• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

10,5 aylık bebek bunları yiyebilir mi?

Blw türedi millet onun da b.kunu çıkardı.

Her bebek bir değildir kardeşim.
10 buçuk aylık bebeğe yüklenme milletin lafına bakıp. Eninde sonunda yiyecek taneli. Biz püre mi yiyoruz?
Nasıl yemek istiyorsa öyle ver..

Elbette ama daha bugün sekiz yaşında bir çocuğun hala püreyle beslendiğini çiğneme kaslarının gelişmediğini okudum ve korktum. şükür ki püreyi bıraktık ama başta hata yapıca hemen telafi etmek istiyor insan. : (

arada yapıyorum bunu ama minik minik yemesi saatler sürer . gün içinde birçok işim oluyor. o yüzden bu dediğinizi ara öğünlerde yapıyorum. henüz çüğnemeyi bilmiyor, direkt yutuyor çoğu zaman.
Bir öğünü ezerek yedirirsen diğer iki öğünü veya ara öğünleri yumuşak şeylerden seçip ezmeden yedir.

Benim oğlumun dişleri baya geç çıktı doğal olarak sert gıda vermeye korktum. Hep püre kıvamında ya da lapa yedirdim. Havuç püresi, kabak püresi sonra sebzeli çorbalar, etli sebzeli vs. Belli bir süre taneli hiç bir şey yemek istemedi. Nohut, mercimek hatta köfte bile yemiyordu. Yesin diye blender da çekiyordum her şeyi, şimdi de sulu hiç bir şey yemek istemiyor. Çorba yediremiyoruz ya da sulu bir yemek bundan dolayı kabızlık problemi yaşıyor. :KK14:

Blw türedi millet onun da b.kunu çıkardı.

Her bebek bir değildir kardeşim.
10 buçuk aylık bebeğe yüklenme milletin lafına bakıp. Eninde sonunda yiyecek taneli. Biz püre mi yiyoruz?
Nasıl yemek istiyorsa öyle ver..
Katiliyorum bebekleri yeme konusunda bile yaristiip iskence ediyorlar..her bebek farklidir gelisim tamamen bireyseldir.benim kizim 10.ayina girecek herseyi yiyor katilara yavastan gectim.
Bebegimin eline 7 aylikken yumusak armut verdim gozumun onunde boguuyordu az daha.simdi yiyebiliyor..tabiki basta pure ile verilmeli..kizimin gelisimi iyi ayina gore..emek veriyorum neyi nasil seviyorsa yapip veriyorum.
Ama blw yapacagim diye kati patatesi eline verip cocugum doydu sanalar, kavanoz mamalari agzina tikayanlar gelmis senin bebegin istahli diyor..baslarda yogurt bile yemezdi..meyve yediremezdim..yumurtayi halayogurtla karistirp veriyorum cunku oyle seviyor..bu donemde bence eb onemlisi vitaminlerini almalari.zaten buyudukce gelistikce yiyorlar herseyi..suan kizim eline verdigim ekmegi bile rahatca yiyor..8.fisi var bu buyuk etken.ama yiyemiyebilirdi ve ben zorlayip ona iskence hic cektirmedim

Son düzenleme:
9. aydan itibaren hic bir seyi ezmedim diyebilirim. benim sıpaların dişleri de erken çıktığı için bir yasındayken keçiboynuzu yiyebiliyorlardı.

ama bu yeme işi artırımlı olmalı, yani hiç katı vermemişken biri artık yemesi gerekir dedi diye çocuğa verirseniz maazallah kötü sonuçları olabilir. o yüzden eltiyi ve de bizi takmadan çocuğunuzun diş durumunu da gözeterek katı gıdaya geçiniz. örnek veriyorum ezdiğiniz şeyleri daha büyük parçalar halinde bırakarak başlayın, diyelim kuruyemişi rondodan un gibi yapana kadar eziyordunuz, şimdi keke pastaya koyar gibi ezin, onu yemeye alışınca 4 e bölün sonra ikiye derken tam bir fındık verebilirsiniz tamamen çiğnemeyi öğrendiğinde gibi.

mesela kabak dolması bu yaş için gayet güzel bir yemek olabilir, hiç ezmeden yedirmeyi deneyin.

