10 aylık bebeğim ve yemek derdi

Sylvia Plath

Bütün dünya ölüme düşer kapattığımda gözlerimi.
Üyelik İptali
Kayıtlı Üye
8 Ağustos 2014
1.894
3.443
158
Sevgili mune, ne olur konumu taşıma.

Merhaba hanımlar. Oğlum 10 aylık oldu ve ne yazık ki blendira alıştı. Pütürlü midesini bulandırıyor. Yemeği reddediyor. Siz de aynı hatayı yaptınız mı? Yaptıysanız, nasıl düzelttiniz?

Bir de telefondan şarkı açmadan yemiyor çok çabuk sıkılıyor. Mecbur açıyorum. Bu iki konu beni çok düşündürüyor. Tecrübeli anneler ne olur yardımlarınızı esirgemeyin. : (

Yeğenim de 1.5 yaşında ve çiğnemek istemiyor. Sizinki daha ufakmış. Biz eline meyve veriyoruz ısırması için tabii takip ederek. Biraz daha büyüyünce kendi yemesi için bir şeyler verebilirsiniz.

Video izletme yerine şarkı açın. Ekrana bakmasın kesinlikle. Belki sıkılmasını önlemiş olursunuz.

Geç kalmış değilsiniz. Blendiri biran önce terkedin. Önce çatalla ezerek verin elinizle ağzına pirinç taneleri verin. Yoksa ilerde çok sıkıntı yasarsiniz. 2 yaşına kadar pütürlü yiyemeyen hiç cignemeyen gördüm. Kızım 6.5 aylık elimle ezip ağzına veriyorum çok da güzel yutuyor

Aynı hatayı yaptım ve 10. Ayında blenderı kaldırdım çatalla ezdim. Uzunca bi sürede böyle gitti. eline ne versem reddediyordu ve aşırı üzülüyordum. 15 aylıkken tamamen annemin zoruyla makarna haşlayıp acıktırıp önüne makarnayı koyduk yuvarlak makarna salatası için olanın bi büyüğünü gayet güzel yedi bi iki öğürdü. Biraz umutlandım ve parmak şeklinde kestiğim salatalıkları verdim bu seferde çiğnedi ama yutmadı. 1.5 yaşında mc D... isimli markaya yemeğe gittik eşimle bi baktım bizim patatesi kaptı çiğnedi sonra yuttu inan ağladım onu öyle görünce. Şuan patates karpuz pirinç pilavı makarna salata elma vs bu tarz şeyleri çiğneyip yutuyor ama hafif sıvı formdaki şeylere çorba muamelesi yapıyor keyfi isteyince köfte de yiyor ama işgüzar işte... demem o ki blenderı kaldır ve kullanma acıktıkca yiyecek ben kaldırmasaydım kala sıvı yiyecekti. Tamamen çözüldü mü tabi ki hayır ama çabalıyor. Bu arada 6 aylıkken blw yaptım gayet iyiydi ne zaman dişler gelmeye başladı o zaman bıraktı katı şeyleri çiğnemeyi damağı acıyor diye düşündüm ben. Şuan tamamen olmasa da çabalıyor kuzum ekmeği gayet güzel çiğneyip yutuyor. Parmak besinler kurtarıcı oluyor bi de sizde karşısına geçip ay çok güzelmiş deyip özendirin nasıl yapacağını gösterin. Ondan nisbeten büyük arkadaşları varsa onlarla sofraya oturtun izlesin.

Biran önce o blendırı kaldırın bi yere, kendinize ve çocuğa yapılacak en güzel iyilik olur, biraz zorlansanızda sonunda kazanan siz olacaksınız.

