12-18 Nisan Kalp Sağlığı Haftası

isabel

Kuzey Ege
Yönetici
Super Moderator
Anneler Kulübü
6 Mart 2012
17.731
27.750
48
1535442_10152017566915913_8669377119617357879_n.jpg



Tüm dünyada ölüm nedenleri arasında birinci sırada yer alan Kalp ve Damar Hastalıklarını önlemek; risk faktörlerini kontrol altına almak ve kamuoyunun dikkatini bu önemli sağlık sorununa çekmek amacıyla her yıl Nisan ayının 2. haftasında gerçekleştirilen “ Kalp Sağlığı Haftası “ etkinlikleri bu yıl 12-18 Nisan tarihleri arasında gerçekleştirilecektir.

Türkiye’de büyük can ve ağır ekonomik kayıplara sebep olan Kalp ve Damar Hastalıkları ile mücadelenin en etkili, en kestirme ve en ekonomik yolunun, halkımızı bu hastalığa karşı uyarmak, bilinçlendirmek ve motive etmekten geçtiği inancına dayanarak kalbimiz için yeni bir başlangıç yaparak sigarayı bırakmak, aşırı kilolarımızdan kurtulmak, spora başlamak, tansiyon ve şekeri düzenleyerek daha sağlıklı bir hayat sürmemiz ve kalp sağlığımızı bozacak ne yapıyorsak bunları geride bırakmamız için “Kalp Sağlığı Haftası ” bir fırsat olacaktır.

Genel olarak kalp hastalarında görülen en sık şikayetler göğüs ağrısı, nefes darlığı, çabuk yorulma, çarpıntı, öksürük, el ve ayaklarda morarma, baş ve ense ağrıla.rı, baş dönmesi, bayılma, ayaklarda ve karında şişme, halsizlik, eklem ağrılarıdır. Bu şikâyetleri olan kişi en kısa zamanda bir hekime başvurup gerekli kontrolünü yaptırmalıdır.

Kalp Hastalıklarının Sebepleri ve Korunma Yolları:

Özellikle; 5-15 yaş grubu çocukluk döneminde, sıklıkla görülen bademcik iltihapları gibi üst solunum yolu enfeksiyonları tedavi edilmediği takdirde “Romatizmal Kalp Hastalıklarına” neden olmaktadır. Bu nedenle; Üst solunum yolu enfeksiyonlarının, erken tanı ve yeterli tedavisiyle, ileride çocuklarımızı kalp hastalıklarından korumak mümkün olacaktır.

Sigara, kalp hastalıklarına yol açan önemli bir faktördür. Uzun süre sigara kullanımı, kalp ve dolaşım sistemi hastalıklarına ve tüm organ kanserlerine neden olabilmektedir. Önceleri sigara içmiş ve daha sonra bırakmış olanlarda da, kalp krizi ihtimali gittikçe azalarak, zamanla hiç sigara içmemiş olanların durumuna yaklaştıklarından, sigara kullanımından mutlaka uzak durulmalıdır.

Aşırı yağlı besinler, hayvansal gıdalar ve fazla kilo, kalp hastalıklarına sebep olabilmektedir. Bu nedenle; Sağlıklı ve yeterli beslenmeye dikkat edilmeli ve bu tür besinlerin tüketiminden uzak durulmalıdır.

Yüksek tansiyon; Kalp hastalıklarının önemli bir nedenidir. Yüksek tansiyon tespit edildiği takdirde, mutlaka bir hekim kontrolünde tedavi olunmalıdır.

Stresli bir yaşam, kalp hastalıklarına zemin hazırlar. Bu nedenle; Stresli yaşamdan uzak durmanın, kalp sağlığı için önemli bir faktör olduğu unutulmamalıdır.

Hareketsiz yaşam tarzı da, kalp hastalıklarına zemin hazırladığından, fiziksel aktivite yapmayı alışkanlık haline getirmek, kalp sağlığı için önemlidir.


Kalp Sağlığınızı Korumak İçin:

· Sağlıklı beslenin.
· Aktif olun ve kalp sağlığınızı kontrol altına alın.
· Tütüne '' HAYIR '' deyin.
· Alkol tüketimini sınırlayın.
· Sağlıklı vücut ağırlığınızı koruyun.
· Kan basıncınızı kontrol altında tutun.
· Kan değerleri ölçümünüzü düzenli olarak yaptırın.

SAĞLIKLI BİR YAŞAM İÇİN KALBİNİZİ KORUYUNUZ.
 
X