Dişle alakası yok sanırım ya, arkadaşımın kızının dişleri 18 aylıkken çıktı, çocuk damaklarıyla kütür kütür ceviz yerdi :)) ben de o zaman ikna oldum dişle katı gıdanın alakası olmadığına :)

Dişle alakası yok sanırım ya, arkadaşımın kızının dişleri 18 aylıkken çıktı, çocuk damaklarıyla kütür kütür ceviz yerdi :)) ben de o zaman ikna oldum dişle katı gıdanın alakası olmadığına :)

olabilir, benimkilerin ilk dişleri 4 küsür aylıkken çıktığı için ben çok kafa yormadım bu konuya açıkçası, çocuğun 1 yaşında ağzında 8-10 dişi vardı yani, bu çocuğa çiğ et versen yer diye düşündüm :KK70: o yüzden ben dişsiz bebeklere çok şüpheyle yaklaşıyorum <

Hanımlar belki konumun yeri burası değil ama aklıma takıldı, sormak istedim. Bebeğim 11 ayına girecek, az kaldı. Bundan birkaç hafta önce blendiri bıraktım ve taneli yedirmeye başladım. Şuan kucuk ispanak yaprağı ve pirinçli çorba, şehriye corbasi, rende havuç ve pirinçli yoğurt, tel tel yapılmış eti çorba yiyebiliyor. Dün nohut yemegi vardı, alışsın diye çatalla ezip yedirmek istedim, yemek istemedi mecbur yoğurduna kartım öyle yedi. Taneli şeyleri illa yoğurt ve çorba gibi sıvıların içinde yiyor. Mesela bir kaşık pirinci sade hayatta yemezken yoğurdun ve çorbanın içinde yiyor.

Eltim dün, nasıl sade yemez, yeşil fasulyeyi vb. hep ezmeden ya da çok az ezerek yemesi gerekiyor dedi. Kafam yine allak bullak oldu. Siz de durumlar nasıl??

Her bebek aynı değil ki, biraz da seçiciyse yememesi normal. Benim oğlum da bu ara (10.5 aydan beri yaklaşık) yediği katı şeyleri yemiyor, tükürüyor direkt. Köftesini bol ekmekli yapıyorum öyle yiyor, bulgur pilavını bol salçalı ve ıslak yapıyorum öyle yiyor, pilavı sade yemiyor vs. Ne yapayım yani, ben de ya yoğurtla (az miktar birbirine karıştırmadan aynı kaşıkta) falan veriyorum. Hatta bu ara sırf katı beslenmiyor diye çorbasını falan baya koyu yapıyorum, irmik falan koyuyorum içine. Azı dişi çıkartıyor, köpek dişleri çıkmaya çalışıyor vs, bir de ağzının içinde gezdirdiği şeyin katı olmasından hoşlanmıyor, kolay dağılsın istiyor. Oysaki katı gıdaya ilk geçtiğinde haşlanmış havuç vs çok rahat yemişti. Hatta kakasından çıkmıştı baya :)) bir de birkaç seferdir mısır veriyorum ben eline, yarısını tükürüyor yarısını yiyor. Adam karpuzu bile tükürüyor ya :) ben çevremde hiç böyle bebek görmemiştim, hepsi ne verirsen löpür löpür yerdi. O yüzden çok zorlama bence, onun istekleri doğrultusu da kendi isteklerini de katarak bir şeyler yap.

Ekleme: bir de birkaç sefer katı diye yemediği yemekleri biraz daha fazla pişirdim, görünürde katıydılar ama dokununca dağılıyordu hemen. O zaman güzel yemişti.

Son düzenleme:
Bu bebek milleti de anlaşılmıyor :) ben hiç blendır kullanmadım taneli yiyordu şimdi çiğnemek istemiyor beyefendi büyük parça olursa çıkarıyor. Her bebek farklıdır siz beslenmesi için doğru adımları atın gerisine onlar karar veriyor zaten :)

en baştan püre işine girmeseydim, eminim bebeğimde yerdi ama ne yazık ki beni bu konuda uyaran kimse olmadı. aman zorlanmasın, aman daha çok yesin derken yeni yeni başladık taneli beslenmeye. meyvelerden dilimler kesiyorum mama sandalyesinde yapıyorum bunu karpuz kavun şeftali vb. bir iki minik ısırık alıp atıyor. :) zamanla alışacak inşallah.
Blenderi yeni bıraktıysanız ilerleme normal. Meyve özellikle muz ve kavun, şekersiz kek, iyi pişmiş makarna verebilirsiniz bebişe.
Sadece tekrar ezilmiş , püre yiyeceklere dönmeyin.
Her çoçuğun gelişimi kendine özeldir, bebeğinizi başka bebeklerle kıyaslamayın.
Bununla birlikte genel gelişim özelliklerine göre
6 aydan itibaren bebeklerin katı gıdalara yavaş yavaş geçmesini bekleriz. 9 aydan itibaren bebeklerin çiğneme ve yutma becerisi yukarda yazdığım yiyecekleri yiyebilecek düzeyde artar.
Not: Anne ve okul öncesi öğretmeniyim.

