1 yaş bebek gelişim. Çok kafaya takıyorum artık.

Lady Guinevere

ne bilim ya…
Anneler Kulübü
Kayıtlı Üye
Katılım
6 Mart 2024
Mesajlar
14.626
Emoji Skoru
13.080
Puanlar
228
Yaş
30
Bugün oğlumun 1 yaş kontrolü vardı. boy, kafa cevresi 2 cm geriden geliyor. kilosu da 600 gram geride. Doktor hayvan sütü verebilirsiniz günde 200 ml maksimum dedi. Zorlamayın yemek için diyor, zaten zorlamıyorum. Kan değerleri ve genel hali iyi. Doktor gayet sağlıklı ve enerjik bir çocuk, kafaya takmayın diyor ama takıyorum. 8.ayda 400 gram gerideydi. En çok kafaya taktığım da bıngıldağı. 8.aydan beri hiç ilerlememiş. Doktor bazı cocuklarda 18.aya kadar kapanabilir ama d vitaminini 3 ay daha kullanın dedi. yaklaşık 3 aydır da üst dişleri bir türlü çıkmıyor. Bıngıldak konusu olduğunda doktor yürüyor mu diye sordu. yeni yeni desteksiz yürüme denemesi var ama uzağındaki bir şeye yönlendirdiğimizde cesaret edemiyor ve oturuyor. en fazla 2-3 adım. Doktor motor gelişimi iyi olduğu için bıngıldağı 18.aya kadar dert etmicem dedi. Napıcam Allah aşkına? kilolu olsun derdim yok ama sürekli “çok zayıfladı” lafları duymaktan da bıktım. Anne sütü alıyor, mama hiçbir zaman kabul etmedi. Ek gıda konusunda bir ruhaf. Bir gün güzel yerken, bir gün ağzına hiçbir sey götürmüyor. Gğndüz emmelerimiz yok denecek kadar az. Gece uyandıkça meme istiyor. her gün kaka yapıyor çoğu günler günde iki kez yapıyor hatta.
 
Bağlı değil mi altı
 
Son 4 aylık kilo ve boy ölçümleri nedir
 
Lady bunların ne kadar geriden geldiğini değil de değerlerini yazsana. Benim internetten baktığım bir sürü sitede ya da kullandığım uygulamada %10 persentilde falan oğlum. Hatta alerjik olduğu için acaba bu çocuğun gelişiminde sıkıntı mı var diye doktordan ek muayene istedik. Ek muayenede doktor artık kendi kendi kullandığı persentil eğrisini gösterdi çocuk %50 persentilde çıktı.
Bir de benimki tam 13 aylık yürüdü. Yani annelik hep evham hali biliyorum ama doktorunuz da sorun yok diyorsa sakin ol bence.
 
Benim kız da 11. Aya kadar hep geriden gelmişti. Yaz tatili iyi geldi. Bir anda boy kilo arttı. 18. Ay kontrolü öncesinde de kafaya taktım boyu kısa çünkü kilosu fena değil ama hızlı dalgalanıyor. Anne sütü içen bebekler ek gıdaya pek sarmıyor zaten ne zaman anne sütü bitti bizimki bişeyler yemeye başladı. Doktor çorba önermez boş gıda derdi ama ben tavuk suyuyla yapıyorum gerçekten hem kış dönem hastalıklarında birebir ve iştah açıyor. Koyu kıvam çorba öneririm. Yemezse asla sıkıştırmayın ama sık sık bir şeyler yedirmeye çalışın. Ben bulamaççı değilim hiç sevmem doğru bulmam fakat günde 1 kere muz, tahin, bebek bisküvisi, ceviz veya fındık kırığı, hindistan cevizi yağı karıştırıp yediriyorum. Hakikaten kiloyu boyu topluyor. Tavsiye ederim. Hayvan sütü hastalıklara davet çıkarır hiç lüzum yok. D vit zaten devam ediyoruz ayrıca 3 ay devam edin denmesi çok saçma. Hayatı boyunca kışın verilmesi gerek mesela. Şuan yaz kış. Anlayamadım doktorun dedikleri garip geldi.
 