Dişleri yok o yüzden pütürlü yemiyor diye dertlenmeyin
ama kolayınıza geliyor diye Telefona bağımlı hale getirmeniz hiç olmamış.
Az yesin sık yesin, telefonla 10 kaşık yerine telefonsuz 5 kaşık yesin bir saat sonra yine yer.
Ben kitap okuyordum resimli kabartmalı şekilli oyunla falan derken yediriyordum

Ogurcek kuscak yiycek aliscak.,.kahvaltida ekmek filan vermiyomusun? Eline biskuvi filan ver mesela.. neler yediriyisun gun icinde?

Nasıl yaparsınız bilmiyorum ama mutlaka alıştırın. Zamanında alıştırılmadıkları için ilkokula gidip de hala sadece blendırdan geçmiş gıdaları yiyebilen, yoksa hastalanan çocuklar varmış. O yüzden, çözemezseniz mutlaka doktora gidin.

Mümkünse blendr hemen kaldır. Ve çatalla ezerek basla. Ben bebeğime 5 ayda çatalla ezerek yedirmeye başladım. Bazen sebzeleri hafif çiğ bırakirim blendrdan bir viz geçiririm öylede pütürlü oluyor. Çiğnemesi kolay şeylerden basla istersen sert gıdaya yavaş yavaş geçin. Ama o çiğneme refleksi başlaması lazım.

İnşallah çok geç kalmamisimdir ya. Blendirdan önce çatalla eziyordum ama baktım ki blendirdan geçirince daha iyi yiyor, böyle devam ettim. Dün pirinç taneli çorba icirmeye çalıştım ama iki kasıktan sonra kustu. çiğneme refleksi yok sayemde ve bogulacagini sanıp kusuyor. İkinci çocuğumda blendir asla ama asla kullanmam tecrubesizligimin kurbanı oldu yavrum. Offf!

Benim oglum da 10 aylik olmak uzere. Blendera alismamasi icin ilk baslar da taneli falan verdim ama yutamadi. Hala da yutamiyor. Cignemeyo beceremiyor. Bence ustune dusmeyin daha kucuk

Ya bence o cocukla alakalı..
Benimkine ben hep blendır vurdum hiç blw falan yapmadım.. arada eline karpuz şeftali falan verdim. Şuan 1.5 yasında herşeyi çiğneyebiliyor. Ama çok iştahsız yeterki yesin isterse blendırla yesin ben razıyım yaa...

Blendırı yavaş yavaş çatalla ezerek bıraktırın, telefon televiyon yerine de oyun oynayarak yedirin.
Mesela sevdiği bir oyuncağı alın, bir kaşık oyuncağa yedirin, bir kaşık kuzuya.
Hatta oyuncağını da konuşturun.
Ben öyle yapıyorum, bamya bile yedirdim

Artık kendisi bir şeyler yemeye başlayabilir, önüne koy, kendisi alsın yesin. Beni oğlum da 12 aylık, köpek dişi çıkardığı için hiç iştahı yok. Her şeye burun kıvırıyor. İki gün burun kıvırdıysa vermedim, tarhana çorbasını çok sever, ondan içti sadece. Bugün gayet güzel yedi ama :) hatta közde mısır verdim bir iki tane, onlara bile burun kıvırmadı tadına baktı.

Biraz midesi bulansa da vereceksin mecbur, öyle öyle alışacak. vermezsen daha sıkıntı çünkü.

Ekleme: bu arada biz de yemeği binbir şaklabanlıkla yiyoruz, garip garip sesler çıkarıyorum bazen, bazen önüne cezve ve cezvenin içine tuzluk koyuyorum onu çıkartmaya çalışıyor, bazen de ufak saklama kaplarına şişe kapağı koyuyorum onları çıkartıyor falan. Her yemek yememiz ayrı bir seramoni inanki. Bu akşam 3d gözlüğünü bir gözüme taktım bir ağzıma aldım falan, öyle yedi.

Benim bebeğim de onuncu ayında. Ben de corbalarini blendirdan geçiriyorum ama arada cigneyecegi şeyler de veriyorum. Eline karpuz veriyorum. Bugün akşam kabak mücveri yaptım çatalla yedirdim. Çiğneyerek yedi. Yani yumuşak ama cignemesi gereken şeylerle başlayabilirsiniz.
Malesef ben de reklamları açmadan yediremiyorum. Onu acilen bıraktırmam lazım.