Dediğiniz gibi dişle çok ilgisi yok.
Damaklar katı gıdaları çiğnemek ve öğütmek için yeterli güce sahip.

Ay millet ne meraklı baska birinin anneligine yanlis demeye. Blendrize beslenmenin sonucunda ilkokulda hala püre yiyen çocuklar olabiliyor ama siz zaten o yönetimi bırakmışsınız. Fasulye gibi kabuğu, kılçığı olan bir besini bence bir bebeğin eline verip yedirmek büyük risk. Ama sizin gözetiminizde eline ekmek içi verin bence onu kemirmeyi öğrensin çiğneme yetisi gelişir, pütüre alışır. Buharda patates haşlayıp verin o da ağızda kolay dağılır. Böyle böyle alışacaktır.
Bu arada ben de yaklaşık 1.5 yaşında diş çıkarmışım. 1 yasina kadar falan pure bile degil çorbayla beslemisler, bakmışlar dişler daha yok ve ben birşeyler yemek istiyorum elime köfte vermişler hapur hapur yemişim. Yani bunların hepsi aslında var olan yetiler endişe etmeyin.

Hanımlar belki konumun yeri burası değil ama aklıma takıldı, sormak istedim. Bebeğim 11 ayına girecek, az kaldı. Bundan birkaç hafta önce blendiri bıraktım ve taneli yedirmeye başladım. Şuan kucuk ispanak yaprağı ve pirinçli çorba, şehriye corbasi, rende havuç ve pirinçli yoğurt, tel tel yapılmış eti çorba yiyebiliyor. Dün nohut yemegi vardı, alışsın diye çatalla ezip yedirmek istedim, yemek istemedi mecbur yoğurduna kartım öyle yedi. Taneli şeyleri illa yoğurt ve çorba gibi sıvıların içinde yiyor. Mesela bir kaşık pirinci sade hayatta yemezken yoğurdun ve çorbanın içinde yiyor.

Eltim dün, nasıl sade yemez, yeşil fasulyeyi vb. hep ezmeden ya da çok az ezerek yemesi gerekiyor dedi. Kafam yine allak bullak oldu. Siz de durumlar nasıl??

Benim oğlumda 14 aylik pilav makarna gibi kuru ymekleri yoğurtla karıştırıp veriyorum ya da yemeyi reddettiği bir sebzeyi yogurduna katınca yiyor. Nasıl ki bizim damak zevkimiz varsa bebeklerinde var. Demekki bu şekilde yemeyi seviyorlar. Boşver kulak asma böyle şeylere. Bebeği n ne şekilde yemeyi seviyorsa o şekilde yedir

Taneli de tek de yiyebilir. Her cocuk farklidir. Kizim yogurdu ilk baslarda severdi smdi zor yer mesela. 1 yasinda smdi. Ben hersyi eline verdim kendi kendine kati gidalari yemeyi ogreniyorlar eger firsat verrsen. Blendr falan zaten drlarda onermiyor. Eline havuc patates haslayip verin onunla biraz oynar biraz yer basta muhtemeln

Her bebek aynı değil ki, biraz da seçiciyse yememesi normal. Benim oğlum da bu ara (10.5 aydan beri yaklaşık) yediği katı şeyleri yemiyor, tükürüyor direkt. Köftesini bol ekmekli yapıyorum öyle yiyor, bulgur pilavını bol salçalı ve ıslak yapıyorum öyle yiyor, pilavı sade yemiyor vs. Ne yapayım yani, ben de ya yoğurtla (az miktar birbirine karıştırmadan aynı kaşıkta) falan veriyorum. Hatta bu ara sırf katı beslenmiyor diye çorbasını falan baya koyu yapıyorum, irmik falan koyuyorum içine. Azı dişi çıkartıyor, köpek dişleri çıkmaya çalışıyor vs, bir de ağzının içinde gezdirdiği şeyin katı olmasından hoşlanmıyor, kolay dağılsın istiyor. Oysaki katı gıdaya ilk geçtiğinde haşlanmış havuç vs çok rahat yemişti. Hatta kakasından çıkmıştı baya :)) bir de birkaç seferdir mısır veriyorum ben eline, yarısını tükürüyor yarısını yiyor. Adam karpuzu bile tükürüyor ya :) ben çevremde hiç böyle bebek görmemiştim, hepsi ne verirsen löpür löpür yerdi. O yüzden çok zorlama bence, onun istekleri doğrultusu da kendi isteklerini de katarak bir şeyler yap.

