.
- Çocuğunuzun ona küçük gelen kıyafetlerini ve bebeklik oyuncaklarını ona sormadan bebeğe kullanmayın. Nereden hatırlayacak demeyin, fotoğraf ve videolardan fark ediyorlar.
- Bebek görmeye gelenler büyük çocuğa hediye almayı unutabiliyor. Büyük çocuk için birkaç hediye alın, evde göremeyeceği bir yere koyun. Böyle bir misafir geldiğinde verirsiniz. Eve gelen misafirleri önce büyük çocuğunuzu sevmeleri konusunda uyarın.
Aklıma gelenler şimdilik bunlar. Başka sorunuz olursa seve seve yardımcı olurum. İki çocuklu hayat, tek çocuğa göre daha zor ama keyifli tarafları da çok. Tecrübe ile çocuk büyütmek daha kolay ve büyük çocuktan çok şey öğreniyorlar.
Bence en zor tarafı, iki çocuk arasındaki ilişkiyi doğru yönetebilmek. Bu konuda biraz okuma yapmanızı tavsiye ederim. Kardeş Rekabeti kitabı ile başlayabilirsiniz.