Kizlar suan yabanci dilde bir sayfada bir arastirma yapiyordum.
Konu dogru aclik metabolizmasi (ancak böyle cevirebildim, belki baska kelime deniyordur buna).
Türkcede böyle bir kelime var mibilmiyorum fakat anlatmaya calisayim:
Aclik metabolizmasi dedigim sey eger biz günde ihtiyacimiz olan kalori sayisindan 500kcal daha az yiyorsak.
Bu aclik metabolizmasi 3 gün boyunca ihtiyacimiz olan enerji miktarindan 500kcal daha az tükkettigimiz takdirde aktiflesiyor.
Bu neye sebep oluyor: söyleki vücuda herzamankinden daha az enerji girdigi icin vücut kendini bir nevi kötü güne hazirliyor.
Basta cok güzel kilo veriyoruz gibi görünsede bu zamanla kendini jojo efektine ceviriyor.
Jojo effekt metabolizmamizin bozulup verdigimiz kilolari geri almamiz hatta verdigimizden daha cok kilo geri almamiz anlamina geliyor.
Herkes hergün bugün ne kadar enerji aldim diye yani kalori aldim diye hesaplamadigindan bunu anlayabilecegimiz kolay bir yöntem var.
Eger haftada 1 kg veya daha fazla veriyorsak!
Evet iste tam sok oldugum konuda burasiydi, bu yüzden sizinle paylasmak istedim.
1kg vermemiz icin en az 7000kcal az yememiz gerekiyor.
Buda su anlama geliyor, almamiz gereken kalori ihtiyacindan yukarida belirttigim en az 500kcal daha az yedigimiz ve vücudumuzun kendini "kötü güne" hazirlamasi, yani aclik metabolizmasina girmemiz!
Günlük ihtiyacimiz olan kalori sayisindan 500kcal daha az yedigimiz takdirde haftada sadece 500gr verebiliyoruz,
bu söyle hesaplaniyor
7 gün x 500 kcal = 3.500 kcal -> 500 Gramm azalma
Yani bu su anlama geliyor, haftada en fazla 500gr verme hakkimiz var, daha fazla verdigimiz takdirde
vücut kendini büyük ihtimalle aclik metabolizmasi icine sokacak.
Peki bu aclik metabolizmasi nelere yol aciyor:
Vücut eksik aldigi enerjiyi bir sekilde dengelemeye calisiyor, bunun icin sadece yag degil ayni zamanda kaslarimizida eritiyor.
Kas rahat halinde bile cok büyük enerji harcadigindan vücut kendini o "gereksiz" enerjiye karsi korumak icin kasi yok etmeye calisiyor.
Bu sekilde vucüda az giren enerjiyi vücutta enerji harcayan seyi yok ederek denge saglamaya calisiyor.
Bunu bu sürece girdiginiz takdirde fazla proteinde alsaniz sporda yapsaniz engelleyemiyorsunuz.
Yani kaslar azalmaya yinede devam ediyor.
Vücudunuz aclik metabolizmasi icine girdigi an sadece kas yakarak enerji tasarrufu yapmiyor,
ayni zamanda vücutta hangi organda tasarruf edebiliyorsa o organi az calistiriyor.
Organlardaki enerji harcamasi azamiye indiriliyor ve sindirim iyice yavasliyor.
Yani karsilastirmak gerekirse eskiden vücudunuzun kalori harcamasi az yemenize ragmen daha aza iniyor.
Yani az yemenize ragmen eskisi kadar kalori yakamiyorsunuz.
Bu sirada tabiki yagda eriyor fakat cok azami sekilde eriyor ve git gide bu erime yavasliyor.
Ne gibi saglik sorunlarina yol acabiliyor?
Yorgunluk, hassasiyet, konsantre bozuklugu,
Kalprahatsizligi (kalpkaslari nedeniyle),
ten kurulugu,
sac sagliginin bozulmasi,
sac dökülmesi,
regl düzensizligi, vs.
ve hatta bu ölüm sebebi bile olabiliyor!
Bu aclik metabolizmasi özellikle sürekli diyet yapip arindan kilo alip tekrar diyet yapan bayanlarda görülüyor.
Peki bu aclik metabolizmasini nasil eski normal metabolizma haline cevirebiliriz?
Akillica bir yöntem var, o da su:
Haftada 1 veya 3 güne kadar diger yediginiz günlerde daha cok yemek, özellikle protein ve karbonhidrat.
Yag oraninin azamide tutlmasina özen göstermeliyiz.
Ayni zamanda sporda yaparak kaslarimizin yanmasindan ziyade güclenmesini gerceklestirebiliriz.
Kaslarin büyüyebilmesi icin protein alimina özen gösterilmeli.
Özellikle spordan sonra protein (yumurta aki) alirsak bu spordan önce alacagimiz proteinden daha faydali olur.
Ne kadar daha agir spor yaparaniz, okadar daha fazla karbonhidrat harcamaniz gerekir, cünkü
agir spor yaptiginizda bu kolayca yanacaktir. Fakat aksamlari fazla karbonhidrat almamaya dikkat edin.
Ilk baslarda spora baslandiginda forumdada daha önce kizlar söylemisti tartida daha agir gibi görünebiliriz.
Nedeni kaslarin yagdan cok daha agir olmasindan kaynaklaniyor.
Yani kas yaptiginiz icin tartida fazla cikiyorsunuz ama aslinda eskisinden daha zayifsiniz.
Yukarida belittigim 1-3gün fazla yemeyi, abartmamak kaydiyla yapiyoruz.
Diger günlerde az yiyecegiz diye gözünü cikarmiyoruz yeterli yiyoruz.
Sporda sürekli oldugu takdirde artik kilo vermeye dahada önemlisi saglikli kilo vermeye basliyorsunuz.
Kesinlikle haftada 100-500gramdan fazla vermemeye dikkat edin aksi taktirde
aclik metabolizmasi aktiflesecektir.
Sürekli olarak yukarida bahsettigimiz 1-3 gün haftada fazla yemegi diger günler az yemeyi hayatiniza geciriseniz,
devamli olarak dogru beslenmis olursunuz.
Kizlar biliyorum güzel yazamadim ama önemli buldugum icin elimden geldigince size tercüme etmeye calistim.
Hicte kolay degilmis
Evet ne diyorsunuz bu haftada 500grdam fazla vermemeye?
Fikriniz ne kizlar?
Buradaki tezin aksini bilen var mi?