Ekleme: bir de birkaç sefer katı diye yemediği yemekleri biraz daha fazla pişirdim, görünürde katıydılar ama dokununca dağılıyordu hemen. O zaman güzel yemişti.
Ya canim ayni sorun bizdede var,beni en iyi sen anlarsin,oglum haşlanmış havuc kabak fasulye aklina ne gelirse yiyordu,mercimek köftesini normal köfteyi yiyordu,corbayi koyu kıvamli yiyordu,su ve sıvılari sevmiyordu red ediyordu,şu an 10 aylik oldu yavaş yavaş su icmeye başladi sevindik anaaaaa bi baktik katilari red ediyor :( iki üç haftadir sadece corba iciyor,taneli birsey yemiyor,eline versem katiyi sadece agzina alip dişleriyle parcalayip tükürüyor deli olacam,asla taneli ve kati olanlari yutmuyor en baştan beri onlara alıştirmama ragmen böyle oldu...bu daha ne kadar sürer bilmiyorum ama kilo kaybetmeye başladi,sizinki kac aylik şu an?

Bebekten bebeğe fark eder.
Kızım 9 aylıkken parça eti kemiğinden sıyırıp yiyebiliyordu.
Ama nohut vs gibi nefes borusuna kaçabilecek şeyleri üstüne hafifçe basıp yuvarlaklığını bozarak verdim önlem olarak.
Blender işine hiç girmesen yerdi ama şimdi biraz zamana ihtiyacınız olabilir.
Taze fasulye vs direk buharda pişirip verebilirsin. Parmak gıda zaten
:D:DKüçük Erol Taş:KK200:

Ek gıdaya başladığından beri hep pütürlü yedirdim. Zaten ilk dışı çıkar çıkmaz da taneli yemeye başladı. Saçıklarınızın hepsini ve doktorun yasak demediği tüm sebzeleri yiyebilecek ayda. Hatta ikiden fazla dişi varsa yumuşak olanları (taze fasulye, kabak vb.) Ezmeden de yer. Blender kullanmak bebeğe çok yanlış. Kati gıdaya geçiş sürecini uzatıyor. Bu nedenle 3 yaşında hala ağzında köfte tutan, yemeyen çocuklar biliyorum. Bu arada şehriye çorbası, makarna gibi boş karbonhidrat içeren gıdaları vermeyin çocuklarınıza.
Ekleme: taneli gıdaları ezmeden vermek tehlikeli olabilir. Bezelye, kuru fasulye ve nohutu köyü çorba kıvamında veriyorum ben ezerek.

Ya canim ayni sorun bizdede var,beni en iyi sen anlarsin,oglum haşlanmış havuc kabak fasulye aklina ne gelirse yiyordu,mercimek köftesini normal köfteyi yiyordu,corbayi koyu kıvamli yiyordu,su ve sıvılari sevmiyordu red ediyordu,şu an 10 aylik oldu yavaş yavaş su icmeye başladi sevindik anaaaaa bi baktik katilari red ediyor :KK43: iki üç haftadir sadece corba iciyor,taneli birsey yemiyor,eline versem katiyi sadece agzina alip dişleriyle parcalayip tükürüyor deli olacam,asla taneli ve kati olanlari yutmuyor en baştan beri onlara alıştirmama ragmen böyle oldu...bu daha ne kadar sürer bilmiyorum ama kilo kaybetmeye başladi,sizinki kac aylik şu an?

13 aylık neredeyse. Ama sanki yavaş yavaş taneli katı yiyecek gibi. Azı dişi patlatmış iki noktadan (tek diş), ondan sonra rahatladı gibi. Biraz kilo da kaybetti tabii, bazen o kadar sinir oluyordum ki suratını çevirmesine tarif edemem. O yüzden oynayarak yemeye de alıştı zaten. Elinde dikkatini dağıtan bir şey varsa çok güzel yiyor, yoksa ıh ıh diyip suratını yana çeviriyor. Bakalım, sabredip murada ereceğiz inşallah. Bir ara suratını çeviriyorsa yedirmedim, iki öğün yemedi üçüncü öğünde ağzını aça aça yedi. Biraz kendi hallerine de bırakmak gerekiyor :)

Back
X