Hayvan sütü ne alaka ? Daha çok iştahsızlık yapar. Benim kızımın tam 18. Ayda kapandı bıngıldak. 2 yaşa kadar vakti var. D vit düzenli verilen tek vitamin doktorların önerdiği şu an. 25 aylık hala her sabah veriyorum. Doktor bana da bir tuhaf geldi açıkçası hem kendi doktorum hem sosyal medyada takip ettiklerim böyle demiyor. 600 gr geride olan kiloyu asla dert etmeyin.
 
doktor farklı bir bulgu eşlik etmediği için soeun yok diyor ama zaten geriden geldiğini ben değil, doktor söyledi
 
doktor benim için sorun değil bu gerilikler dedi. ama ben takıyorum. önceki kontrollerde hayvvan sütü önermiyordu zaten, kabızlık ve kansızlık yapabilir diyordu. simdi gğnde 200 ml kadar verilebilir dedi
 
Altında bezi yok mu die soruyor.



Hayvan sütünü zaten 1 yaşına kadar normal ilerleyen bebeğe de vermeyin diyorlar . Sen dikkatli ve tedbirli bi annesin stres yapma başka bi doktora daha git . Bu doktorların pat die herseyı konuşmaları çok can sıkıcı gerçekten madem sorun değil nie söyleyip huzursuz ediyorsun dimi daha yumuşak farklı bildir yani .
 
doğduğundan beri aynı doktor takip ediyor. seviyorum da genel olarak iyi bir doktor. zaten cevreden de süreki söyleniyordu. doktor da söyleyince iyice stres oldum. doktor daha cok “durum bu, bilin ama endişelenecek de bir sey değil” gibi konustu.
 
temmuz - 7600
eylül - 8320
kasım - 8820
ocak - 9400

3050 gram doğdu

25 persentilde doğmuş ve şu an 40-50 persentil aralığında. Yani gayet iyi gidiyor gibi duruyor.
Doktorunun referansı nedir geri derken hangi persentile göre geri mesela?
Ya sen bir şeyleri yanlış anladın.
Ya doktoru değiştirmen gerekiyor.
10 kilo mu olması gerekiyormuş 1 yaş erkek bebeğin yani?
Bunların genetiği tipolojisi yok mu? Hepsi aynı mı olacak?
10 kilo olsaydı 65-70 persentil civarı olurdu ki bu ortalamanın üstü demek. Doktor neden yüksekte olmasını bekliyor onu anlamadım.
Sen nasıl bir çocuktun eşin nasıl bir çocukmuş mesela?
 

İyi bir doktor hayvansal süt önermez anne sütü alan bebeğe.
Sayısal değerlerle şu kadar geri hiç demez.
Oğlum 5 yaşında d vitaminini hiç bırakmadık. 3 ay daha devam edin de saçma.
 
10 kilo 100 gram olması gerekiyor dedi. şöyle, oğlum ilk 5 ay ayda 1 kilo aldı. 6.ayında sadece 20 gram almıştı. bundan dolayı sanırım öyle dedi bilmiyorum
 
Sizin ve babasinin boylariniz, kilolariniz nasil?

Yazdiginiz bir cok sey cok normal. Ek gidada bir guzel yerler bir yemezler genel olarak. Kimin zaman buyume atagi olur cilginca yerler. Disler benim cocuklarimda da gec cikti hep sonra 10 yasina geldi hala 4 dişi değişti yalnizca, arkadaslarinin tum disleri degisti neredeyse.
 
İyi bir doktor hayvansal süt önermez anne sütü alan bebeğe.
Sayısal değerlerle şu kadar geri hiç demez.
Oğlum 5 yaşında d vitaminini hiç bırakmadık. 3 ay daha devam edin de saçma.
ben memeyi bırakmak istediğimi söyledim. o da biberonla ve fazla vermediğim sürece hayvan sütüne başlayabileceğimi söyledi. hatta sabah kahvaltısında sütle mama tarzı bir sey hazırlayıp yedirebilirsin falan dedi. ay bilmiyorum ne dediyse anlatıyorum işte
 
`