On aylık çocuk hangi ara müzik videolarını keşfetti de alışkanlık yaptı?Uzmanlar en az iki yaşa kadar ekranlardan uzak tutun diyorlar. Yapmayın böyle şeyler, çocuğun zeka gelişimini, konuşma becerisini, dikkat süresini acayip etkiliyor bunlar. Kızım da bazen oyalanmadan yemek istemezdi ama önüne kitap koyardık, oyuncak koyardık filan. Ya da keşfedebileceği yiyecekler koyun, onları mıncıklasın.

Kızım da 1,5 yaşına kadar pütür kabul etmedi, bu konuda dehşet zor bir bebekti. Günde 5 öğün kusuyordu. Emzirirken bile arada öğürüyordu, öyle bir öğürme refleksi vardı. Şuan 2,5 yaşında, her şeyi yiyor. Bunu nasıl aştık; eline bol bol sulu, boğulma tehlikesi olmayan meyveler verdim, şeftali, kavun, karpuz gibi... Bunları da kustu ama devam ettim. Özellikle yiyemediği şeyleri çatalla iyice ezip, yoğurda karıştırarak verdim ama bu esnada mutlaka önüne buharda pişmiş, yumuşak sebzeler ya da lor peyniri gibi pütürü zorlamayacak şeyler koydum. Bir lokma yediği de oldu, hiç yemediği de. Azıcık pütüre alışır gibi olduğunda pilav, makarna gibi şeyler koydum önüne. Zamanla ben verdiğimde öğürdüğü şeyleri, kendi eliyle ağzına tıktığında daha az öğürdüğünü keşfettim. O yüzden bir süre sonra ne yiyecekse önüne koymaya, gerisine karışmamaya başladım. Bir kaşık yiyip kalktığı çok oldu ama öteki öğünde yemeğe saldırdı, öğürmesi de azaldı. Milim milim yol katettik ama şükür hepsi geride kaldı.

Blw
Korkmayın, deneyin, alışacak.
Koyun önüne uygun yiyecekleri, mıncıklasın, oynasın, yesin (çok fazla öğurecek, öğürsün, öğürme boğulma işareti değil).
Çorbasını vs siz yedirin yine isterseniz.

Ben çocuğa zorla veya tv ile yemek yedirilmesindense aç kalmasını yeğliyorum, anneme de her gün söylüyorum, açlık onlar kadar zarar vermez kesinlikle.

10 aylık çocuk telefonsuz yemek yemiyor mu ? bu çocuk telefonu nereden biliyor acaba ? Nacizane tavsiyem kesinlikle bir şeyler izletmeyin 2 yaşına kadar çok yanlış yemek içinde sebze haşlayıp önüne koyun siz yedirmeyin ama yanında durun yalnız bırakmayın

Bende öğürdüğü zaman boğulacak sanıyordum. Hiç püre vermedim ve parmak şeklinde katı gıdaya 7. ayda kesn geçiş yapmıştım. Doktorda “öğürme refleksi çok güzel. Boğulmayacağım diyor çocuk sana. Bu aylarda pişmiş gıdayı yerken öğürdü diye ölen çocuk yok” demişti. Bende bi cesaret vazgeçmedim. 1 hafta ara ara öğürdü. 1 hafta sonunda tamamen kesildi, ne verdiysem yiyebildi ezmeden. Direk kesin 10 ay küçük değil artık.

Müzik işide çocuğun eline yemeği verince zaten çözülecek. Çocuğa anne yediriyor, çocuk ne yapacak? Kontrol ona geçipte keşfetmeye başladığında çocuk başka bir şey aramaz merak etmeyin. Parmak gıdalara geçiş yapın siz, verin eline.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…